Artvinli arıcı Kamil Demir, yıllardır kullandığı kamyonunun kasasına kendi tasarladığı sistem sayesinde ‘mobil arıcılık’ yapıyor.

Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Mısırlı köyünde yaşayan 67 yaşındaki Kamil Demir, 1983 model kamyonunun kasasına ve üst bölüme yaptığı sitem sayesiyle arılarını indirmeden istediği yaylalara çıkarta biliyor.

Artvinli arıcılar kaliteli bal üretimi için Mayıs ayının ilk haftası itibariyle hava sıcaklığına göre kentin yüksek kesimlerine doğru göç ediyor. Sezonda duruma göre 4 ya da 5 farklı bölgede konaklayarak tekrar aynı şekilde geri geliyor. Yüksek yaylalara taşınan arı kovanlarını, kamyon kasasına yükleyip boşaltmak oldukça uğraş istiyor. Arıcıların büyük sıkıntı yaşadığı taşıma işlemi için, Artvinli arıcı Kamil Demir farklı bir çözüm buldu.

Kamyon kasasını ahşap ve demir konseksiyon sayesinde iki katlı seyyar arılığa çeviren Demir, aynı zamanda kamyon kasasına kalacağı bir oda da bulunuyor. Bu sayede tek başına 57 kovanı istediği yaylaya götürüp 5-10 dakika içerisinde kurulumunu yaparak arılarını konaklatabiliyor.

Mısırlı köyünün balının meşhur olduğunu ve geçiminin bir kısmını bal üretiminden sağladığını ifade eden Demir, “Buranın balı meşhur. Şuan da buraya Şartul vadisine geldim kışlamak için. 1 Mayıs’ta yukarı dönüyoruz. Kademe kademe nereye bahar geldiyse orda konaklıyoruz. Kapılarını kapatıyorum aracın hiç kimseye ihtiyacım olmuyor. Kendim marşa basıp devam ediyorum” dedi.

Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte hava sıcaklığına göre yayla tercihi yaptığını ifade eden Demir, evinin de bu araba olduğunu söyleyerek, “Yatacak yerimde var üstünde zaten bellidir. Konaklıyorum öyle devam ediyorum. Sezon bahar ne tarafta erken gelirse o tarafa gidiyorum. Valla ben öyle düşündüm. Bu indirme bindirme zor olduğu için kendi kafamda tasarladım böyle bir proje yapayım diye ve kendim yaptım, ustalığımda var kaynakçılığımda var benim kendim. Yavaş yavaş yaptım ve iyi oldu bir sıkıntı yok yani kendim yaptım” diye konuştu.

Kendi tasarımı olan aracın işlerini kolaylaştırdığını belirten Demir, “Yükleme indirmeyi. 3 – 4 tane yer değiştiriyorum mesela buradan kalkıp Dutlu’ya gidiyorum, Dutlu’dan kalkıp Mısırlı’ya gidiyorum, Mısırlı’dan kalkıp Papart’agidyorum böyle 5’er kilometre ara ile gidiyorum ve yüklemesi indirip bindirmesi zor olduğu için böyle daha kolay oldu benim için. Çocuklarım gurbetçidirler yalnız kaldım, komşu da odun yüklemeye çağırırsın gelir ama arı yüklemeye çağırdığın zaman gelemiyor korkusundan. O vesileden ben bunu daha hoş gördüm kendime ve kolaylaştı işim devam ediyorum” ifadelerini kullandı.

Arabayı görenlerin şaşırdığını kaydeden Demir, “Biri otel sanıyor biri arı sanıyor, gelen inceleyen kişiler çok oldu. Nerde yatıp kalkıyorsun diyorlar, çıkıyorlar merdivenden bakıyor orda üstünde yatağım var, yorganım var her şeyim var, çay demliğim var hiçbir sıkıntı yok hoşuna gidiyor milletin. Burada kışlattıktan sonra 1 Mayıs’ta Dutlu’ya çıkıyorum. 1 Haziran’da Taşköprü’ye çıkıyorum ondan sonra da Papart vadisine çıkıyorum. Papart vadimiz var Borçka ile ortak hututumuz var. Onlarda oraya gelir bizde oraya gideriz orda konaklanırız bir iki ay orda kalırız balımızı alır döneriz. Aşağı doğru tekrar, Dutlu, Taşköprü inersin buraya sezonu yakalamak için. Komşularım arı yüklemeye başladıkları zaman onların bir zamanı geçiyor 3 – 4 saat bir zaman geçiyor. Ben 10 dakikaya kapılarını kapatıyorum. Marşa basıyorum, arabamda faal durumdadır geçip geliyorum. Onlarda 3-4 saate ancak inebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Havaların soğumasıyla Şartul vadisine inen Arıcı Kamil Demir, kışı burada geçirdikten sonra baharın gelmesiyle birlikte yeniden seyyar arılığıyla Papart vadisine doğru yol alacağını ifade etti.

 

Editör: TE Bilisim