Rahim Ağzı kanseri, dünya genelinde kadınları en çok etkileyen, etkili tarama yöntemleriyle erken tanınıp tedavi edilebilen ve böylelikle hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiği kanser türlerinden biridir. Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlemiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlenmekte.

1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeniyle Müdürlüğümüz Kanser Biriminin Organizasyonu ile Artvin Devlet Hastanesi Poliklinik giriş katında Müdürlüğümüz Kanser Birimi,  KETEM ve Merkez Toplum Sağlığı tarafından stant kurulup, katılımcılara broşür dağıtılıp, bilgilendirme yapıldı.

Müdürlüğümüzde görev yapan Sağlık Hizmetleri Başkan yardımcısı Uzm.Dr.Sibel Şahin, Artvin Devlet Hastanesi Başhekimi Op.Dr.Volkan Soysal, Başhekim Yardımcısı Uzm.Dr.Serhat Ahçı, Sağlık Hizmetleri Müdürü Mukaddes Dağ, Merkez Toplum Sağlığı Başkanı Uzm.Dr.Işıl Zorlu, KETEM sorumlu Hekimi Dr.Gamze Avcı'nın ziyaret ettiği stant, büyük ilgi gördü.

Rahim Ağzı Kanser Taraması

• 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 yılda bir smear ve HPV -DNA testi ile Aile Hekimliklerinde Ve Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi ( KETEM) de ÜCRETSİZ olarak Yapılmakta.

Rahim ağzında kanser öncesinde gelişen değişiklikler genellikle belirti vermeyip ancak pelvik muayene, Pap testi ve HPV testleri ile erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız hemen bir sağlık uzmanına başvurunuz: Vajinadan artan miktarda veya alışılmadık türde akıntı geliyorsa. Sırt, bacak veya kadın cinsel organlarının olduğu bölgede ağrı gözleniyorsa. Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık gelişmişse. Tek ya da iki bacakta şişkinlik varsa. Normal adet dönemi dışındaki zamanlarda lekelenme tarzında hafif kanama oluyorsa. Menopoz sonrası kanama izleniyorsa.

Yaşlılar Haftasında Sağlıklı Yaşlanmaya Dikkat Çekildi Yaşlılar Haftasında Sağlıklı Yaşlanmaya Dikkat Çekildi

Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. HPV ayrıca kadın ve erkeklerde cinsel organ ve ağız boşluğu kanserlerine de neden olmaktadır. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret ederek kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken bulmaya yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri ameliyat, radyasyon ve kemoterapi ile tedavi edilir. Bu tedavi seçenekleri hastanın durumuna ve ihtiyacına göre tek başına veya birbiriyle kombinasyon halinde verilebilir. Tedavi kanserin evresine, tümör hücrelerinin türüne ve tıbbi durumunuza bağlıdır. Günümüzde etkin tarama testlerinin ve İnsan Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonlarını önleyici aşının varlığı sebebiyle rahim ağzı kanseri yüksek oranda önlenebilir durumdadır. Rahim ağzı kanseri erken tespit edildiğinde, yüksek oranda tedavi edilebilir ve uzun süre hayatta kalma ve iyi yaşam kalitesi ile ilişkilidir.

Korunmada dikkat edilecek hususlar şu şekilde özetlenebilir: HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü, rahim ağzı kanserine karşı 9-14 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir. 30 yaşından itibaren tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmak. Güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim almak. Cinsel aktivite sırasında prezervatif (kondom) kullanmak. Erkeklerin sünnet olması. Sigara kullanmamak. Sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek.

Kanser taramalarını yaptırmak için aile hekimlerinize ve KETEM'e başvurabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim