Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Tıbbı ve Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğünce Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda, tıbbi ve aromatik bitlilerin ekonomiye kazandırılması için üniversite bünyesinde yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar konuşuldu.

Çalıştayın açılış konuşmasın yapan Vali Yılmaz Doruk Artvin'in sahip olduğu zengin bitki çeşitliliği bakımından Türkiye ve dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Düzenlenen çalıştayın bu zenginliğin katma değere dönüşmesi yönünde atılan önemli adımlardan birisi olduğunu kaydeden Doruk, yapılan bu çalışmalarla artık bitkilerin sadece doğayı süslemekle kalmayarak, insanlığın ortak paydasına da katkı sunacağını belitti.

AÇÜ'nün tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi olmasının bu noktada ellerini güçlendirdiğini vurgulayan Doruk, "İlimizdeki tıbbi aromatik bitki potansiyelinin ortaya çıkarılmasından başlayarak devam edecek tüm sürecin üniversitemizce başarıyla yönetileceğine yürekten inanıyorum. Günün sonunda hem bölge hem de ülke ekonomimiz kazançlı çıkacaktır. Bizlerde bu alanda üzerimize düşen tüm görevleri titizlikle yerine getireceğiz. Türkiye Yüzyıl’ında Artvin'de bir eser ortaya konacaksa bu tıbbı aromatik bitkiler alanında olmalı. Türkiye Yüzyıl’ının Artvin adına altı çizilecek değerlerinin başında tıbbı ve aromatik bitkiler geliyor. Tıbbı ve aromatik bitkiler sahasını ekonomik değere dönüştürebilirsek Artvin'in her şeyini bir kenara koyun, tek başına Artvin'i ve çevresindeki birkaç ili ekonomik açıdan çok daha ileriye götürebiliriz." diye konuştu.

AÇÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Atakan Öztürk, tıbbı aromatik bitkilerden faydalanmanın insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi.

Tıbbı aromatik bitkilerin günümüzde genellikle, gıda, ilaç, kozmetik ve tekstil gibi alanlar başta olmak üzere toplumun her kesiminin ilgisini çektiğini kaydeden Öztürk, şunları söyledi:

"Doğada var olan tıbbı ve aromatik bitkilerden faydalanma sürecinde sürdürülebilirlik ilkesi konusunda koruma kullanma yaklaşımlarının benimsenmesi elzemdir. Bu bitkilere olan yoğun talep, bu alanda küresel ölçekte büyük bir pazar oluşmasına neden olmuştur. Bundan 20 yıl önce 60 milyar dolar olan tıbbı ve aromatik bitki pazarı bugün 120 milyar dolar civarındadır ve her yıl yüzde 10 civarında büyüme eğilimindedir. Tıbbı ve aromatik bitkiler açısından zengin olan ülkemizin bu pazardan aldığı pay 300 ile 600 milyon dolar olarak tahmin ediliyor. Bu rakamlar bu pazardan almamız gereken payın çok çok altınadır. Ülkemiz için tıbbı ve aromatik bitkiler ekonomik açıdan değerlendirilmeyi bekleyen önemli bir fırsat alanıdır."

Çalıştayda konuşan AÇÜ Tıbbı ve Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa Kemal Gümüş, 2020'de tıbbı ve aromatik bitkiler alanında ihtisas üniversitesi seçilen Artvin Çoruh Üniversitesi'nin Türkiye'deki 22 ihtisas üniversitesinden biri olduğunu kaydetti.

Gümüş, amaçların tıbbı aromatik bitkilerin belirlenmesi, yetiştirilmesi, içerik analizlerinin yapılarak kullanım alanlarının tespiti, biyosertifikalı ürüne dönüştürülmesi ve nitelikli ürünlerin piyasaya sürülerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak oluğunu söyledi.

Tıbbı ve aromatik bitkilerin ilaç ve kozmetik sanayi için büyük öneme sahip olduğun altını çizen Gümüş, "Bölge aromatik bitkiler konusunda zengin bir coğrafya. Buna bilimsel çalışmalarla dikkat çekersek iç ve dış piyasada canlılık artacak, bölge finansal değer kazanacaktır. Bölgesel odaklı misyon farklılaşması bağlamında tıbbı ve aromatik bitkiler alanında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından kabul edilmiş 25 milyon liralık bütçeyle 9 ihtisaslaşma projesi yürütüyoruz" dedi.

Gümüş, AÇÜ bünyesinde söz konusu alanda ihtisaslaşmaya bilimsel temel oluşturması amacıyla kurulan Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Araştırma Merkezi ile Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezinde faaliyetlerin sürdüğünü kaydetti.

Hatice DİLER

Editör: TE Bilisim