Uluslararası Karadeniz Su Kirliliği ve Erozyon Önleme Çalıştayı Artvin Çoruh Üniversitesinde Başladı.

“Deniz İçin Dereleri Koruyalım" temasında sunulan "Doğaya Uygun Önlemler ve Ortak Yenilikçi İzleme ve Kontrol Teknikleri ile Daha Temiz Bir Karadeniz İçin Çöplerin ve Erozyonun Azaltılması" başlıklı Avrupa Birliği Projesi kapsamında düzenlenen Uluslararası Karadeniz Su Kirliliği ve Erozyon Önleme Çalıştayıdün Artvin Çoruh Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Çalıştayın açılış programına Vali Yılmaz Doruk, AK Parti Artvin Milletvekili Erkan Balta, Rektör Prof. Dr. Mustafa Sıktı Bilgin, AK Parti İl Başkanı Fatih Tahtalı ve Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya, Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Oturum başkanlığını Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu’nun gerçekleştirdiği çalıştayda Üniversite Orman Fakültesinden Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Tüfekçioğlu; çalıştayın bütçesi, paydaşlar ve finanse eden kuruluşlar hakkında bilgilere yer verdi. Doç. Dr. Tüfekçioğlu, ülkemizin yanı sıra Yunanistan, Romanya, Ermenistan ve Moldova’dan katılımcı üniversitelerin yer aldığı bu projede Artvin Çoruh Üniversitesi olarak ülkemizi paydaş kuruluşlar arasında temsil ettiklerini açıkladı.

Su ve toprak kaynaklarının korunması ve nihayetinde Karadeniz’deki kirliliğin önlenmesi temel amacı üzerine inşa edilen projenin kirlilik kaynaklarının tespit edilmesi, derelerdeki çöplerin izlenmesi ve azaltılması, doğru yönetimsel plan ve uygulamaların ortaya konularak sel ve erozyon riskini azaltmanın ve zararlarını en aza indirmenin yollarının araştırılması gibi hedeflere sahip olduğuna dikkat çekildi.Bu projenin sürdürülebilir kalkınmanın bölgesel ölçekte sağlanması ve bölgenin refah düzeyinin artırılması amacını taşıdığını da belirten Doç. Dr. Tüfekçioğlu, Çalıştayın birinci oturumunda Arhavi Havzasında sel ve erozyonlar ile proje kapsamında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.

Çalıştayın Oturum Başkanı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, konuşmasında Üniversitelerin şehirlerin lokomotifi olduğuna ve medeniyetlerin oluşmasında üniversitelerin önemine dikkat çekti. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesinin Avrupa Birliği tarafından desteklenen projelere imza attığını ve AB Projelerinin yürütücülüğünü yaptığını hatırlatan Prof. Dr. Tüfekçioğlu, “Üniversitemiz önemli büyük projelere ev sahipliği yapmıştır. Bilindiği üzere daha önce başka bir AB projesi kapsamında Orman Yangınları temasında kongre gerçekleştirmiştik. Üniversitemiz ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ alanında ihtisas üniversitesi kimliğini kazanmış olması hasebiyle bu alanda farklı proje ve çalışmalara da hız kazandırmıştır. "Doğaya Uygun Önlemler ve Ortak Yenilikçi İzleme ve Kontrol Teknikleri ile Daha Temiz Bir Karadeniz İçin Çöplerin ve Erozyonun Azaltılması" projesinde, su kirliliği ve heyelanlarla ilgili çeşitli analiz ve ölçümler yapılarak bu sorunların ve etkilerinin en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Bölgenin coğrafi yapısına baktığımızda çaylık alanlar önemli bir yer tutmaktadır. Çaylıklar suyu emmekte ve yüzey akışını durdurmaktadır ancak bu durum bölgenin bol yağış alması ve eğimli bir yapıya sahip olması nedeniyle heyelan riskini de beraberinde getirmektedir. Fındıklık ve çayır alanlarda ise sel riskinin daha baskın olduğu gözlemlenmiştir. Bu anlamda proje önemli analizleri ve çıktıları sunuyor. Projenin aynı zamanda küçük de olsa bölge barışına katkısının olacağını düşünüyoruz” dedi.

Çalıştayın ilk gün oturumlarında Uluslararası Helen Üniversitesinden (Yunanistan) Proje Koordinatörü Prof. George N. Zaimes proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. “Benzerliklerimiz farklılıklarımızdan daha fazladır” diyen Prof. George N. Zaimes, “Aynı bölgenin toplulukları olarak benzer ekolojik sorunlarla karşı karşıyayız. Bir kez kirlendi mi temizlenmesi zordur. Bu proje Karadeniz havzası özelinde ele alınan benzer sorunların çözümünde birlikte izlenebilecek yol haritası çizme vebölgede kirliliğinin önüne geçmek için tabiatı merkez alan faaliyet ağını genişletme gibi işlevler üstlenmektedir” diye konuştu.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünden (OBM) Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Cihangir Dedeağaoğlu da OBM’nin erozyonla mücadelede yürüttüğü proje ve çalışmalar hakkında bilgiler aktardı. Dedeoğlu; Artvin il genelinde erozyon tesis çalışmaları, yol kenarlarında ve erozyon alanlarında ağaçlandırma ve örme çit uygulamaları konularında sunum gerçekleştirdi.DSİ 26. Bölge Müdürlüğünden İzleme ve Tahsisler Şube Müdürü Gökhan Yılmaz ise DSİ Bölge Müdürlüğünün faaliyetleri ile Artvin ilinde yapılan dere ıslah çalışmaları ve taşkın kontrol uygulamalarına değindi. Çalıştayın ilk gün oturumunda “Erozyon, Sel ve Çevre Kirliliği Konularında Yunanistan’da Yürütülen Çalışmalar ve Elde Edilen Çıktılar”, “Moldova Dinyester Nehri Kollarındaki Kirlilik ve Erozyon Süreçleri ve Bu Bağlamda Yapılan Saha Çalışmaları”, “Proje Ekseninde Romanya ve Ermenistan’da Yürütülen Faaliyetler” ve “Dere Kenarı Erozyon ve Koridorların Değerlendirilmesi ve Haritalanmasında Yüksek Teknolojili İHA ve Uzaktan Algılama Tekniklerinin Kullanımı” konularında bilgilendirmelere yer verildi.

3 gün sürecek Çalıştayın ikinci gününde katılımcılar Arhavi Proje Sahasına saha ziyareti gerçekleştirecek.

HATİCE DİLER

Haberin Galerisi : Uluslararası Çalıştay Başladı
Editör: TE Bilisim