İtfaiye haftası nedeniyle Artvin Belediyesi İtfaiye Müdürü Ercan Cebeci ile mesleğin zorluklarını ve yaşadıkları sıkıntıları konuştuk. Cebeci, “İnsanların can ve mallarını kurtarmak için kendi canımızı hiçe sayıyoruz. Yaptığımız görevi ok kutsal olarak görüyorum” dedi.

Yangınların kahramanları, alevlerin efendileri olan itfaiye erleri 7/24 aralıksız görevlerini yerine getiriyor. Onları kimi zaman herkesin kaçtığı alevlere koşarak giderken kimi zaman da ağaçta mahsur kalan kediyi kurtarırken görürüz. Trafik kazalarında sıkışan kişiyi de, anılar silinmesin diye yanan virane evi de onlar kurtarır. Onlar, kendi canlarını başkasının canı ve malı için ikinci plana atan itfaiyecilerden başkası değiller.

“Odaklandığımız Tek Şey İşimizi Tam Olarak Yapabilmek”

Tehlikeli meslekte görev yaptıklarını fakat korkuyu ikinci plana attıklarını aktaran Ercan Cebeci, “bir ev yangınında insanların malını kurtarmak için gittiğimizde odaklandığımız tek şey işimizi tam olarak yapabilmek. İnsanların anılarını kurtarabilmek için çabalamak büyük mutluluk veriyor öyle korku gibi şeyler hiç aklımıza gelmiyor. Her işin tehlikesi vardır fakat bu mesleğin tehlikesi oldukça fazla mesela petrol yangınları çok tehlikeli. Ateş dikkat etmez biz dikkat edeceğiz. Yanan bir evin içerisine girersin ahşap ev olur döşeme alttan yanmış olur ateşin içerisine düşebilirsin. İstanbul'da bir tanker yangınında arkadaşımızın üzerine yanan petrol deposu patlaması ile alev sıçradı. Allah göstermesin bizim buralarda pek öyle büyük yangınlar sanayi tipi yangınlar oluşmadığından dolayı buralarda pek tehlike olmuyor ama büyük şehirlerimizde büyük illerimizde daha riskli olabiliyor. Kaza neticesinde hayatımızı kaybediliriz bir görev esnasında arkadaşımızı kaybedebiliriz. Bunları engellemek için önlem almamız çok önemli” dedi.

Trafik kazalarında araçta sıkışan kişileri kurtarma yetkisinin itfaiyede olduğunu fakat kurtarma için gerekli malzemenin AFAD’da bulunduğunu dile getiren Cebeci, “İtfaiye her alanda görev yapıyor. Bir araç kazası olduğunda olası yangına karşı her türlü tedbiri alıyoruz ve araçta sıkışan insanı araçtan çıkarılmasındaki yetkili olan kişi de itfaiye eri. İtfaiyecilik, Türkiye genelinde belediyecilik hizmetine verilmiş olduğundan dolayı devlet tekeli altında olmadığından malzeme sıkıntısı çekebiliyoruz. Çünkü belediyelerde yeterli bütçe bulunmadığından dolayı devlet AFAD’a gerekli malzeme tedariki sağlıyor fakat kurtarma yetkisini itfaiye veriyor AFAD’a vermiyor. Kazada sıkışan insanı kurtarmak için malzemenin en iyisi AFAD da fakat insan çıkarma yetkisi itfaiyede. Olay yerindeki doktor arkadaşlarımız olsun görevli olanlar itfaiyeyi yanlarında istiyorlar çünkü onu çıkartma yetkisi yok” diye konuştu.

“İhbarın Ardından 1 Buçuk Dakika İçerisinde Ekip Hazır”

Ekibin olası bir ihbara her an hazır olduğunu ve ihbar geldikten yaklaşık 1 buçuk dakika sonra araçların harekete geçtiğini belirten itfaiye müdürü Cebeci, “Araçlarımız faal durumda yerinde. Nöbete giren arkadaşlarımız hemen aracın yanındaki dolaplara elbiselerini asarlar. Yangın ihbarı alındığımız anda herkesin elbiselerin yanına gidip çizmeyi giyip tulumu üstüne çekmesi maksimum 1 buçuk dakika sürüyor ve biz bir buçuk dakika içerisinde yangına hazır bir şekilde buradan çıkış yapıyoruz. Artvin merkezde 7 ile de 10 dakika arasında her yere ulaşabilecek bir mevkide bulunuyoruz. Fakat Artvin’deki yol kıtlığından yeterli otoparkın bulunmamasından dolayı bazen sıkıntı yaşıyoruz vatandaşlarımızın araçlarını park ederken biraz daha dikkatli ve tedbirli olmalarını tavsiye ediyoruz. Artvin’in yolları tek şeritli 100-150 metre ilerideki sürücü bazen siren sesini duymayabiliyor müzik dinliyor olabiliyor veya kulaklık takılı olabiliyor. İnsanlarımız trafikte biraz daha dikkatli olursa işlerimiz daha kolay olacak daha kolay olacak. Burada bir gündüzcü arkadaş bir de ben benimle beraber altışar kişilik nöbetçi grubunda 3 vardiyalı 20 kişi görev yapıyoruz. Artvin yeterli sayı diyebiliyoruz pek fazla yangın çıkmasından dolayı fakat normalde kadromuz 44 kişi. Bunun yarısı ile Artvin’i idare edebiliyoruz. Ve ilçelerde bu sayı Hopa belediyesi 11 tane arkadaşımız var. Yusufeli ilçemizde 8 adet, Şavşat ilçemizde 10 adet, Kemalpaşa belediyesinde 2 adet, Arhavi belediyesi 6 adet Ardanuç belediyesi 2 adet, Murgul belediyesi 5 adet Borçka belediyesi 10 adet bunlarla beraber Artvin genelinde 60’ı buluyor sayımız” şeklinde konuştu.

 

“Yangınlar Yüzde 97 İnsan Kaynaklı”

Yangınlara yüzde 97 oranında insanların neden olduğunu vurgulayan 27 yıllık itfaiye eri Ercan Cebeci “doğal yangınların çıkma ihtimalinin yüzde 3’tür” diyerek şu ifadeleri kullandı: “insanları doğaya karşı saygılı olmaları için uyararak “insanların kuru havalarda ormanlık alan izmarit atması veya içilen bir meşrubatın şişesinin atılması çünkü güneşte mercek vazifesi görüyor bu camlar ondan tutuşma olabilir. Pikniğe giden insanlarımıza bir tavsiyemiz de şudur gittikleri yerde piknikte ateş yakacakları yerinin etrafında yarım metre genişliğinde orta yerde ateş yakmalarını tavsiye ediyoruz. Bir de oradan ayrılırken ateşin tamam söndüğünden emin olunması gerekir. Rüzgâr en ufak bir kıvılcımı dahi tutuşturabiliyor. Evlerimizde de en çok yangın ihbarı mutfaklarda kızartma tencerelerinin duruşmasından kaynaklanıyor vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını istiyoruz. Olası yangın halinde kesinlikle ve kesinlikle yanan yağın üzerine su atılmaması, kuru herhangi bir örtünün atılmaması örtünün gerekiyor. Nemli bir örtü havlu gibi şeyle alevin üzerine atılıp kapatabiliyorsa tüpü kapatması çünkü kapatmadan yangını söndürdüğü zaman sefer ikinci Bir tehlike ortaya çıkıyor bu da tüpü kapatması gerekiyor. Tüpü kapatmadan yangını söndürmeye çalışıldığı zaman bu sefer ikinci bir tehlike ortaya çıkıyor.  Tüpün boş olarak akmasına sebep oluyor bu daha tehlikeli oluyor bu sefer patlayıcı bir özelliğe sahip oluyor içeriye sıkışmış olan gazın patlama özelliği ortaya çıkıyor ilk önce tüpün vanasının kapatılması çok önemli.  Artvin’e doğalgaz yeni geldi ve daha güvenli bir sisteme sahip. Doğalgaz sızıntıları için de 187 birimi var. Onlar da bizim gibi nöbet tutuyorlar kendi dairelerinde. Olası bir ihbarda vatandaşlar 187’yi arayarak durumu anlatıp yardım isteyebilirler.”

Zorlu görevlerde ailelerinin kendileri için endişelendiğini söyleyen Cebeci, “görevde sürekli aranıyoruz ne oldu nasıl oldu söndürebiliriz mi ne şekilde çalışıyorsunuz. Bir de görevden döndüğümüz zaman bizim üstümüzü başımızı isli dumanlı gördüğü zaman tabii ki tereddütleri oluyor. Belli bir zaman geçtikten sonra arkadaşlarımız bu duruma alışıyorlar biraz daha severek benimseyerek yapıyorlar. Çünkü artık buradan ekmek yiyor ve ediği ekmeğin karşılığını vermek istiyor. Aileler de bu duruma alıştılar. Alışmaktan başka çareleri yok. Sağ olsunlar anlayış gösteriyorlar” dedi.

Kadınların da itfaiye eri olabileceğini, kadın elinin değdiği her yerin tertipli düzenli olduğunu vurgulayan Ercan Cebeci, “büyük şehirlerimizin bazılarında kadın itfaiyeci olarak ekipler alınıyor benim ekibime de alım olursa memnun olurum” ifadesini kullandı.

İtfaiye eri Cebeci, 27 yıllık meslek hayatında birçok ilginç olayla karşılaştığını ancak 1994 yılında henüz 3 aylık itfaiye eriyken bir fabrikanın büyük yangına gittiğini hortum tutmayı bile tam bilmiyorken 12 gün boyunca sahada çalışıp mesleği uygulamalı öğrendiğini aktararak bu anısını unutamadığını dile getirdi.

“Hangi İşi Yaparsanız Yapın Sevmek Çok Önemli”

İtfaiyecilik mesleğini seçecek olan kişilere tavsiyelerde de bulunan Ercan Cebeci, “yaptığınız iş hangi iş olursa olsun onun hakkını vermeniz gerekir. Hakkını vererek çalışmanız için de o mesleği sevmeniz çok önemlidir. Eğer sevmezseniz o meslek sizin için doğru, geçerli meslek değildir” diyerek sözlerine şu ifadeleri ekledi: “Görev kutsaldır. Buradan ekmek yiyorsan hakkını vereceksin buraya, insanlara hizmet edeceksin. İtfaiyecilik insanlara hizmet etmektir. Can kurtarmak mal kurtarmak çok kutsal görevler bunun bilincinde olmak çok önemlidir. Mesela Yusufeli’nde büyük bir yangın oldu yılların evleriydi orada ki evler belki de 100 yıllık 150 yıllık evler vardı. İnsanların geçmişteki diğerleri yanıyor yaşanmışlığı yanıyor yani canını kurtarsa bile yine de insanların içinde bir burukluk oluyor. Bu duyguları o vatandaşlarla paylaşmak önemli. Bunların bilincinde olan içinde insan sevgisi olanlar bu mesleği yapabilir.”

HATİCE DİLER

Editör: TE Bilisim