Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından, "Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında geçiş, ÇiftAnadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkinYönetmelik" hükümleri ve 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında eşdeğer önlisans programlarına yatay geçiş yolu ile kabuledilecek öğrencilerle ilgili koşullar ve diğer hususlar açıklandı.

Yatay geçiş ile ilgili şu açıklamalar yapıldı:

Kurum içi yatay geçişler

“Kurum içi yatay geçişler; üniversite içinde yer alan eşdeğer düzeydeki diplomaprogramları arasında ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilindeyapılabilir.Kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, önceden almış oldukları derslerin harfnotları, geçiş yaptığı programdaki eşdeğer dersler için geçerli sayılır ve bu notlar ortalamayakatılır.ÖSYM sınavı ile yerleşen öğrencilerin kurum içi yatay geçiş işlemlerinde ÖSYM sınav sonuçları dikkate alınır, başkaca ulusal veya uluslararası diploma notu veya sınavsonuçları yerleştirmeye esas alınmaz.

Kurumlar Arası Yatay Geçişler

Kurumlar arası yatay geçiş yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğerdiploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlardâhilinde yapılır.Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğudönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 (2,29) olması şarttır.İkinci maddedeki başarı şartını sağlayamayan ancak kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veyayüksek olan adaylar 07.02.2023 tarihinde başlayacak olan Ek Madde-1 (Merkezi yerleştirmepuanı ile yatay geçiş) kapsamında başvuru yapabilirler.Yatay geçişle gelen öğrencilerin önceki diploma programından almış olduğu eşdeğer dersler notlu muaf yapılır ve muaf olduğu derslerin notu not ortalamasına katılır.

YKS İçin İkinci Geç Başvuru Süreci Başladı YKS İçin İkinci Geç Başvuru Süreci Başladı

Yurt Dışından Yatay Geçiş

Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenimgördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın lisans ve önlisansdiploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması şartıaranır. Ancak ÖSYS kılavuzunda bulunan yurtdışındaki üniversitelerden başvuracaklarda buşart aranmaz.Öğrencinin yurt dışındaki kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş içinbaşvurduğu lisans ve önlisans diploma programına eşdeğerliği ilgili yönetim kurullarıtarafından belirlenir.Kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere kadar genel not ortalamasınınen az 100 üzerinden 60 (2,29) olması şartı aranır.Yurt dışından yatay geçiş için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibariyle geçmekistediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının,geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diplomaprogramlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması gerekmektedir.Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dâhil yurt dışında kurulmuş olan yükseköğretimkurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarının başarı sıralaması şartı aranan programlarınayatay geçişe ilişkin olarak Yükseköğretim Kurulu, bu Yönetmelik hükümleri dışında ilave şartlarbelirleyebilir. Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan ülkemizdeki başarı sıralaması şartı arananbir programa yatay geçiş yapılabilmesi için;Öğrencinin yükseköğrenime başladığı yıl, kayıtlı olduğu üniversitenin YükseköğretimKurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarının belirlediği dünya sıralamalarında ilk dört yüzlük dilimiçerisinde yer alması ve bu Yönetmeliğin dönem/sınıf ve başarı şartlarını taşıması. İlk dört yüzlük dilim dışında kalan bir üniversitede kayıtlı olunması halinde;Ortaöğretimini Türkiye’de tamamlayanların, her halükarda merkezi yerleştirme sınavınagirmiş ve kayıt yılı itibarıyla başarı sıralaması şartı aranan programın ilgili puan türünde başarısıralaması şartını sağlamış olması. Ortaöğretiminin en az son iki yılını yurt dışında tamamlayanların, kayıt oldukları diplomaprogramının, hazırlık sınıfı hariç en az dört yarıyılını başarıyla geçmiş olması, gerekir.

Ortak Hükümler

Bir Yükseköğretim Kurumundan disiplin cezası ile çıkarılmış olanlar ile ilişiğikesilenler yatay geçiş için başvuru yapamazlar.Her bir diploma programına yatay geçiş için başvuran adayların değerlendirmesonuçları, online başvuru sisteminde yayınlanacaktır. Adaylar başvuru sonuçlarını onlinebaşvuru sistemine giriş yaparak öğreneceklerdir. Online başvuru sisteminde ilan edilen sonuçyatay geçiş ile kayıt hakkı kazananlara tebliğ edilmiş sayılır.Başarı şartını taşıyan yeterli sayıda adayın olması halinde kontenjan sayısı kadaryedek aday belirlenir. Belirlenen süre içinde asıl adaylardan kayıt olmayanların yerine kayıtolmayan sayısı kadar yedek aday ilan edilir ve belirlenen sürede yedek adaylar kayıt olur.Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.Öğrencilerin yatay geçiş başvurularını, online olarak yatay geçiş başvuru takviminegöre başvuru tarihlerinde yapmaları gerekmektedir.

Başvuruda İstenen Belgeler

Yatay geçiş için aşağıda yazılı belgeler ile birlikte online başvuru yapılacaktır.Not belgesi (Transkript): Başvuran öğrencinin halen öğrenim gördüğü yükseköğretimkurumundan veya e-devlet üzerinden alacağı izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığınot ile genel not ortalamasını gösteren resmi belge.Öğrenci Belgesi (E-Devlet üzerinden veya öğrencinin halen öğrenim gördüğüyükseköğretim kurumundan alınan güncel tarihli belgeler geçerlidir) %10’a giren öğrenciler için %10’a girdiğini gösteren belge. (II. öğretimler için)Yurt dışındaki üniversitenin YÖK tarafından tanındığına dair belge. (Yurtdışıüniversitelerden yatay geçiş başvurusu yapan adaylardan istenecektir. YKS kılavuzundan yer alanYükseköğretim Kurumlarına kayıtlı öğrencilerden istenmeyecektir.)Başvuru için yukarıda istenilen belgelerden eksik olması durumunda başvurularilgili kurul/komisyon tarafından değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yerleşen Adayların Kayıt İşlemleri Ve İstenen Belgeler

Üniversiteye yerleşenlerin kesin kayıtları belirtilen tarihleri arasında Artvin ÇoruhÜniversitesinde ilgili Fakülte ve Meslek Yüksekokullarının öğrenci işleri birimlerinde yüz yüzeyapılacaktır.

Kayıt İçin İstenilen Belgeler:

Ders içerikleri (Başvuru transkriptinde yer alan derslerin ders içerikleri öğrencininkayıtlı olduğu Üniversitenin Ders Bilgi Paketinde güncel olarak yer alıyor ise ders içeriğiistenilmemektedir. Ders Bilgi Paketinde ders içerikleri yer almıyor ise ders içeriklerinin çıktısıveya onaylı fotokopisinin teslim edilmesi gerekmektedir.). Disiplin cezası alıp almadığını gösteren belge.%10’a giren öğrenciler için %10’a girdiğini gösteren belge (halen kayıtlı olduğuüniversitede öğrenimine devam etmiş olan II. öğretim öğrencileri için).Adayın kayıtlı olduğu Üniversiteye ait kullanımında kitap, materyal, cihaz vb. taşınırolmadığı için Yatay geçişine engel bir durum olmadığına dair belge. Öğrenciler yatay geçişyapmasına engel bir durum olmadığını gösteren belgeyi kayıt sırasında veya kayıttan sonrateslim etmek zorundadırlar.

İlişik Kesme İşlemi

Yatay geçiş başvurusu yapan öğrenciler kayıt hakkı kazanıncaya kadar halen kayıtlıolduğu üniversitede öğrenime devam edeceklerdir. Kayıt hakkı kazanan öğrenci halen kayıtlıolduğu üniversiteden herhangi bir ilişik kesme işlemi yapmayacaktır. İlişik kesme işlemiÜniversiteye kayıt olduktan sonra üniversiteler arasındaki resmi yazışma ile yapılacak.”

Editör: TE Bilisim