Gençler  ‘Gençlik Haftası’ için yürüdü Gençler ‘Gençlik Haftası’ için yürüdü

Halk Eğitim Merkezinin düzenlediği kurslara giden Kadın kursiyerler, Milli Eğitim Müdürlüğüne çağrı yaparak daha çok kurs ve maddi imkan sağlanmasını istiyor. Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitimi Merkezleri, kadınların meslek edinmesinde önemli başarılara imza atıyor. Bunlardan biri olan Perihan Mert’in bir tarafta hazır ürün satan ve diğer tarafta imalat yapan iki dükkânı var. Murgul’daki kadınlar için kurs açmak isteyen Perihan Mert, ustalık belgesi alabilmesi için bir sınavı kaldı. Sınavı başarı ile tamamlamadıktan sonra işyerine alabildiğince kursiyer yetiştirmeyi hayal ediyor. Kendisine gelip işi öğrenmek için talepte bulunan pek çok kişinin olduğunu söyleyen Mert, “Kazancımız düşük olduğu için talepleri karşılayamıyorum. Teşvik olsa, devlet bizi desteklese biz de bu insanlara meslek kazandırmak isteriz” dedi.

Ticari hayatına ev tekstiline ilgisi sonucu Halk Eğitimin açmış olduğu mefruşat kursuna katılarak başlayan Perihan Mert “Kurs hocamın teşvikiyle yeteneğim keşfedildi. Dikişi sevdiğimden yerleşik düzende dükkân açarak üretim yapmaya karar verdim. Murgul’un ilk kadın mefruşat, ev tekstili ve perde üzerine detaylı çalışan ilk kadın girişimciyim. Bu işe sıfırdan başladım. Tamamen el emeğimi yeteneğimi değerlendirerek KOSGEB girişimcilik kursularına giderek sertifika aldım.” açıklamasında bulundu.

Proje yaparak perde imalatı dükkanı ve çeyizlik ev mefruşatı dükkânı açmaya karar verdiğini belirten Mert, “İlk ekonomik desteğim kadın girişimci olarak 2018 yılında KOSGEB’den aldığım 50 bin TL makine, eleman ve işletme kurulum desteği alarak işe başladım. 6 yıldır bu mesleği yürütmekteyim ve aile işletmecisi olarak 2. dükkânımı açtım. Hazır ve ev tekstili ürünlerinin yer aldığı mağazamda oğlum çalışmakta ve perde imalatı ve çeyizlik hediyelik ev tekstil ürünlerinde ben bizzat çalışıyorum. Yeni evlenecek çiftlerin evinde, benim üretip diktiğim el emeği göz nuru emek verdiğim ürünlerin yer alması beni çok mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

Müşterilerinden büyük beğeni aldığını belirten Mert, “Bu motivasyonla her zaman işimi geliştirmeyi hedefliyorum. Yusufeli yeni yerleşim yerinde 3. dükkanımı kısa süreliğine açıp hizmet verdim ancak benim imalat merkezim Murgul’da. Yeni yeni yerleşim yeri olan Yusufeli’de önceleri dükkân bulamadık daha sonra yüksek kira talebi doğrultusunda işletmemizi ayakta tutamadık ama birçok evin perdesini dikip teslim ettik şu anda Murgul’da 2 dükkanımla ilçe halkına hizmet vermekteyiz.” şeklinde konuştu.

En büyük destekçisinin kocası olduğunu ve sürekli çalışanı olmadığını belirten Mert, işletmesinde tek çalışıyor. “Ev tekstili çok incelik gerektiriyor, hatayı kabul etmiyor.” diyen Mert, “Çalışanların giderini ödemek zor, bu yüzden çalışan alamıyoruz.” dedi.

Ürettiği ürünlere talep olduğunu fakat alım gücünün düştüğünü belirten Mert, “Vatandaşa fiyat verirken utanıyoruz, mahcup oluyoruz. Ayrıca Yusufeli yeni yerleşim yerinde de işyeri açıp kapatmak zorunda kalıyoruz. Baraj sonrası yeni Yusufeli yolunun uzaması ve tehlikeli olması bizim işimizi zorlaştırdı. İşletmeyi kapatmak zorunda kaldık. Çünkü kiralar çok pahalı, 15 bin TL kira istediler ne kadar kazanacağım ki bu kadar ödeme yapayım” dert yandı.

Murgul’da birçok sosyal faaliyetin olmadığını belirten Mert, “Rutin olarak sabah kalkıp işe, sonra eve dönüyoruz. Burada gidebileceğimiz bir yer yok. Buluşabileceğimiz ya da bayanların oturabileceği, günlerimizi yapıp zaman geçireceğimiz yer yok. Sadece bir tane gezeceğimiz ‘Mecburiyet Caddesi’ var. Yollarda dolaşan köpek ve boğalardan korktuğumuz için yürüyüş yapamıyoruz.” diyerek yaşadığı zorlukları söyledi.

Murgul’daki kadınlara seslenen Mert, “Elinizden bir şeyler geliyorsa cesaret ederek yürümeniz gerekiyor. Ben bu işe sıfırdan sermayesiz bir şekilde başladım. İşimden de çok memnunum.” diyerek kadın girişimcilere umut oldu

Ayla ALKAN

Editör: Haber Masası