İnsan vücudunun ortalama %60’ının su olduğunu belirten Diyetisyen Tekin, yaş ilerledikçe vücuttaki toplam su oranının azaldığını ifade etti. Yaşa göre vücut su oranları hakkında, “Yeni doğanda %75-80, yetişkinde %60-70, yaşlıda ise yaklaşık %50’dir. Kadınların toplam su oranı erkeklerden daha azdır. (vücut yağ oranı arttıkça su oranı azalır)” dedi.

Uzmanından "Yanlış Diyet" Uyarıları Uzmanından "Yanlış Diyet" Uyarıları

Normal bir insanda günlük yaklaşık 2500 ml sıvı alımı ve atımı gerçekleştiğini aktaran Diyetisyen Tekin, “Bunun 1200 ml’si yiyeceklerle, 1000 ml’si içeceklerle alınır. 300 ml’siise metaboliksudur. Günlük yaklaşık 1500 ml idrar ile, 200 ml dışkı ile, 300 ml solunum ile atılırken ter ve deri aracılığıyla 500 ml sıvı kaybı olur. Yetişkinlerde diyetle alınan enerjinin her bir kalorisi başına 1 gr su alınmalıdır. (1 g su/1 kkal). Bebeklerde ise her bir kalori başına 1.5 g su alınmalıdır. (1.5 g su/1kkal)

Böbreklerden su atımı Anti DiüretikHormon (ADH) tarafından denetlenir. Diyetle protein ve tuzun fazla alımı, bazı böbrek hastalıkları, diyare, sıcak ve soğuk hava, enfeksiyon hastalıkları veya ağır fiziksel aktivite nedeniyle su kaybı artar.

Terle su kaybı günlük yaklaşık 100 ml’dir. Terden bağımsız olarak deri ve solunum yoluyla olan sıvı kaybına gizli sıvı kaybı denir. Günlük gizli sıvı kaybı 700-100 ml’ye kadar ulaşabilir.” şeklinde konuştu.

 Vücuttaki su oranının yeterli düzeyde tutulmasının yaşamsal önem taşıdığına değinen Tekin, “Vücut suyunun %3 oranında kaybı ile kan hacmi azalır, vücut suyunun %5 oranında kaybı ile konsantrasyon bozukluğu, %8 kaybı ile baş dönmesi, yorgunluk ve solunum güçlüğü, %10 oranında kaybı ile kas spazmı, aşırı yorgunluk, dolaşım ve böbrek yetmezliği, %20 kaybı ile ise ölüm gerçekleşir.” ifadelerini kullandı.

Tekin suyun işlevleri hakkında ise; “Besinlerin sindirimi, besin öğelerinin emilimi ve hücrelere taşınmasını sağlar. Artık öğelerin atımını sağlar. Vücut ısısının denetimini sağlar. Eklemlerin kayganlığının sağlanmasında görevlidir.” şeklinde bilgi verdi.

Ayşe ÖZDER

Editör: AYŞE ÖZDER