İki gün sürecek çalıştayda, Hopa ve Kemalpaşa’nın turizm potansiyeli değerlendirilerek, mevcut sorunlar ve çözüm yolları ele alınacak. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların da katılımıyla başlayan etkinlikte, söyleşiler, akademik paneller ve tematik çalışma grupları ile kentin turizm vizyonu tartışılıyor.

Açılış konuşmalarını Artvin Çoruh Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Güneş, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ve Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Demircioğlu yaptı.

Güneş, çalıştayın bilimsel temelli kararlar üretme açısından önemine dikkat çekti. Demircioğlu ise çalıştayın iki kardeş içeye güzel sonuçlar doğurmasını temenni etti.

Açılışta konuşma yapan Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ise “Hopa ve Kemalpaşa tüm potansiyelleri içeren kardeş şehir. Dolayısı ile bu çalıştayı birlikte hareket ederek yapmak istedik. Bölgede yeterli çalışmalar yapılmadığı için biz de hem Hopa hem Kemalpaşa turizmde istediğimiz seviyeye ulaşmak hedefimiz. Akademi ile birlikte bilimin ışığında nasıl bir süreç izlediğimizi, nasıl bir turizm süreci işletebilirizi bu çalıştayın sonucunda ortaya çıkarmak istiyoruz. Hangi görünmesi gereken noktaları ortaya çıkarabiliriz, bunu bir envanter haline getirmeliyiz. Biz bunun için bir çalışma başlattık. İBB ile beraber İBB Miras Ekibi gelip bu alanları dolaştı ve listeleme çalışması yaptı. İkinci yapmamız gereken, bu çalıştay ile ilgili aslında yol güzergahları, belki yürüyüş yolları, belki araçlarla yapılacak kültür noktalarını ortaya çıkarmamız gerekiyor. Üçüncüsü de hem destinasyonda hem de görünmesi gereken yerlerin tanıtımının yapılması gerekiyor.

Hopa Kemalpaşa Turizm Çalıştayı (6)

Bu çalıştay ile beraber yapılacak diğer adımlar da ortaya çıkacaktır. Biz de Hopa Belediyesi olarak bu süreçte elimizden geleni yapmaya çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bir taraftan da bizim istediğimiz şey aslında kitle turizmi değil, turizmin hangi tarafını konuşuyoruz bunu öncelikle konuşmak lazım. Şu anda Karadeniz’de olduğu gibi kitlelerin otobüslerle gelip doğaya zarar verdiği, kültüre zarar verdiği bir turizm istemiyoruz. Karadeniz’de görüyoruz Hopa-Kemalpaşa 20-30 yıl sonra bu kitle turizmine maruz kalacak bir konumda. Trabzon’da başlayarak Ayder’de, Uzungöl’de olduğu gibi doğanın talanı ile sonuçlanan süreçler yaşayacağız ve Hopa-Kemalpaşa’da buna maruz kalacak. Biz doğamızın talan edildiği bir turizm istemiyoruz. Ama Hopa ve Kemalpaşa’da bu potansiyelin doğru kullanılacağı turizm düşünüyoruz. Yapacağımız yatırımlarda, adımlarda seçici davranmak gerekiyor. Hopa-Kemalpaşa bu anlamda potansiyel barındıran, sadece yatırımlarda değil yerel halkın ve kültürü ile her zaman ön planda olmuş ilçelerdir. Yerelde sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile birlikte hareket edilmesi gereken bir süreç, o yüzden bu çalıştayı yapıyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından “Hopa ve Kemalpaşa’da Turizmin Bugünü ve Geleceğe Yönelik Stratejiler” başlıklı panel gerçekleşti. Panel başkanlığını Prof. Dr. Recep Güneş’in üstlendiği oturumda, Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Çalık, yerel turizm girişimcileri Meltem Balcıoğlu ve Şenol Taban konuşmacı olarak yer aldı.

“Çocuk işçi değil, geleceğiniziz”
“Çocuk işçi değil, geleceğiniziz”
İçeriği Görüntüle

Çalıştay, gün içinde tematik çalışma gruplarıyla devam edecek ve ikinci gün yapılacak değerlendirme ve sonuç oturumu ile tamamlanacak.

Hopa Kemalpaşa Turizm Çalıştayı (5)Hopa Kemalpaşa Turizm Çalıştayı (4)Hopa Kemalpaşa Turizm Çalıştayı (1)Hopa Kemalpaşa Turizm Çalıştayı (2)

Muhabir: Ümran KARA