HOPA

Hopa’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 100. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Hopa’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 100. yılı, 22. Hopa Kültür, Sanat ve Deniz Festivali kapsamında düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşku ve yoğun katılımla kutlandı

Abone Ol


Hopa Belediyesi tarafından organize edilen program, Hopa Balıkçı Barınağı Çamlıköy Mevkii (Yeni Liman)’da gerçekleştirildi. Kutlamalara Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, Hopa Kaymakamı Abdullah Aslantürk, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Hopa Liman Başkanı Faruk Yolcu, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Renkli görüntüler yaşandı
Etkinlikler kapsamında geleneksel yağlı direk yarışması, yüzme ve tekne yarışları ile halk oyunları gösterileri büyük ilgi gördü. Vatandaşlar denizcilik bayramının coşkusunu hep birlikte yaşarken, sahilde renkli ve eğlenceli görüntüler ortaya çıktı.
Program boyunca denizcilik kültürü ve Kabotaj Kanunu’nun Türkiye’nin denizlerdeki egemenliği açısından taşıdığı önem bir kez daha vurgulandı.
Vali Ergün: “Kabotaj Kanunu ekonomik bağımsızlığın simgesidir”
Programda konuşan Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren 815 sayılı Kabotaj Kanunu’nun Türkiye’nin kendi karasularında egemenliğini tesis eden tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Kabotaj Kanunu’nun yalnızca ulaştırma değil, aynı zamanda ekonomik bağımsızlık ve milli egemenliğin de en önemli göstergelerinden biri olduğunu vurgulayan Ergün, denizlerdeki bağımsızlık iradesinin bugün “Mavi Vatan” vizyonu ile daha da güçlendiğini ifade etti.
Hopa Limanı’nın stratejik önemine de dikkat çeken Ergün, limanın Karadeniz, Doğu Anadolu ve Kafkasya’ya açılan önemli bir lojistik merkez olduğunu belirtti.
Vali Ergün, 2026 yılının ilk beş ayında Hopa Limanı üzerinden yaklaşık 731 milyon dolar dış ticaret işlemi gerçekleştirildiğini, aynı dönemde 38 gemi giriş ve 38 gemi çıkışının kaydedildiğini ve 142 milyon TL vergi tahsil edildiğini açıkladı.
“Denizler ekonomik geleceğimizin temelidir”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Denizciliği Türk’ün büyük millî ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözünü hatırlatan Ergün, denizciliğin Türkiye’nin ekonomik geleceği açısından stratejik bir alan olduğunu ifade etti.
Kaymakam Aslantürk: “Deniz, Hopa’nın yaşam kaynağıdır”
Hopa Kaymakamı Abdullah Aslantürk ise Kabotaj Kanunu’nun Türk milletinin denizlerdeki haklarını yeniden kazandığı tarihi bir adım olduğunu belirtti.
Hopa’nın Karadeniz’in önemli merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Aslantürk, denizin ilçede sadece bir coğrafya değil, aynı zamanda yaşam, üretim ve geçim kaynağı olduğunu söyledi.

Liman Başkanı Yolcu: “Türk denizciliği küresel güç haline geldi”
Hopa Liman Başkanı Faruk Yolcu da Kabotaj Kanunu’nun Türk denizciliğinin bağımsızlık sembolü olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin bugün 217 liman tesisi, 85 tersane, 186 tekne imal yeri ve 65 yat limanına sahip olduğunu belirten Yolcu, Türk Deniz Ticaret Filosu’nun 2025 yılı itibarıyla dünya sıralamasında ilk 10’a girdiğini söyledi.

Başkan Cihan: “Deniz bizim kültürümüzdür”
Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ise Kabotaj Bayramı’nın denizlerdeki bağımsızlığın en önemli simgelerinden biri olduğunu belirtti.
Hopa’nın tarihinin, kültürünün ve ekonomisinin denizle şekillendiğini vurgulayan Cihan, denizlerin korunması ve sürdürülebilir kullanımının gelecek nesiller için büyük önem taşıdığını ifade etti.
Konuşmaların ardından düzenlenen yarışmalar ve halk oyunları gösterileri vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Gün boyu süren etkinliklerle Hopa’da Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 100. yılı coşku içinde kutlandı.