Rize’nin Fındıklı ilçesinde bir araya gelen çay üreticileri, 17 lira olarak açıklanan yaş çay alım fiyatıprotesto etti.

Tahiroğlu köprüsünde bir araya gelen üreticiler, tabut içerisindeki çayın yanısıra ellerindeki “çayda sömürüye son”, “doğduğumuz yerde doymak istiyoruz”, “öfkemiz de çayımız kadar demli”, “krizin faturası çiftçiye kesilmez” dövizleri ve “topla topla bitmeyi çay da para etmeyi” sloganları eşliğinde cami meydanına kadar yürüdü.

çay protesto

Alkış ve ıslıklarla Merkez Cami Meydanı’na kadar gelen üreticilere konuşma yapan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, çayı 17 liraya satmaya memnun olmadıklarını ancak mecbur olduklarını söyledi.

“Çay sanayici için servet, tüketici için keyif anlamına gelirken, biz işçi ve üreticiler içinse emek, ekmek ve gelecek demek!”

Emeklerine, ekmeklerine, geleceklerine sahip çıkmak için bir araya geldiklerini aktaran Özsoy, “Biz emeğimize saygı istiyoruz. Ekmeğimize taş konulmasını, geleceğimizin karartılmasını ve engellenmesini istemiyoruz. Biz alın terimizin karşılığını alarak kazanmak, çocuklarımıza iyi bir gelecek inşa etmek istiyoruz.” dedi.

çay protesto-4

Tarım ve Orman Bakanının maliyet hesabı ile Ziraat Odalarının yaptığı maliyet hesabının aynı olmadığını vurgu yapan Özsoy, çay alım fiyatının 25 lira olması gerektiğini söyleyerek, “Taban fiyat açıklanmadan ÇAYKUR 4 Mayıs günü kampanyayı açtı ve üreticimiz belirsizlik içinde çayını sattı. Tarım ve Orman Bakanlığı kampanya açıldıktan 1 hafta sonra, yani 11 Mayıs Cumartesi günü, gece yarısı Bakanlığın resmi sitesinde 17 liralık brüt yaş çay taban fiyatını açıkladıktan sonra bölge halkından büyük tepkiler ve şikayetler gelince bir başka açıklamasında çay fiyatının maliyetlere göre hesaplandığını ve buna göre makul bir fiyat olduğunu açıkladı. Sayın Bakanım kampanya açıklanmadan Nisan ayında çay bölgesinin bütün oda başkanları ile yaptığımız toplantıda odalarımızın ortalama maliyeti 18 lira çıkmış ve çay yaprağı için açıklanması gereken fiyatın 25 lira olması gerektiğini basına duyurmuştuk. Bakanlığımız bu maliyet hesabının kime ve neye göre belirlendiğini açıklasın!” diye konuştu.

çay protesto-2

Çayda hesaplanan maliyetin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Özsoy, “Üretici bu maliyetlere çayını memnun olduğu için değil, mecbur olduğu için satıyor. Evet maliyetine çay satıyoruz çünkü mecburuz. Üretime borç batağında başladık, kredi çektiğimiz yüksek faizli kredi taksitlerimiz var. Çay makasına, kartlarımız dolu, bankadan mazota, işçiye çay sergisine, yağmurluğa, çizmeye, ödeyeceğimiz para yok. Çay hasadı başladığında, tarlada beklemiyor dolayısıyla toplamak zorundayız. Toplanan çayı satmak zorundayız çünkü satmazsak kuruyor ve çürüyor. Yokluktan, yoksulluktan ve kanunsuzluktan faydalanan özel sektör 14 liradan çay alıyor. Zararına çay satmak istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen Özsoy, Tarım Bakanının yanlıştan dönmesi gerektiğini dile getirerek şunları kaydetti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a seslenmek istiyorum. Cumhurbaşkanım iddia ediyoruz Tarım ve Orman Bakanlığına verilen yaş çay yaprağı maliyet hesabı eksik ve yanlıştır. Gerçek maliyet 17,50 liradır. Sizin talimatınızla Rize'de bakanlığımızın hesap uzmanları ile birlikte oturalım, maliyetlerimizi karşılıklı masaya yatıralım. Çay üreticisine dayatılan mecburiyet ve maliyeti kaldırın.”

çay protesto-3

Cumhuriyet Halk Partisi Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, da programda yaptığı konuşmada, çay üreticilerin istediği oluncaya kadar mecliste sesleri olmaya devam edeceğini söyledi.

Çelik’in Açıklamaları Üreticileri Memnun Etmeyecek Çelik’in Açıklamaları Üreticileri Memnun Etmeyecek

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, iktidarın fiyatı istenilen bir seviyeye çekmesi durumunda AK Parti grubunu mecliste ziyaret edeceğini aktardı.

Mitinge Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Hopa Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti’nin yanı sıra bazı siyasi ve STK temsilcileri katıldı.

Editör: HİKMET BAŞAR