Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Kul konuşmacı olarak katıldı. 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu Başkanı Hatice Begüm Güneş konuşma yaptı. 
Güneş, burada yaptığı konuşmasında, Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu’nun amacını açıklayarak, “Kadim Türk Medeniyetini bilimsel veriler ışığında edebiyat, tarih ve kültür eksenli ele alıp bu alanda milli bilincin güçlendirilmesine ve İsmail Gaspıralı Bey’in “Dilde, fikirde, işte birlik” vecizesini gerçekleştirebilme gayesine katkı sunmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda 29 Mayıs 1453 İstanbul’un fethini kutlamak için bir arada bulunmaktayız.” dedi.

istanbulun fethi3
“Pek çok semt ismi fethin hediyesidir”
İstanbul’un her karış toprağının sadece şehit kanlarıyla değil, şehit bedenleriyle de örülü bir şehir olduğunu ifade eden Güneş, “İstanbul’un fethinde şehit olan askerler Fatih Sultan Mehmet’in emri ile kanların aktığı yere defnedildiler, Rumeli Hisar’ından Aksaray’a kadar tüm yollar, tüm sur dipleri, tüm ormanlar şehit bedenlerine ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un bugünkü semt isimlerinin pek çoğu şehrin fethinde görev alan komutanlardan geliyor;  Kocamustafapaşa, Davutpaşa, Altunizade ve daha pek çok semt ismi fethin hediyesidir.” şeklinde konuştu. 
“Atalarımızın izinden yürüyeceğiz”
Genç nesil olarak daima vatanı uğruna can veren atalarının izinden yürüyeceklerini kaydeden Güneş, “İstanbul’u bize hediye eden büyük Türk hakanı Fatih Sultan Mehmed’i ve onun kahraman ordusunu rahmet ve minnetle anıyor, bu güzel vatan için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Fethin 571. yıl dönümü kutlu olsun.” ifadelerini kullandı.
İstanbul’un Fethi sinevizyon gösterisinin katılımcılara izletilmesi ile devam eden programda RTEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Kul “29 Mayıs 1453 İstanbul’un Fethi” konulu konferansını gerçekleştirdi.

istanbulun fethi2
“Nice fetih kutlamalarına”
Konuşmasının bir kısmında İstanbul’un Fetih sürecini anlatan Kul, konuşmasının diğer kısmında da Fatih Sultan Mehmet’in kişiliğine değindi.

Kul, konuşmasında, “Fatih Sultan Mehmet’i anmak bugün dünyanın önemli tarihi vakalarından birisi olan İstanbul’u tekrardan anlatmanın çok mühim olduğunu düşünüyorum. Fatih Sultan Mehmet’in gerçekten anlayabilirsek, onun büyüklüğünün farkında olabilirsek daha büyük işler yapacağımızın da bende bir kanaati vardır. İstanbul’un Fethi’nin çok önemli bir nokta oluşturduğunu, Fatih Sultan Mehmet’e bir karizmatik kişilik kazandırdığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı. 
Fatih Sultan Mehmet’i örnek alarak, okumaya ve çalışmaya devam etmenin elzem olduğunu düşündüğünü kaydeden Kul, “Fethin 571’inci yılı kutlu olsun. Nice fetih kutlamalarına…” diyerek sözlerini sonlandırdı. 
Konuşmaların akabinde Prof. Dr. Nuri Yavuz tarafından Doç. Dr. Eyüp Kul’a hediye ve plaket takdimi yapıldı.
Program, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi. 

istanbulun fethi4

istanbulun fethi5

Çoruh Edaş İl Müdürlüğünden AGC’ye Ziyaret Çoruh Edaş İl Müdürlüğünden AGC’ye Ziyaret

Editör: AYLA ALKAN