Bu istilacı türün yayılmasına karşı alınacak önlemler hakkında Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Göktürk, ’ye açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Göktürk, kahverengi kokarca böceğinin ülkemizdeki yayılım sürecine ve tarım ile ekonomiye verdiği ciddi zararlara dikkat çekti.

Prof. Dr. Göktürk, bu istilacı türün yayılmasını durdurmak için mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Ayrıca, böcek popülasyonunun ekonomik zarara yol açacak seviyenin altına düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda Yapay Kışlak Kutu Tuzağı yöntemine değinen Göktürk, bu tuzağın kolay hazırlanabilir ve pratik bir çözüm sunduğunu, ancak tek başına yeterli olmadığını, diğer mücadele yöntemleriyle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Özel Gereksinimli Öğrencilere Tasarruf Engeli Özel Gereksinimli Öğrencilere Tasarruf Engeli

Kahverengi kokarca böceği ilk olarak 2017 yılında Gürcistan'dan Kemalpaşa ilçemize giriş yaptı. 2019 yılında Artvin'e yayılan bu böcek, 2024 itibarıyla Doğu Karadeniz'den Batı Karadeniz'e, hatta Marmara Bölgesi'ne kadar yayıldı.

Prof. Dr. Göktürk, 2025 yılında özellikle Bursa ve çevresindeki şeftali bahçelerine ciddi zarar vereceğini öngörüyor. Böceğin yayıldığı ülkelerde, tarım ürünlerinde büyük kayıplar yaşanıyor. Göktürk, Doğu Karadeniz’de fındık bahçelerinde ekonomik zararın milyonlarca dolara ulaştığını, bazı bölgelerde fındıkların yalnızca yağ üretimi için kullanılabildiğini belirtti.

Whatsapp Görsel 2024 09 25 Saat 18.52.09 Fe8E3C3A

Göktürk, böceğin yayılış ekolojisinin, biyolojisinin ve konukçu çeşitliliğinin geniş olması nedeniyle kontrol altına alınmasının zor olduğunu ifade etti. Ayrıca, bir dişinin 300-400 yumurta bırakabildiğini ve kış aylarında evlere girerek kışı geçirdiğini söyledi. Eylül ayının sonlarına doğru halkın evlerinde böcek istilasıyla karşılaşacağını ve bu durumun ciddi psikolojik rahatsızlıklar yaratacağını da sözlerine ekledi. Kışlak kutu tuzaklarının bu sorunu azaltmada etkili olabileceğini belirten Göktürk, bu tuzakların nasıl hazırlanacağı konusunda detaylar verdi.

Prof. Dr. Göktürk, kahverengi kokarca böceğinin yayıldığı tüm ülkelerde tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını, ancak popülasyonun azaltılarak 5-6 yıl içinde biyolojik dengenin sağlanabileceğini ifade etti. Bu süreçte, çiftçilerin ve bölge halkının tüm mücadele yöntemlerini bir arada kullanması gerektiğini belirtti.

Kahverengi kokarca böceği ile mücadelede atılacak adımların hızlı ve etkili olması gerektiği vurgulanan açıklamalarda, zararın daha da büyümemesi için önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısı yapıldı.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK