Artvin SGK İl Müdürü Kahraman Derecekayıt dışı istihdam ve sonuçları’ ile ‘işveren ve kamu üzerindeki etkileri’ konularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Derece, yaptığı açıklamada kayıt dışı istihdamın vergi, prim kaybı ve sosyal güvenlik açığına neden olduğunu belirtti.

Kars “Yerel basın gün geçtikçe eriyor” Kars “Yerel basın gün geçtikçe eriyor”

Kayıt dışı istihdamın kamu yönetimi üzerindeki etkilerine değinen Derece, “Kayıt dışı istihdam vergi ve prim kaybına, sosyal güvenlik açığına neden olur. Sosyal güvenlik sisteminde çalışan/emekli dengesinin bozulmasına neden olur. Kayıt dışı çalışma hepimizi etkileyen unsurdur. Primsiz ödemelerin artmasına neden olur. Gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına neden olur. Ekonomide kurumsallaşma eğiliminin azalmasına zemin hazırlar. Ekonomik verilerin güvenilirliğine zarar verir ve ekonomik kararların öngörülen etkileri yaratmasına engel olur.” dedi.

Çalışanların, çalışmalarının işverenler tarafından bildirilip bildirilmediğini veya hangi kazanç seviyesinden bildirildiğini kısa sürede öğrenebileceği birçok yol olduğuna işaret eden Derece, “Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikâyetlerini Sosyal Güvenlik Kurumuna şu yollarla iletebilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ‘ALO 170’ i 7 gün 24 saat arayabilir. En yakın sosyal güvenlik il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine şikâyetleri iletebilir,sigortalı çalıştırılıp çalıştırılmadığı ve hangi kazanç seviyesinden bildirildiği kısa sürede öğrenilebilir. Her türlü istek, şikâyet, ihbar, görüş ve önerilerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de yapabilir.” diye konuştu.

Devletin işverenlerin maliyetini düşürmek için teşvik verdiğini dile getiren Derece, açıklamasında şunları kaydetti:

 “Sigorta primi teşvikleri, ülkemizde istihdamın ve üretimin arttırılması, kayıt dışı istihdamın engellenmesi, bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, engelli istihdamının artırılması, genç ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi amaçlarla işverenlerin ödemeleri gereken sigorta primlerinin belirli oranda ve sürede Devletçe karşılanması anlamına gelmektedir. Genel olarak uygulanan bu teşviklerden yararlanabilmeleri için işverenlerin sigortasız işçi çalıştırmamak, SGK’ya verilmesi gereken bildirgeleri zamanında vermek, primlerini düzenli ve zamanında ödemek, sahte sigortalı bildiriminde bulunmamak gibi temel yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Bunun yanında her bir teşvik uygulaması için farklı bazı özel şartlar da söz konusudur. Devlet, teşvikin türüne göre sigorta primi işveren hissesi veya sigortalı hissesi ile birlikte işveren hissesinin tamamına kadarını karşılayarak işverenlerin maliyetleri önemli ölçüde düşürmelerini sağlamaktadır.”

Ayla ALKAN

Editör: AYLA ALKAN