“Organik Ürün Var, Alım Gücü Yok”
“Organik Ürün Var, Alım Gücü Yok”
İçeriği Görüntüle

Kemalpaşa’da uzun yıllardır esnaflık yapan Mehmet Ali, ilçedeki altyapı eksikliklerinin turistlerin gelmemesinde büyük rol oynadığını belirtti. "Turist gelmiyor. Burada insanların gidebileceği bir tuvaletin bile olmaması büyük bir sorun. Sosyal aktivite alanı yok, etkinlik yok. Turist neden gelsin? Vergimizi veriyoruz ama satışlar çok az. Vergileri bile ödemekte zorlanıyoruz," dedi.
Esnaflardan Yaşar Altunkaya ise döviz bazlı kiraların bel bükmeye başladığını ifade etti. "Kiralar dolar üzerinden isteniyor. Esnaf eleman parasını bile ödeyemiyor. Kargo parası bulamayan, dükkanını kapatmak zorunda kalanlar var. Benim bir şubem satışta ama kimse dönüp sormuyor bile. Gürcüler artık market alışverişi yapıp gidiyor. Batum’a Çin pazarı girmiş deniliyor, orada 10 Lari’ye ayakkabı satılıyor. Bizim onlarla rekabet etmemiz mümkün değil. Gümrük vergileri de arttı, sınırda kuyruklar oluşuyor. Bu da turistin gelmesini engelliyor," şeklinde konuştu.
Taksici Talip Gümüşkaya da işlerin geçen yıllara kıyasla büyük oranda düştüğünü ifade ederek, "Gıda pahalı, giyim pahalı. Giriş ücretleri yüksek. Ekonomik şartlar düzelmeden işlerimiz de düzelmez. Esnafımız resmen ağlıyor," dedi.
Alkollü içecek satışı yapan Sedat Yıldız ise Gürcistan tarafında ürünlerin çok daha ucuz olduğunu vurgulayarak, "Bizde 2 bin TL’ye sattığımız alkol, karşıda 700 TL. İnsanlar sınırın ötesinden alıyor. Biz vergi, kira, muhasebe ödüyoruz ama müşteri vergisiz ürünü tercih ediyor," diye konuştu.
Kemalpaşa esnafı, hem sınır politikalarında kolaylık sağlanmasını hem de yerel altyapının ve sosyal alanların geliştirilmesini talep ediyor. Esnafa göre bu adımlar atılmazsa eski canlı günlere dönüş pek mümkün görünmüyor.

Muhabir: Ümran KARA