‘Öğrenmenin Web Dili’ isimli projeyle Erzurum’da yapılan bölge birinciliğinde derece elde eden Şehit Resul Kakşi Ortaokulu öğrencileri ve öğretmeni Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finalleri İçin gün sayıyor.

Bu başarının köy okulunun elde etmesinin önemine vurgu yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, “Güreşen Köyünde Şehit Resul Kakşi Ortaokulu öğrencilerimizin TÜBİTAK’ta imza attıkları bir başarı öyküsü. Bir köy okulu ve TÜBİTAK 2204 araştırmalarında hazırladıkları ‘Öğrenmenin Web Dili’ isimli projesiyle Erzurum’da yapılan bölge birinciliğinde derece yaparak Türkiye finallerinde yarışmaya hak kazanan bir Türkçe projemiz. Artvin’den bir projenin TÜBİTAK Türkiye finallerine gitmesi önemli ama bir köy okulundan öğrencilerimizin gitmesi daha önemli. Çünkü yarıştıkları öğrencilerin koşulları bizim çocuklarımıza göre sosyal, ekonomik olarak daha uygun. Bu nedenledir ki bir başarı öyküsüdür. Okul yöneticilerimizi, melek öğretmenimizi, kıymetli öğrencilerimizi, emeği geçen tüm arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. İnşallah Türkiye finallerinde de bir başarı elde edecekler. Başarıdan daha önemlisi sevgili yavrularımızın böyle bir sürecin içinde deneyim yaşamaları. Onların kendilerine, kültürel, sosyal yaşamlarına, akademik başarılarına geliştirdikleri özgüvenleri ile daha büyük işler yapma hayallerine, ufuklarına katkı sunacağını düşünüyoruz.” dedi.

Projenin koordinatörü Şehit Resul Kakşi Ortaokulu öğretmeni Melek Kılıç ise öğrencilerin çok çalıştığını ve bu başarıyı elde etmeye hak kazandıklarını aktararak, “Bu güzel dereceyi elde eden öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu projede gerçekten çok fazla emek verdiler çok çalıştılar ve en önemlisi güzel hayal ettiler. Hayallerinin peşinden koştular ve bunu başardılar. Bu süreçte şunu gördük, hayal edince gerçekten çok isteyince bütün imkansızlıklar fırsatlara dönüşüyor. Biz de bu fırsatları değerlendirdik ve sonuçta güzel bir başarı elde ettik. Erzurum’da bölge birinciliğini elde ettik. Şu anda Türkiye finallerine çıkacağız. Onun için de uğraşıyoruz hazırlıklarımız devam ediyo öğrencilerimize Türkiye finallerinde de başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Yazar Şener’den, Başkan Orhan’a Ziyaret Yazar Şener’den, Başkan Orhan’a Ziyaret

Projenin içeriğinden Bahseden Kılıç, “Projemizin ana dalı Türkçe, tematik alanı dil ve edebiyat projemizin başlığı ‘öğrenmenin web dili’.  Web-2 araçlarıyla ilgili bir proje ürettik Bunu yaparken okulumuzda sadece kütüphanemizde kullanmış olduğumuz bir bilgisayarla çalışarak web2 araçlarından karma bir proje ürettik. Projemizin içeriğinde metinlerin web 2 araçlarıyla anlatımı var. Öncelikli olarak afişler düzenledik. Bu afişlerle birlikte öğrencilerimizin metinler üzerinde dikkat çekmelerini sağlıyoruz. Metinleri anlatmadan önce metinlere afişlerle birlikte dikkat çekiyoruz. Konuyla ilgili şiir, hikaye ve bilgilendirici metinler oluşturduk. Mesela arşa yükselen marş ile ilgili şiir yazdı öğrencilerimiz üç kayık ile ilgili hikaye yazdılar. Mustafa Kemal Atatürk’le ilgili hayatını tanıtan bilgilendirici bir metin hazırladılar. Bu metinler öncelikli olarak yazıldı. Daha sonra bu metinlerle ilgili resimler, afişler, maketler panolar hazırlandı. Daha sonra bu afişleri ön bahçe, arka bahçe kütüphane koridorlar gibi okulumuzun çeşitli bölgelerine astık. Bu afişleri gören diğer öğrencilerimiz bu metinlere karşı dikkatleri çekildi merak uyandırdı ve hazırlamış olduğumuz karekodu okuduğu takdirde bir sanal yolculuğun içerisinde buluyorlar kendilerini. Bu sanal yolculukta öğrencilerimizin hazırlamış oldukları resim, maket, afişler bu sanal yolculukta öğrencilere aktarılıyor. Daha sonra bu sanal yolculukta. Hem metin aktarımı hem etkinlik hem de görüş bildirimi odalarımız var. Öğrenci bu sanal yolculukta hem metinleri dinliyor, hem etkinlik yapıyor hem de görüş bildiriyor. Daha sonra sanal yolculuktan sonra öğrencilerimizden de bir değerlendirme anketi uyguladık ve görüşlerini aldık.” ifadelerini kullandı.

Proje öğrencilerinden Hazal Aygün ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Projemizin adı ‘öğrenmenin web dili’ bu projede ve web-2 araçlarını kullandık. Projemizin amacı ise öğrencileri web-2 araçlarını kullanarak eğitim öğretimi daha eğlenceli akılda kalıcı ve dikkat çekici bir hale getirmek. Bu süreçte de farklı etkinlikler hazırladık. Pano çalışmaları hazırladık, resimler çizdik ve bu sayede öğrencilere eğitimi daha eğlenceli bir hale getirdik.”

Editör: HİKMET BAŞAR