AKP Artvin Milletvekili Av. E. Erkan Balta’nın, Bilgi Teknolojileri Başkanlığı ile görüşmelersonucunda köylerde 2G ve 4.5 G mobil iletişim hizmeti projesi gerçekleşecek.

Bu proje kapsamında Şavşat ilçesi: Çağlayan Köyü, Çamlıca Köyü, Oba Köyü, Kara Köyü, Yusufeli İlçesi; Özgüven Köyü, Tekkale Köyü, Demir Köy, Dokumacılar Köyü, Kılıçkaya Köyü Borçka İlçesi: Balcı Köylerine 2G ve4.5G mobil iletişim hizmeti götürülecek. AKP Artvin Milletvekili Av. E. Erkan Balta sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bu hizmetimizi en geç mart ayında hizmete sunmayı planlıyoruz haberleşme sistemlerimiz köylerimize hayırlı olsun.”

2G ve 4.5G nedir

GSM teknolojisinin zaman içerisindeki gelişmesi 1G 2G 3G 4G olarak isimlendirilmektedir. Burada G generation (nesil) anlamındadır. Her bir Generation bir öncekine göre kapsamlı yenilikler değişiklikler getirmekte her nesil bir öncekine göre kat be kat hızlanmakta yeni uygulamalara kapı aralamaktadır.

1G cep telefonu sistemlerinin ilkidir. Analog sistemle çalışır sadece ses taşıması için tasarlanmıştır. 1980 de kullanılmaya başlanmış 1990 ların başlarına kadar kullanılmıştır.

2G Gerçek GSM sisteminin temeli sayılabilecek sayısal haberleşme temelli sistemdir. SMS bu sistemle beraber çalışan bir yeniliktir. GSM sisteminin dünya çapına bu versiyonu ile yayılmış ve bilinir olmuştur. 1990 ların başlarından 2000 yıllarının başlarına kadar kullanılmıştır. 2G teknolojisinin datahızı 64 Kbps tir.

Bu teknolojinin içine GPRS, EDGE ve MMS teknolojilerinin girmesiyle ismi 2,5 G 2,75 G olarak tanımlanmıştır. Data hızı GPRS için 114Kbps, EDGE için 384 Kbps’lere kadar çıkabilir.

SOL Parti’den 1 Mayıs Çağrısı SOL Parti’den 1 Mayıs Çağrısı

3G teknolojisiyle birlikte akıllı telefonlar kullanılmaya başlanılmış ses data görüntü transferi mümkün olmuştur. İlk görüntülü konuşma 3G teknolojisiyle mümkün olmuştur. Akıllı telefonlar üzerindeki web browserlar ve internet tabanlı oyun uygulamaları, VoIP uygulamaları kullanılmaya başlanılmıştır.

3G teknolojisi içerisine eklenen HSPA 3,5 G ismi ile anılmaya başlamış ve hızı 14 Mbps ve daha sonra HSPA+ teknolojisi ile 3,75 G olarak anılmış ve hızı 168 Mbpslere kadar çıkmıştır.

4G Hareketli ve sabit alıcıların yüksek hızda data alışverişi yapabildiği bir teknolojidir. Tamamen IP tabanlı olarak çalışmaktadır. Wimax teknolojisinin devamı niteliğindedir. Beraber kullanıldığı LTE teknolojisi MİMO teknolojisine izin vermekte ve LTE+ teknolojinin birliktr kullanılmasıyla 4.5 G ismiyle anılmaya başlanılmıştır. Data hızı sabit alıcılar için 1Gbps hareketli alıcılar için 100 Mbps hızlarına kadar çıkabilir.  4 G değişik teknolojiler arasında sorunsuz geçiş yapabilme, mobil multimedya izleyebilme, geniş kapsama alanında az enerji tüketimi ile yüksek kaliteli bağlantı sağlama özelliklerine sahiptir.

Bu özellikleriyle kesintisiz ve HD video transferi, HD görüntülü konuşma, HD ve 3D oyun uygulamaları çalıştırmak ve çok yüksek hızda dosya transferi yapmak mümkündür

Editör: TE Bilisim