Ardanuç Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi tarafından ilçedeki arıma el verişsiz toprakları değerlendirmek amacıyla ekilen lavantalar katma değer üretimle ilçe tarımına yeni soluk kazandıracak.

Artvin Çoruh Üniversitesi’nin Tıbbî Aromatik Bitkiler konusunda ihtisas üniversitesi olmasının da lavanta üretiminde önemli katkısı var. İklim şartları ve arazi uygunluğu nedeniyle Ardanuç, katma değer ürün olarak parlayan lavanta bitkisi üretimi için öncelikli ilçe konumunda.

“Doğduğumuz topraklarda yeniden yaşamı kuruyoruz”

Ardanuç Kadın Girişim Üretim İşletme Kooperatifi Başkanı Gürsel Kaya, bölgede turizmi, arıcılığı geliştirmeyi ve kadın emeğini görünür kılmayı hedefleyen kooperatifin çalışmalarını anlattı.

Ardanuç Kadın Girişim Üretim Kooperatif Başkanı Gürsel Kaya, kapitalizmin kimyasallarla kirlettiği ve beton yığınına çevirdiği Türkiye'de Artvin'in temiz kalmış yerlerden biri olduğunu hatırlatarak, kooperatif çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kooperatifin Ardanuç Belediyesi'nin desteğiyle 3 yıl önce bir çalışma başladığını anlatan Kaya, "Ardanuç Kadın Girişimi Kooperatifi ile tarıma elverişsiz alanlarımızı değerlendirip, örnek teşkil etmek için 10 dönüm araziye 10 bin lavanta fidanı diktik. Lavanta üretmek isteyen üyelerimize dağıtmak için kendi lavantalarımızdan 20 bin fidan yetiştirdik" dedi.

Öncelikli amaçlarının ilçe ekonomisini canlandırmak ve büyütmek olduğunu ifade eden Gürsel Kaya, tarıma elverişsiz susuz alanların değerlendirilmesi bakımından nektar süresi bir bal bitkisi olan lavantayı tercih ettiklerini aktardı. Lavanta yetiştirerek arıcılığa katkı sağlamayı da düşündüklerini dile getiren Gürsel Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üreticilerimizin daha kaliteli ve yüksek rekolteli bal üretmesini hedefliyoruz. İlçemizin köklü geçmişinden gelen tarihi ve doğal güzellikleri, lavantanın güzelliği ile birleştirerek, ilçemiz turizmine de önemli bir katkı sağlamak istiyoruz. Yapmış olduğumuz bu çalışmalar meyvelerini yavaş yavaş vermeye başladı. Çoruh Üniversitesi 'Tıbbî Aromatik Bitkiler' konusunda ilçemizi öncelikli ilan etti. Bu çalışma bizim önümüze katma değeri daha yüksek, ilçemize gelir getirecek yeni bir tarım anlayışı ile ilçemizde yaşayanların insanca yaşayabilecekleri, emeklerinin karşılığını alabilecekleri olanakları sunmaya başladı."

Tarım yapabilmek için traktör ve tarım ekipmanlarını temin ettiklerini hatırlatan Kooperatif Başkanı Kaya, Ardanuç Belediyesi'ni katkıları ile ilçe girişinde Artvin mimarisine uygun bir satış yeri yaptıklarını söyledi. "Kooperatifimizin kurumsallaşması, istihdam sağlaması ve üretici kooperatifi olabilmesi için çalışmamızı ilmek ilmek büyütüyoruz" diyen Kaya, "Bir taraftan ata tarım yöntemiyle ürettiğimiz ürünleri Türkiye’nin dört bir tarafındaki dostlarımıza ulaştırıp onların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamış olacağız. Elde etmiş olduğumuz gelirler ile de ilçemizin kalkınmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bunların hepsi bizim ortak çalışmamızdır. İlçemiz insanlarının daha yüksek bir yaşam kalitesi seviyesine ulaşması için verilen bir mücadeledir. Bugün yapılan bu çalışmalar geleceğimize ışık tutacaktır. Geleceğimizi yeniden kurmak için her zamankinden daha çok yan yana gelmeye ihtiyacımız var. Ardanuç’a gönül vermiş bütün dostlarımızı her yönüyle dayanışmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim