Arhavi'de, Güvercinli, Tepeyurt, Yukarışahiner, Aşağışahiner, Şenköy, Kesatanealan, Derecik, Büçe, Ulukent ve Konaklı köylerini kapsayan 1930.92 hektarlık alan için yapılan maden ruhsatı ihalesini Cengiz Holding kazandı. İhale, Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Anonim Şirketi tarafından 5 milyon TL bedelle satın alındı.

Arhavi halkı, madenciliğe karşı yoğun bir şekilde mücadele ediyor. Köylüler ve bölge sakinleri, madenciliğin getireceği olumsuz etkiler konusunda birlik ve beraberliklerini göstererek bu projeye karşı olduklarını dile getirdi.

Halk, yürüyüşler ve basın açıklamaları düzenledikten sonra şimdi de imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde, Türkiye'deki toplulukların doğal güzellikleri ve sağlıkları tehdit eden madencilik faaliyetlerine karşı duruş sergilemesinin zamanı geldiği vurgulandı. Madenciliğin ekosistemler üzerinde genellikle olumsuz etkileri olduğu, su kirliliği, toprak erozyonu ve hava kirliliği sorunlarını teşvik ettiği belirtildi. Ayrıca, madencilik faaliyetlerinin yerel ekonomiye genellikle sınırlı faydalar sağladığı ve dış yatırımcıları ile dış iş gücünü çektiği ifade edildi.

“Mahkeme kararını dinlemeyen iktidar ile karşı karşıyayız” “Mahkeme kararını dinlemeyen iktidar ile karşı karşıyayız”

Açıklamada, Arhavi'nin doğal mirasını koruma ve sürdürülebilir bir gelecek için halkın desteğine ihtiyaç duyulduğu, bu nedenle imza kampanyasına katılım çağrısında bulunuldu.

Yürüyüş ve basın açıklaması düzenleyen Arhavi halkı bu kez de imza kampanyası başlattı. Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

“Türkiye'deki topluluğumuzun, doğal güzelliklerimizi ve sağlığımızı tehdit edecek potansiyel madencilik çalışmalarına karşı bir duruş sergilemesinin zamanı geldi. Madencilik, ekosistemler üzerinde genellikle olumsuz bir etkiye sahiptir ve su kirliliği, toprak erozyonu ve hava kirliliği sorunlarını teşvik eder (Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü). Ayrıca, madencilik faaliyetleri genellikle yerel ekonomiye sınırlı faydalar sağlar, çünkü genellikle dış yatırımcıları ve dış iş gücünü çeker (Kaynak: Ekonomik Kalkınma Dergisi). Arhavi'nin doğal mirasını koruma ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir geleceği destekleme yönünde adım atmak için sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Bu nedenle, Arhavi'deki madencilik faaliyetlerine karşı çıkmanızı ve bu dilekçeyi imzalamanızı rica ediyoruz.”

Editör: ALİ ERAY ÇELİK