12 sene önce hobi amaçlı başlamış olduğu oyma, yontma, ahşap maket çalışmaları gibi çeşitli objeler yapan Sınıf Öğretmeni Kazım Şeşenoğlu, Anahtarlıklar, küpeler, kolyeler, bunların yanı sıra mutfak ürünlerinden de kullanılabilecek ahşap ürünler yapıyor.

Şeşenoğlu Hobi Sanat Evi açtığını belirterek “Sanat evine daha çok yöresel ürünler adı altında başlamıştık valiliğinde desteğiyle, bugün valiliğin de hazırlamış olduğu bir proje var çevremizdeki Artvin ürünlerinin satış noktaları var havaalanları gibi oralara ürünler yapmaya başladık, sağ olsunlar ürünlerimiz beğeniliyor” şeklinde konuştu

“Türkiye’deki analiz sonuçlarına inanmıyorum” “Türkiye’deki analiz sonuçlarına inanmıyorum”

Şeşenoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kulanı;

“Sınıf öğretmeniyim ayrıca kültür bakanlığı devlet sanatçısıyım. Yaklaşık 10-12 senedir hobi amaçlı olarak başlamış olduğum ahşap üzerine oyma, yontma, ahşap maket çalışmaları gibi çeşitli objeler yapıyorum. Bir de yöresel anlamda da çevremize katkımız olsun diye,  yöresel ürünler üzerinden gitmeye çalışıyorum. Tabii görsel güzelliği olan evrensel çalışmalara da yer veriyorum. Arhavi ilçesinde hobi sanat evi adı altında bir sanat evim var, okulumdan boş zamanlarımı genelde orada değerlendiriyorum.

Sanat evine daha çok yöresel ürünler adı altında başlamıştık valiliğinde desteğiyle, bugün valiliğin de hazırlamış olduğu bir proje var çevremizdeki Artvin ürünlerinin satış noktaları var havaalanları gibi oralara ürünler yapmaya başladık, sağ olsunlar ürünlerimiz beğeniliyor.

İlçe insanının veya yöre insanının bireysel olarak bazen hediye anlamında gelip yaptırmaya çalıştıkları objeler oluyor doğal olarak. Daha çok yazın kültürel ve turizm amaçlı gezilerde ortaya çıkan misafirlerimiz geliyor onlar daha ilgililer bu konuda. Yöre insanının her gün gördüğü bir ahşap ürünü eve hediye olarak götürmesi çok olan bir şey değil ama üniversitede okuyan öğrencilerimiz öğretmenlerine veya okullardaki sevdikleri arkadaşlarına yöre ürünlerinden objeleri götürmeyi seviyorlar.

Masanın üzerindeki ürünler benim seçip getirdiğim fuardaki seçme ürünlerim yaklaşık 150'ye yakın çeşit olarak ürünün var.

Ayrıca yakma sanatı adını verdiğimiz tonlama, kavak kontrplağına bu tarz çalışmalarımız da var. Anahtarlıklar, küpeler, kolyeler, bunların yanı sıra mutfak ürünlerinden de kullanılabilecek ahşap ürünlerimiz var. Çocuk oyuncaklarına özellikle son zamanda bir ilgi var bunlarla ilgili de çalışmalar yapıyoruz genelde okullarımızın ana sınıf etkinliklerinde kullanılmak üzere. Ev içerisinde aksesuar olarak kullandığımız evin ana kapısı ile ilgili anahtarlık gibi çalışmalarımız var. Son zamanlarda kuksa rövanşta, genelde dağcılık ve diğer dernek çalışanlarının ilgilendiği bir obje. Kuksa çay içmek için sırt çantalarının içerisinde bulunuyor, bunların çeşitlerini yapmaya çalışıyorum. Valiliğin özel isteği üzerine bireysel misafirlerine hediyelik vermek için yaptırdığı çalışmalar oluyor boğa kalemliği gibi diğerleri de yine yöresel ürünlerimiz, süs eşyalarımız.

Zorluklar mutlaka oluyor, mekân zorluğu diyebilirim. Maddi bir zorluk yaşamıyorum sonuç olarak öğretmenim belli bir gelirim, maaşım var ve paramın bir kısmını da bunların altyapısına yatırıyorum alet edevat gibi veya bir ürün çıkarırken lazım olacak ham maddeye ürünler ahşap, ağaç ürünleri. Çevremizdeki atölyelerden, atölyelerdeki arkadaşlarımızdan olan samimiyetten, ustalardan, alet edevatlarından yararlanıyorum. Bazen büyük kesimler oluyor her ojeyi her ahşabı benim elimde olan minyatür alet edevat kesemiyor doğal olarak, sağ olsunlar yardımcı oluyor arkadaşlarım. Hep tanıdık insanlar, zaten yöre insanlarımız ancak kendime ait bir hobi atölyesi ciddi anlamda hizmet verebilecek, bunu sadece araba olarak düşünmüyorum Türkiye'nin dört bir yanına ben ürün üretebilirim diye düşünüyorum bunu yaparken bir ekip oluşturma kurs açma gibi geçen sene valiliğin böyle bir çalışması vardı doka aracılığı ile ahşap oyma ve şekillendirme ile ilgili kurs açılacaktı ancak ödenek yetmezliği gibi bazı sıkıntılar oluştu bu seneye aksadı. Bu sene Kahramanmaraş merkezli deprem ile ilgili olarak maddi yöndeki sıkıntılar ekonomik yönden olan sebepler ile öteleme devam ediyor. Doğal olarak gecikmeler oluyor aklımızdaki birçok projeler hep ötelenerek belli bir noktada kalıyor yoksa ciddi anlamda açılmayı bu işte büyümeyi ve eleman yetiştirmeyi düşünüyorum. Geçen seneki proje eleman yetiştirme açısından çok iyi olacaktı. Bu elemanları sıradan bir nakış kursları gibi yetiştiremezsiniz bunların tehlikesi var. Aletleri kullanmayı şerit testerede, yatay dairede, planyada bunun bir tehlikesi var. Bunu kullanma becerisi olan kişilerden kültürel objeleri yöneltme, onların el becerilerini kazandırma gibi daha çok niyetim bu.”

Ayşe ÖZDER

Editör: Haber Masası