674 Öğrenciye 26 Kurs Açılacak
674 Öğrenciye 26 Kurs Açılacak
İçeriği Görüntüle

Sistemin uygulanmasına ilişkin düzenlemelere karşı Danıştayda dava açtıklarını açıklayan Yıkıcı, sınavın 10 Kasım’a konulmasını da yanlış bulduklarını ifade etti.
Eğitim-İş Artvin Şube Başkanı Mehmet Mahir Yıkıcı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Ortak Yazılı Sınav Sistemi (OYSS) ve sınav takvimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. OYSS'nin öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme sürecindeki yetkilerini daralttığını savunan Yıkıcı, sistemin eğitim açısından uygun olmadığını belirterek hukuki mücadele başlattıklarını söyledi.
Eğitim-İş olarak, Millî Eğitim Bakanlığının Ortak Yazılı Sınav Sistemi (OYSS) Uygulama Kılavuzu'nda yer alan düzenlemelere karşı Danıştayda yürütmenin durdurulması ve iptal istemiyle dava açtıklarını belirten Yıkıcı, öğretmenlerin soru hazırlama yetkisinin sınırlandırılmasına ve sınav puanlarının e-Okul sistemine girilmesine yönelik uygulamaların öğretmenlere angarya yüklediğini ifade etti.
“Öğretmenlerin Yetkisi Sınırlandırılıyor”
Dava konusu düzenlemelerin öğretmenlerin mesleki yetki ve sorumluluklarını geri plana ittiğini dile getiren Yıkıcı, şu ifadeleri kullandı: “Dava konusu hükümlerle, okul zümrelerinin hazırlayacağı sorular iki soruyla sınırlandırılmakta, diğer sorular merkezî soru havuzuna bağlanmakta ve havuz soruları öğretmenlerin erişimine sınavdan yalnızca dört gün önce açılmaktadır. Böylece öğrencisini tanıyan, öğrenme sürecini izleyen ve ihtiyaçlarını belirleyen öğretmenin ölçme-değerlendirmedeki belirleyici rolü daraltılmaktadır.
Ölçme Ve Değerlendirme, Öğretim Sürecinden Koparılamaz!
Öğretmen, merkezden gönderilen soruları uygulayan ve sonuçları sisteme aktaran bir görevliye indirgenemez. Öğrencinin hazırbulunuşluğunu, gelişimini ve öğrenme güçlüklerini doğrudan gözlemleyen öğretmenin mesleki birikimi, sınavın hazırlanmasına yansıyabilmelidir.”
“Öğretmenin Pedagojik Takdir Alanı Korunmalı”
Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nda da öğrencilerin öğrenme biçimlerinin, ilgi ve yeteneklerinin gözetilmesine dikkat çekildiğini hatırlatan Yıkıcı, öğretmenlerin eğitim sürecinde uygun ölçme ve değerlendirme araçlarını seçebilmesinin önemine vurgu yaptı.
Yıkıcı, “Öğretmenlik Mesleği Kanunu da öğrencilerin öğrenme biçimlerini, ilgi ve yeteneklerini gözetmeyi; gelişim özellikleri ve öğrenme ihtiyaçlarına uygun araç ve yöntemleri seçmeyi öğretmenin sorumluluğu olarak düzenlemektedir. Bu sorumluluğun yerine getirilebilmesi, öğretmenin akademik özgürlüğünün ve pedagojik takdir alanının korunmasını gerektirir.” dedi.
10 Kasım'da Sınav Yapılmasına Tepki
OYSS kapsamında sınavın 10 Kasım tarihine denk getirilmesini de eleştiren Eğitim-İş Artvin Şube Başkanı Mehmet Mahir Yıkıcı, 10 Kasım'ın Türkiye açısından taşıdığı tarihsel ve manevi öneme dikkat çekti. Yıkıcı, böylesine anlamlı bir tarihte sınav yapılmasının doğru olmadığını belirterek hem sınav takviminin hem de OYSS uygulamasının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yıkıcı, OYSS'nin mevcut haliyle uygun ve güvenilir bir ölçme-değerlendirme sistemi olmadığını savunarak öğretmenlerin mesleki yetkilerinin korunması ve eğitim süreçlerinde söz sahibi olmaları gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Temel OKUR