Piriformis sendromu; siyatik sinirinin piriformis kası altında baskı altında kalmasıyla ortaya çıkan; bel, kalça ve bacak ağrısı, bacak arkasına ve ayağa yayılan uyuşma, karıncalanma belirtileriyle tanımlanıyor. Piriformis sendromu olan kişilerde oturmak ağrıyı artıyor. Fizyoterapist Berkant Ketenci, Piriformis Sendromu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Fizyoterapist Berkant Ketenci sendrom ile yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;

“Bel ağrısı, bacak ağrısı, bacakta uyuşma-hissizlik, yürüme zorluğu gibi semptomların varlığı sebebiyle, sıklıkla, bel fıtığı ile karıştırılan Priformis Sendromu; derin kalça kaslarından olan priformis kasının siyatik sinir üzerinde baskı kurmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Priformis kası kalçanın arkasında bulunan ve kuyruk sokumundan uyluk kemiğine uzanan bant şeklinde bir kastır. Belimizden bacaklarımıza gidip duyu-motor görevleri üstlenen sinirlerin oluşturduğu ve vücudumuzun en büyük-en kalın siniri olan siyatik sinir ise priformis kasının altından geçerek bacak arka yüzünden topuğa kadar ilerlemektedir.

Priformis kası üzerinde çeşitli sebeplere bağlı gelişen kas spazmları siyatik sinir üzerinde ciddi baskı kurup, bel ağrısı, bacak arka yüz ağrısı, baldır ve topuğa vuran ağrı, yürümede zorluk ve özellikle oturur pozisyonda ağrı gibi semptomlar gösterebilmektedir.

Tanı koyma aşamasında bir kaç klinik teste ek olarak MR gibi ileri tetkik yöntemlerine başvurmaktayız.

Priformis sendromunda semptomlara yol açan temel sorun siyatik sinir üzerindeki iritasyon olduğu için tedavi anlamında kas spazmını azaltmaya ve sinir iritasyonunu geçirmeye yönelik teknikler uygulamaktayız.

SMA hastası Yunus Emre için birlik zamanı SMA hastası Yunus Emre için birlik zamanı

Kas spazmını geçirmeye yönelik miyofasyal gevşeme teknikleri, kas boyundaki kısalmaya yönelik esneme egzersizleri, sinir hareketliliğini artırmaya yönelik sinir mobilizasyonları ve kalça çevresi diğer kaslara yönelik gerekli tekniklere ek olarak kalça ve bel eklemlerine yönelik mobilizasyon-manipülasyon teknikleri ile harmanlanmış kombine tedaviler sürecin olumlu ilerleyişi açısından son derece önemli olmaktadır. Ayrıca gerekli durumlarda hekim kontrolünde medikal tedaviler ve ödem varlığında soğuk ajan uygulamalarıyla da tedavinin etkinliği artırılmaktadır.

Tüm bu semptomlar varlığında Fizyoterapist eşliğinde uygun manuel terapi teknikleri ve kişiye özgü planlanmış egzersizler ile şikayetlerinizden kurtulmak mümkündür.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim.”

Ayla ALKAN

Editör: Editör Masası