SGK'nin Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Daha Alındı SGK'nin Geri Ödeme Listesine 47 İlaç Daha Alındı

Kentteki vatandaşları probiyotiğin önemi konusunda ve probiyotik eksikliğinin olduğunu nasıl anlayabilecekleri konularında bilgilendirmek üzere açıklamalarda bulunan Tekin, probiyotiklerin bulunduğu besinlere ve probiyotiklerin vücutta neden azaldığına da değindi.
Probiyotiklerin, sindirim sisteminde yer alan yararlı bakterin dengesini desteklediğini ifade eden Diyetisyen Tekin, “Probiyotikler vücudunuzda yeteri miktarda bulunmaz ise kötü bakteriler çoğunluğa geçebilir bu da sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bağırsak florasındaki bu denge, sindirimi kolaylaştırır, besinlerin emilimini artırır ve bağırsak hareketliliğini düzenler. Bu sayede sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.” dedi.
Bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin çoğunun, bağışıklık sisteminin bir parçası olan bağışıklık hücreleriyle etkileşim içinde olduğunu kaydeden Tekin, “Probiyotikler, bağırsak florasının sağlıklı kalmasına ve bu yolla bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bu da, enfeksiyonlara karşı direnci artırır ve alerjik reaksiyonları azaltır.” şeklinde bilgi verdi.
Bazı probiyotik bakterilerin, sindirim sisteminde bazı besin maddelerinin emilimini artırabildiğini belirten Tekin, “Örneğin, probiyotiklerin kalsiyum emilimini artırdığı saptanmıştır, bu da kemik sağlığına olumlu destek sağlayabilir.” ifadelerini kullandı.
Probiyotiklerin, zararlı bakterilerin çoğalmasını önleyerek bağırsak duvarını koruduğunu ifade eden Tekin, “Bu, hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılan irritabl bağırsak sendromu (IBS), gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletir ve bağırsak iltihaplarını azaltıcı etki gösterebilir.” dedi.
“Probiyotik Eksiliğiniz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?”
Probiyotik eksikliği olan bireylerin sindirim sorunları, immün sistem sorunları, alerjik reaksiyonlar, cilt sorunları gibi problemlerle karşılaşabileceklerini ifade eden Tekin, şunları söyledi:
“Sindirim Sorunları: Probiyotik eksikliği, şişkinlik, gaz, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
İmmün Sistem Sorunları: Probiyotik eksikliği, sık sık enfeksiyonlara yakalanma veya uzun süren enfeksiyonlardan iyileşme gibi immün sistemi etkileyen belirtilere yol açabilir. Bu da kusma,ishal gibi olumsuz durumları beraberinde getirebilir.
Alerjik Reaksiyonlar: Probiyotiklerin bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri, alerjik reaksiyonların şiddetini azaltır. Probiyotik eksikliği, alerjik reaksiyonların daha sık ve daha şiddetli olmasına neden olabilir.
Cilt Sorunları: Probiyotik eksikliği genellikle, sivilce, egzama veya diğer cilt rahatsızlıklarının şiddetinde artışla ilişkilendirilebilir.”
“Probiyotikler Vücutta Neden Azalır?”
Probiyotiklerin vücutta neden azaldığı konusunda vatandaşlara bilgiler veren Tekin, şu ifadeleri kullandı:
“Antibiyotik Kullanımı: Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılırken vücuttaki yararlı probiyotik bakterileri de öldürebilirler.Bağırsak floranızın dengesini bozarak probiyotiklerin azalmasına ve sindirim sorunlarına yol açabilirler.
Yetersiz Beslenme: Dengesiz ve yetersiz beslenme, vücuttaki probiyotik seviyelerinin azalmasında büyük rol oynar.
Stres: Kronik stres, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir.
Hastalık: Bazı hastalıklar ve sağlık durumları da probiyotik seviyelerini azaltabilir. Özellikle bağırsak enfeksiyonları veya bağırsak iltihaplanması gibi durumlar, bağırsak florasındaki dengesizliklere ve probiyotik bakterilerin azalmasına neden olabilmesi son derece yüksektir.
Yaşlanma: Yaşlanma süreciyle birlikte vücuttaki probiyotik seviyeleri de azalabilir.”
Probiyotik konusunda zengin besinleri ifade eden Tekin, “Turşu, Kefir, Ekşi mayalı ekmek, Tarhana, Keçi Sütü, Sirke, Soya Ürünleri, Kimchi, Miso.” dedi. 
Tekin, “Probiyotikler vücutta çoğunlukla bağırsaklarda bulunsa da vücudun çeşitli organlarında da bu probiyotiklere rastlamak son derece mümkündür. Bu organlardan bazıları şunlardır; ağız, kadın üreme organı, idrar yolu, deri, akciğerler.” şeklinde konuştu. 

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT