Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostatın, cinsel organ, testis ve seminal kesecekleri kapsayan, ceviz büyüklüğünde bir bez olduğunu ifade eden Diyetisyen Gizem Tekin, prostatın görevlerini anlattı.

Diyetisyen Tekin, “Bağ dokular ve bez dokulardan oluşan prostat, meniye sıvı katar ve idrar yoluna itilmesine yardımcı olur. Spermleri koruyan sıvıyı üretip ve spermleri bu sıvı içinde sağlıklı bir şekilde saklamakla görevlidir. Bununla birlikte mesanenin ağzını sıkar ve idrar kaçırılmasını önler. Yaşlanmayla birlikte erkeklerin çoğunda prostat büyümesi gerçekleşir ve ciddi şikayetlere neden olabilir.” şeklinde konuştu.

Prostat hastalıklarının; Prostat iltihabı, İyi Huylu Prostat Büyümesi, Prostat Kanseri şeklinde olabileceğini aktaran Tekin, hastalıkların belirtileri hakkında, “Prostat yaşlandıkça büyür ve idrar torbası kasları yorulur. Hastanın idrar akımı yavaşlar, çatallı işeme görülür, idrar yaparken damlama, kesik kesik işeme, idrar yaptıktan sonra hala içerde idrar varlığı hissi, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi durumlar sık sık görülür.” ifadelerini kullandı.

Prostat nasıl tedavi edilebileceği konusuna değinen Tekin, “İyi huylu prostat büyümesi yaşam tarzı değişiklikleri,ilaç tedavisi ve cerrahi işlemlerle yapılır.” dedi.

Prostat hastalarında beslenme konusuna değinen Tekin, şunları kaydetti:

Aşılar, Salgın Hastalıkların Kontrol Altına Alınmasında Önemli Role Sahip Aşılar, Salgın Hastalıkların Kontrol Altına Alınmasında Önemli Role Sahip

“Selenyum ve çinko prostat sağlığı için önemli kabul edilen mineraller arasındadırlar. Selenyum mineralinin düzenli olarak vücuda alınması özellikle tütün kullanan kişilerde prostat kanseri riskinin azaltılması ile ilişkili bulunmuştur. Çinko minerali ise DNA’nın onarımında ve dolayısıyla hücre döngüsündeki etkileri nedeniyle önemli kabul edilir. Çinko aynı zamanda prostat dokusunda da yüksek düzeyde bulunan bir mineraldir.

Çinko: En zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini güçlendirerek ve savunma sistemini de güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.

Selenyum: En çok su ürünlerinde ve kepeği ayrılmamış tahıl ürünlerinde bulunur. Diyetle yeterli miktarda tüketimi kanserojenlere karşı koruyucudur.

Brokoli içeriğinde bulunan kompleks maddeler yardımı ile kanser gelişimi riskini azaltıcı etki gösterebilen bir besindir. Brokolinin içerisinde bulunan sülforafan, prostat hücrelerinde kanserleşme eğiliminde olanları ortadan kaldırarak bu rahatsızlığa karşı koruyucu etki gösterebilen bir besindir.

Kabak Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği yağının,yapılan araştırmalar sonucunda prostatın büyümesini engellediği görülmüştür. Beslenmenize günde 1 avuç kabak çekirdeği eklemenin ciddi yararı olacaktır.”

Ayşe ÖZDER

Editör: AYŞE ÖZDER