Aile Hekimleri Yeni Sistemin İlk Ayında 4,1 Milyon Kronik Hastalık Taraması Yaptı Aile Hekimleri Yeni Sistemin İlk Ayında 4,1 Milyon Kronik Hastalık Taraması Yaptı

Tekin, “11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin oldukça değiştiği bu dönemde dengeli beslenmek çok daha büyük önem taşıyor.” dedi.

Normal günlerde herhangi bir öğünde eksik alınan bir besinin öğesini gün içinde ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatının bulunduğunu ifade eden Tekin, ramazan ayında öğün sayısının sınırlandığını kaydetti.

Dengeli beslenmenin her zaman çok önemli olduğunun altını çizen Tekin, Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için düzenli ve dengeli beslenmenin çok daha fazla önem taşıdığına değindi.

“Boş mideyi birden doldurmak…”

Vatandaşların Ramazan ayında öğünleri sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenleyebileceğini ifade eden Tekin, “Böylece gün içinde almanız gereken besin ögelerini 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğüne yüklenmemiş olursunuz. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır, bu şekilde hem açlık süreniz azalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz.

Sahurda yemek olarak da çorba, az yağla yapılmış zeytinyağlı yemekler veya hafif kahvaltılardan birisini seçmek en doğrusu olacaktır. Ayrıca susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Sahurda çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Çalışma temposu yoğun olanlar fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler mutlaka iftarla sahur arasında yeterli su tüketmeliler.

İftar öğünü de en az sahur kadar önemli, orucu bir çorba ile açılmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar öğün sayısını artırıp, aralıklarla beslenmeye özen gösterin. Tatlı seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır.” şeklinde konuştu.

“Yarım saatlik yürüyüşler yapmak”

Ramazanda hareketsizliğin, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bile neden olabileceğini kaydeden Tekin, “İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır. Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilir. Günde en az 2 porsiyon meyveyi çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketmeye çalışın. Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşanır. Bu durumu telafi edebilmek için iftar ve sahur arasında bol su ve ayrıca maden suyu içmeye özen göstermelisiniz. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz.” dedi.

Ayşe ÖZDER

Editör: AYŞE ÖZDER