Artvin Çoruh Üniversitesi’nin (AÇÜ) bu yılki genel mezuniyet töreni kapsamında Eğitim Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı Resim ve Heykel sergisi yoğun ilgiyle karşılandı. Sergide öğrencilerin yaptığı yağlı boya ve akrilik tablolar beğeni toplarken, Öğr. Gör. İsmail Akhanlı'nın kendi öğrencileriyle birlikte sergilediği “Şampiyon” isimli boğa heykeli dikkatlerin odak noktası oldu.
AÇÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydın ve törene katılan misafirlerin takdirini kazanan heykelle birçok öğrenci ve veli hatıra fotoğrafı çektirdi.
İsmail Akhanlı, eserle ilgili yaptığı açıklamada heykelin Artvin Belediyesi’nin talep ve desteğiyle yapıldığını belirtti. 850 kilogram ağırlığındaki, 2022 Kafkasör Festivali'nin şampiyonu “Vefa” isimli boğadan ilhamla şekillenen heykelin doğadaki özgün bir duruş anını yansıttığını ifade eden Akhanlı, “Bu duruş boğanın asaletini, cesaretini, heybetini ve mücadele azmini yansıtıyor,” dedi.
Yaklaşık bir yılda tamamlanan eserin üretim sürecinde birçok zorlukla karşılaştığını belirten Akhanlı, cam elyaf ve polyester gibi malzemelerle ilk kez çalıştığını sağlık açısından riskli ortamlarda yoğun emek verdiğini söyledi. Tüm süreci büyük ölçüde tek başına yürüttüğünü ifade eden sanatçı, akademik ve teknik anlamda pek çok kişiden fikir ve destek aldığını da ekledi.
Prof. Dr. Mustafa Bulat başta olmak üzere birçok akademisyene ve sanatçıya teşekkür eden Akhanlı, “Tekniğin yabancısı olduğum için pek çok hocamızdan fikir anlamında destek aldım. Onların yol göstermeleri olmasaydı bu işi bitiremezdim. Fiili olarak da Alper Kırçiçek kardeşim kalıp aşamasında çok yardımı oldu. Ben, bu vesileyle kendisiyle tanışmama vesile olan ve süreç sırasında özellikle boya ve renk konusunda bana tavsiyeleriyle yol gösteren Atatürk Üniversitesi güzel sanatlar fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Bulat hocama çok teşekkür etmek istiyorum. Bunun yanında değerli katkıları için Naci Erdi, Volkan Doğan, Namık Gürbüz, Hasan Cingiz, ve sanatçı arkadaşlarım Eda Erdoğan ile Şaban Uysal'a, Kıymetli hocam Tarık Yazar ile çok sevgili danışman hocam Prof Dr. Muhammet Emin Kayserili'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Pek çoğu heykeltıraş olan hocalarımın sonuç hakkındaki değerlendirmelerinden onur duyduğumu belirtmek isterim” dedi.
Sanatın önemine dikkat çeken Akhanlı, “Sanat insan ruhunun en yüce ifadesidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. Umarım bu realist ve anıtsal heykel hak ettiği değeri bulur,” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
“Şampiyon” heykeli, sadece görsel bir sanat eseri olmanın ötesinde, Artvin’in kültürel mirasını ve boğa güreşlerinin yöre halkı üzerindeki duygusal etkisini yansıtan güçlü bir simge olarak sergideki yerini aldı.