Başkan Erdem emekçinin yanında Başkan Erdem emekçinin yanında

Anadolu’nun ve Kafkasya’ın Tıbbi Aromatik Bitkileri ile güzel ve adil bir ilişkiyi canlandırmak, yaygınlaştırmak ve onları korumak için uygulamalı şifalı ürünler eğitimleri düzenliyorlar. Eğitime katılanları hoş kokulu yabani bitkilerle tanıştırıyorlar ve doğa-kültür hikayeleri anlatıyorlar. Geleneksel Bitki Bilgeliği ile bilimsel bilgiyi bütünleştirerek temiz ve sağlıklı ormanlarda, yaylalarda ve bozkırda yaşayan yabani bitkilerle ördükleri ilişkiyi dermana ve esenliğe dönüştürüyorlar. 

Şifa Heybesi (3)
Şifa Heybesi Arhavi’de
Şu ana kadar Ankara, Artvin, Balıkesir, Bursa, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Mersin ve Tunceli’de bulunan birçok ilçe belediyesi, sivil toplum kuruluşu, kooperatif ve üniversitede uygulamalı eğitimler düzenleyen Şifa Heybesi, 30 haziran 2023’de Arhavi’de tıbbi aromatik bitki meraklılılarıyla buluşacak. Heybelerinde biriktirdikleri bilgi ve tecrübeleri katılımcılarla paylaşacak olan Ceren ve Soner,  Artvin’in tıbbi aromatik bitkilerini, geçmişten günümüze sabunun hikayesini ve üretim yollarını tanıtıp, hepbirlikte birlikte sarı kantaron (Hypericum perforatum) sabunu yapacaklar.     

Şifa Heybesi (2)
Şifa Heybesi Kimdir?
Dr. Ceren Kazancı Oruç,  Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kimya bölümünde mezun olup aynı üniversitede biyoteknoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. Artvin, Ardahan, Acara ve Samske-Cavaheti bölgelerindeki yaylacıların geleneksel bitki bilgeliğini konu alan “Gürcistan-Türkiye sınırı boyunca yayla bitkilerinin etnobotanik bilgisinin dağılımının keşfi” başlıklı tezi ile 2022 yılında Tiflis’teki İlia Devlet Üniversitesi’nden ekoloji alanınında doktorasını aldı. Daha sonra memleketi Arhavi’ye yerleşen Ceren bir yandan Şifa Heybesi bitkisel krem ve sabun doğal kozmetik üretimlerine devam ederken diğer yandan Artvin’de sürdürmek istediği akademik çalışmalarına devam etmek için olanaklar arıyor.   
Soner Oruç, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) biyoloji bölümü mezunu, kuş uzmanı (ornitolog).  “ODTÜ’nün Kuşları (2014)” kitabının yazarlarından biridir.

Şifa Heybesi (4)

Uzun yıllar Türkiye ve Kafkasya’da yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel şirketlerin doğa ve biyoçeşitlilik araştırma ve koruma çalışmalarında kuş araştırmacısı ve danışman olarak çalıştı. 2015’ten itibaren, Şifa Heybesi, “Geleneksel Bitki Bilgeliği - Kapıdağ Yarımadası ” belgeseli ve Ceren’in Küçük Kafkasya’daki etnobotanik araştırmaları sayesinde bitkiler-insanlar ve kuşlar alemeni daha merakla bakar oldu. Şu sıralar Artvin Çoruh Üniversitesi Doğal Kaynak Bölümü’nde lisansüstü eğitimini sürdürüyor ve “Arhavi’nin Geleneksel Arıcılık Bilgeliği” konusundaki  çalışmalarına devam ediyor.     
*Arhavi’deki eğitim en az 5 en fazla 8 kişi ile gerçekleştirilecektir. Katılım ve Bilgi almak için: @sifaheybesi  ya da [email protected]

Ayşe ÖZDER

Editör: Haber Masası