Kış mevisimimn gelmesiyle birlikte sobacılarda olan hareketlilik gün geçtikçe azalıyor. Doğalgaz ve kalorifer sistemlerinin yaygınlaşması sobacılık sektörünü yok etmek üzere. Borçka’da 40 yıldır soba üreterek satışını yapan Kemalettin Odabaş, köydeki insanların kışın başka şehirlere göç etmesi nedeniyle satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi.

Baba mesleğini sürdüren Kemalettin Odabaş el emeğinin bedelinin daha fazla olması gerektiğini ama satış yapamadıkları için düşük fiyattan satış yaptıklarını belirterek, “40 yılın üzerine sobacılık yapıyoruz. Burası babamın yeri Hüseyin Odabaş’ın bazı zamanlar ben ilgileniyorum burası ile. Kuzine sobalarımız, tuğlalı, kovalı, dik sobalar ve kömür sobalarımız var. Geçen seneden bu yana fiyatlarda fark var tabi ki. Daha yüksek tutmamız gerek fiyatları ama piyasadaki durum nedeni ile elimizden geldiğince fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz çünkü maliyetler çok yükseldi. Fiyatlar yüksek gibi görünüyor olsa da çok büyük bir kar bırakmıyor eskisi gibi. Daha önceki senelerde gibi değil bu meslekte el emeği var işçilik olduğu zaman önceki kârmarjinı koruyacak olursa fiyatların daha yüksek olması lazım ama bu sefer de satış olmuyor. Mevcut fiyatlarda bile satış da sıkıntı var insanlar alışveriş yapmıyor alım gücü düştü. Eskisi gibi kazanamıyoruz” diye konuştu.

Eskisi gibi satış yapamadıkları için sobaların ellerinde kaldığını ifade eden Odabaş, satış yapamama nedenlerinden bahsederek “Borçka sanayide imal ediliyor burada satış yapıyoruz. Artık kaloriferli binalar olduktan sonra ve insanlar artık köyde de kalmıyor dolayısı ile köylerdeki vatandaşa satış yapamıyoruz. Sobacılık da böyle giderse tarih olacak herhalde eskisi gibi satışlar olmuyor. Doğal gazda geldikten sonra ne yaparız bilmiyoruz. Burada öyle müşteriler var ki bizim sattığımız sobayı yirmi senedir kullanıyor. İnsanlar ikinci el sobalarını tamir ediyorlar yeni soba almak istemiyorlar. Bu nedenle eskisi gibi satış olmuyor. Biz kalın malzemeden yapıyoruz kömüre dayanıklı olsun diye. Ortalama bir soba fiyatı iki bin beş yüz TL. Eskisi gibi satış yapmış olsak sobalar elimizde kalmazdı. Bizim sezon kasım ayın da canlanmaya başlar ocak 15’inde biter. Çünkü alan almış oluyor satan satmış oluyor. Havalar yeterince soğudu sabalar yanmaya başladı artık” ifadelerini kullandı.

Sobaların saklanma ve kullanım koşullarına dair bilgi veren Odabaş “Sobalar temiz tutulmalı. Isıya dayanıklı boya yapılabilir ama zamanla oda paslanmaya gidiyor. Tam olarak sağlıklı bir şekilde kalması için sobanın temiz kalması lazım hasar vermemek ve rutubetli yerde olmaması lazım. Toz ve nem sacın düşmanıdır. Aşırı derece sobayı yağlayanlar var onun yerine çok hafif nemli, yağlı bezle silmek gerekir. Bizden sonra devam edecek nesil çok yoklar. Ben bu işi yapmam deyip kaçıp gidiyorlar. Meslek edinmek iyidir işsizlik diyorlar biz çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Çırak yetişmiyor buda acı bir durum yani. Yeni nesile tavsiyem meslek edinmeleri önemli” şeklinde konuştu.

Sariye TOPALOĞLU

Editör: TE Bilisim