Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, 275 metreyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 5'inci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı'nda su seviyesi, 75,5 metreye yükseldi.

Baraj gölünün altında kalacak olan ilçede su seviyesi sanayi bölgesine ulaştı. İlçede tahliye işlemleri sürerken, eski yerleşim yerindeki taşınmada sona gelindi.

İlçe nüfusunun büyük çoğunluğunun yeni konutlarına taşındığı ilçe esnafı, baraj suyunun sınıra dayandığı Yusufeli'nden ayrılmak için yeni yerleşim yerindeki iş yerlerinin tamamlanmasını bekliyor.

Sular ilçeye yaklaşırken son kez ilçeye gelip anı tazeleyen vatandaşlar duygusal anlar yaşıyor.

Yusufelili Gülnar Durur, ilçenin sular altında kalmasından dolayı üzüldüğünü ifade ederek, “Yusufeli’ni bu halde görmek bizi çok üzüyor. Hatıralarımız, yaşanmışlıklarımız, anılarımız suların altına gömülüyor ama devletin yararına olduğu için yapacak bir şey yok. Hayırlı olsun, diyoruz. İlçeyi bu durumda görmek istemezdik” dedi.

Çoruh'un üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013'te atılan, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 5'inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak projeyle gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlanan dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj; 29 Mayıs 2023'te elektrik üretimine geçecek.

 

Editör: TE Bilisim