Yusufeli Barajında sular yükselmeye devam ediyor. DSİ Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre barajda su seviyesi 67 metreyi buldu. Depolanan su miktarı ise 58 milyon metreküp seviyesine ulaştı. Baraj sularının Yusufeli ilçe merkezine ulaşmasına ise 1 kilometre kaldı.

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan kemer baraj sınıfında 275 metreyle gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı 22 Kasım tarihinde su tutmaya başlamasıyla gövdede biriken su seviyesi  67 metreyi buldu. Baraja yakın köylerdeki evler ve mahalleler birer birer sular altında kalıyor. Baraj suları Evren Mahallesi ve sanayi bölgesine yaklaştı.

Spora Tam Destek Gelecek Spora Tam Destek Gelecek

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından olan barajda biriken su miktarı ise 49 milyon metreküpe ulaştı. Suyun bu seviyeye ulaşmasıyla baraj gövdesi üzerinde bulunan ve su tutma programına uygun şekilde su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek 4 dip savak açılıp kapatılarak sorunsuz şekilde test edildi.

2 milyar 130 milyon metreküp su toplama hacmine sahip barajda su seviyesi 167 metreye ulaştığında enerji üretimi başlayacak.

Baraj suları altında kalacak olan Yusufeli ilçesinde vatandaşların hüzünlü bekleyişi devam ediyor. 70 yıllık hatıralarını sular altında bırakacak olan bölge halkı, hatıralarını sular altında bırakırken ilçe merkezine yaklaşan su seviyesini her gün ziyarete gidiyor.

Suyun geldiği bölgeye giden vatandaşlar, fotoğraf çekip o günleri son kez yad ediyor. Kimi torununu alıp gelirken, kimi de fotoğraf makinesiyle son kez çekimlerini yapıyor. Fotoğraf makinesiyle sular altında kalmadan önce çekimlerini yapan bölge halkından Rahmi Arslanoğlu , "İlkokul, ortaokul, lise yıllarımız burada geçti. Bu anları arşivlemek amacıyla tekrar buraya geldik. Yıllar boyunca gezdiğimiz yerler o günleri gelip yad etmiş olduk" diye konuştu.

Yusufelili olan Fatih Tüysüz, ise şunları kaydetti: “Sular ilçeye oldukça yaklaşmış. Bir tarih suların altında kalacak. Ekonomimize sağlayacağı katkı baz alındığında müthiş bir yapı. Dünyanın enleri arasında yer alıyor. Baraj gövdesini de ziyaret ettim. Oldukça heybetli duruyor. Mühendislerimize de teşekkür ediyorum. Tabi buraya duygusal açıdan da bakmadan edemiyoruz sonuçta memleketimiz. Her sokağında anılarımız vardı. Bu anıları hafızamızda korut-yacağız gelecek nesillere anlatacağız.”

Abdullah Şahin, “Son son torunumla birlikte fotoğraf çekinmek için geldik. Emeklerimiz sular altında kalıyor. Çok emeğimiz var Yusufeli'nde, birçok yerinde çalışmıştım. Okula gidip gelirken bu yolları kullandım, şimdi sular altında kaldığını görmem farklı bir duygu veriyor." ifadelerini kullandı.

Kürşat Akyürek de, "Yıllarca Yusufeli'nde yaşadım, çocukluğum burada geçti. Şu an il dışında yaşıyorum işim gereği ama vakit buldukça memleketimizi ziyaret etmeye çalışıyoruz. Bugün yine geldik, su altında kalmadan önce ne oldu ne bitti diye bakalım dedik. Duygularımız çok farklı, birikmiş anılarımız var. Böyle olunca insan duygulanıyor, yapacak bir şey yok, böyle olması gerekiyormuş. Bir kazanç elde etmek gerekiyorsa bir yerden taviz vermemiz gerekiyor" dedi.

Sular altında kalan eşinin köyüne son kez uzaktan bakmaya gelen Hava Aykan, “Eşimin köyü sular altında kaldı. Biz burada yaşamıyorduk ama yılda bir defa da olsa ziyarete gelirdik. Anılara uzaktan bakmak gerçekten çok zormuş. Birdaha buraları belki kimse görmeyecek ama biz çocuklarımıza torunlarımıza bu suların altında kaç neslin hatırası olduğunu hep anlatacağız. Yapacak bir şey yok. Devletimizin yararına olan bir durumdu. Daha yüksek bir yerde çok güzel evler yapıldı. İnşallah halkımız yeni yerde yeni anılar biriktirecek. Herkesin hakkında hayırlısı olsun” şeklinde konuştu.

150 yıllık tarihine sahip Yusufeli ilçesinin 6 kez yerleşim yeri değiştirilirken, 7. kez taşınmada sona gelindi. Son olarak 1952 yılında mevcut ilçeye taşınan bölge halkı, 70 yıldır bu bölgede hayatlarını sürdürmüştü.

Yusufeli Barajı

Tesisin kurulu gücü 558 megavat olup, yıllık ortalama enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kilovatsaattir. Dev tesisin üreteceği enerjiyle, ekonomiye yıllık 5 milyar lira katma değer temin edeceği hesaplanıyor. Yusufeli Barajı ve HES'in devreye alınmasıyla, Türkiye'nin hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 artacak. Böylece 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek.

Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nin getireceği rüsubatı önemli ölçüde tutarak, diğer barajların ömrünün uzamasına vesile olacak ve Çoruh Nehri'nde oluşabilecek taşkın riskini azaltacak. Ayrıca mansabında bulunan Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının üretim kapasitelerini artıracak.

Ayla ALKAN

Editör: TE Bilisim