Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan üreticilerin son yıllarda köylerden şehre göç etmesi ile birlikte köy yaşamı ve tarımdaki üreticilik azalmaya başladı.

Köylerdeki okulların kapatılması ile birlikte köyden şehre göç eden genç nüfusun tarımdan uzaklaşmasıyla köylerdeki yaşam sekteye uğradı.

Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, köyden kente göç olayları yaşanması ile yetkililerin gıda üretiminin sürdürülebilirliği için tarım ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin desteklenerek tarım ve hayvancılık alanının sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

İskenderoğlu, bölge coğrafyasının sarp arazi olduğunu bu nedenle geniş tarım alanlarının olmadığını fakat katma değeri yüksek ürünlerin üretilebileceğini belirtti.

Tarihi Zil Kale FPV Dronla Görüntülendi Tarihi Zil Kale FPV Dronla Görüntülendi

Köy okullarının kapanması ile vatandaşların ilçe merkezinde yaşamaya başladıklarını söyleyen İskenderoğlu,  “Köylerde de ciddi anlamda göç var tabi ki ama burada en önemli etkenlerden biride köy okullarının kapatılması. Köy okullarının kapatılması ile birlikte daha çok ilçe merkezlerinde toplandı insanlar. Devlet tarafından taşımalı eğitim verilse de köylerin boşalmasına etken olan sebeplerden biri bu. Köy okullarının kapatılması ile beraber köylerimizdeki nüfuslar azaldı. İnsanlar birde miras yoluyla bölünen arazilerden kaynaklı bizim bölge coğrafyasından da kaynaklı çok fazla tarım arazileri geniş değil. O yüzden insanlar sadece geçimini tarıma dayalı sürdüremiyorlar dolayısıyla ya ticaretle ya da başka bir iş dalı ile hayatlarını idame ettirme durumunda” dedi.

Köylerde üretilen ürünler ile vatandaşların gelir kapısı oluşturacağını aktaran İskenderoğlu, “Üretilen ürünler vatandaşa iyi gelir elde ettiriyor. Ama burada arazi metrekareleri az olduğu için kişi başına düşen üretilen ürünlere karşılık bir aile geçimini sağlayacak girdi sağlanamıyor. Köy gelirleri de ek gelir olarak bunun yanında vatandaşın cebine katkı oluyor. Tarımdan hayatlarını idame ettiremedikleri için köydeki yaşamda dolayısı ile sekteye uğramış oluyor. İyi tarım politikaları ile üreticilerimizin, vatandaşlarımızın hayatlarını idame ettirecek tarım gelirlerini sağlamak lazım. Hem STK olarak görevler düşüyor hem de devletin ilgili organlarına bu anlamda görevler düşüyor. Eğer üreticilerimiz hayatlarını tarım geliri ile idame edeceklerini gördükleri zaman köylerdeki nüfusun daha da artacağına inanıyorum. Ama burada pandeminin olumlu etkilerinden biri de köylerdeki üretimin kıymetinin anlaşılması oldu. Geçmiş döneme istinaden köylerimizde üretim bir miktar daha arttı. Bahsettiğim konulardan kaynakları tarım girdisi ile hayatlarını idame etmelerini sağladığımız zaman köy nüfusunun çok çok artacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

Editör: AYŞE ÖZDER