Türkiye'nin en güçlü ve sembolik çevre direnişlerinden biri haline gelen Cerattepe mücadelesi, sadece Artvin’in değil, ülke genelindeki çevre hareketlerinin de kaderini etkileyebilecek bir sürecin eşiğinde bulunuyor. Kadim ormanları, zengin biyolojik çeşitliliği, tertemiz su kaynakları ve eşsiz doğal yapısıyla Karadeniz’in incisi Artvin, madencilik faaliyetlerinin tehdidi altındaki bölgeler arasında en çok dikkat çeken yerlerden biri olmayı sürdürüyor.
Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde uzun yıllardır sürdürülen doğa savunusu, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararıyla kritik bir eşik atlamıştı. Bu karar doğrultusunda Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe için verilen "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararını iptal etti. Ancak bu iptal kararının ardından maden şirketi, hukuki süreci uzatmak amacıyla kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay, bölgedeki teleferik hattının taşıma kapasitesinin yetersiz olduğu iddiasıyla yeniden keşif yapılmasına karar verdi. Bu karar, Cerattepe’deki doğa katliamına karşı yıllardır mücadele eden Artvin halkı ve çevre savunucuları için yeni bir umut ışığı olarak görülse de, aynı zamanda hukuki sürece dair birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.
Yeşil Artvin Derneği, Cerattepe davasında alınan keşif kararının önemine dikkat çekerek tüm yaşam savunucularını 30 Mayıs Cuma günü saat 13.00’te Çoruh Park Düğün Salonu bahçesinde buluşmaya çağırdı. Dernek yönetim kurulu üyesi Bedrettin Kalın yaptığı açıklamada, Danıştay’ın kararını bozma davası kapsamında gerçekleştirilecek bu keşfin büyük bir önem taşıdığını belirtti. Kalın, aynı gün içinde Arhavi’de sabah saat 09.30’da Çamlıca HES Projesi için, öğleden sonra ise Artvin’de Cerattepe için keşif yapılacak olmasına dikkat çekerek, bu planlamanın halkın katılımını engelleme amacı taşıyıp taşımadığını kamuoyunun takdirine bıraktı. Ayrıca yine aynı gün içerisinde Reşit Kibar davasının da görülecek olması, halk arasında "bu kadar kritik davanın aynı güne sıkıştırılmasının" neden sorgulanması gerektiği yönünde tepkilere yol açtı.
Bedrettin Kalın, Danıştay’ın keşif kararına gerekçe olarak gösterdiği teleferik hattının taşıma kapasitesinin, davanın özüne ve Cerattepe’deki çevre tahribatına dair hiçbir bağlantısının bulunmadığını vurgulayarak, “Bu davanın reddine bir bahane mi aranıyor? Uyduruk bir nedenden dolayı bir keşif mi yapılıyor bilemiyoruz. Havasından, suyundan, heyelan riskinden, patlatmaların etkisinden, suların kesilmesinden dolayı ÇED’in iptali için onlarca gerekçe varken, Danıştay’ın teleferik hattı ne kadar taşıyor diye bir bahane ile Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararını onaylamayıp bozmuş olması gerçekten hukuk ve adalet adına utanç verici bir durumdur.” ifadelerini kullandı.
Artvin halkı, Cerattepe mücadelesinde doğaya, yaşama ve geleceğe sahip çıkma iradesinden vazgeçmeyeceğini bir kez daha dile getiriyor. Yeşil Artvin Derneği, bu yeni keşif sürecinin de dikkatle takip edileceğini ve halkın desteğiyle doğanın yanında yer almaya devam edeceklerini vurgularken, çevre mücadelesi açısından bu davanın sadece bir hukuk meselesi değil, aynı zamanda toplumsal bir vicdan sınavı olduğunu ifade ediyor.Formun Üstü