Artvin’in en önemli tarım bitkisi olan çayın hasat dönemi başladı. Özellikle Kemalpaşa, Hopa, Arhavi ve Borçka’nın bir kısmında çay üreten çiftçiler, hasat için işçi bulma konusunda sorunlar yaşıyor.

Gürcistan’dan gelen çay toplama işçileri, kur farkından dolayı oldukça yüksek tutarda çay toplarken üreticiler, bu durumdan şikayetçi olmaya başladı. Gürcü işçilere alternatif olarak Afgan ve Suriye uyruklu işçileri çalıştırmak isteyen üreticiler burada da denetimlere takılıyor ve işçi temininde sorunlar yaşıyor.

Kemalpaşa İl Genel Meclisi Üyesi Aydın Tatar, Rize’de Afgan ve Suriye uyruklu işçilerin çalıştırılmasına müsaade edildiği ancak Artvin’e gelme noktasında sorunların çıktığını söyleyerek, “Çay tarımı ilgili işçi sıkıntımız var. Daha önce sahilde gürcü işçeler ile toplama işlemini hallediyorduk. Son zamanlarda ekonomik şartlardan dolayı Gürcüler gelmemeye başladı yurt içindeki Afgan veya Suriyeli işçilerle bunu çözmek istiyor vatandaşlar ama ne yazık ki bu işçiler ilimize gelemiyorlar. Çünkü çoğunun çalışma izni yoktur ama bir bakıyorsunuz Rize’de aynı işçi çalışabiliyor. Erzurum’dan Rize’ye gidebiliyor ama Artvin’e gelirken ciddi manada sıkıntı yaşıyor.” dedi.

İşçi çalıştırma ücretlerinin dengesiz olduğuna değinen Tatar, “Ücretler ciddi manada yüksek bu vatandaşımızı yoruyor. Bu konuda özellikle biz İl Genel Meclisi Üyeleri olarak yerel yönetimler, belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler hatta tarım komisyonumuz bu konuda önerge ile de harekete geçip bunu bir şekilde kalem altına almalıyız. Gerekirse kooperatifleşerek organize etmeliyiz. Çünkü birisi 5 lira veriyor birisi 8 lira veriyor. Özellikle sahilde çay tarımı yapanlar bunu biliyor vatandaşların da bu konuda ciddi bir sıkıntısı var.” diye konuştu.

İl Genel Meclisi Üyelerinin işçi sorununu çözmek için öncülük etmesi gerektiğine değinen Tatar, “Özellikle biz meclis üyesi olarak bir öncülük yapalım gerek belediyelerimize, gerek kaymakamlıklara gerek valiliğe bu konuyu arz edelim. Bu konuda ciddi bir sorundur. Belki mayıs ayı böyle geçecek ama önümüzde ikinci sezon, üçüncü sezon var. Yani biz buradan bir hareket başlatalım çay üreticilerimizin önünü açalım. Yarın bir gün gerçekten işçi bulamayacaklar. Çay bitkisini biliyorsunuz toplamayınca kartlaşıyor bundan fabrika da verim alamıyor. Bu konuda sizlerin de destek vermesini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Belediyelerin kaymakamlıklar ile iş birliği yapıp işçileri sabit fiyatta tutması talebinde bulunan Tatar, ilgili kurumlara şu önerilerde bulundu:

Asım Aydın Belediye Parkı Hizmete Açıldı Asım Aydın Belediye Parkı Hizmete Açıldı

“Belediye belirli bir ücret belirler ve bunun dışında kimse işçi çalıştırmayacak deyip gerekli yaptırımları yapar. Bunu kaymakamlık ile de yapabilir. Veya tüm işçileri belediye barındırır fiyatı da belirler kontrol altında olur. Vatandaşın işçi ihtiyacı olduğunda belediyeden temin eder. İşçiler de kendini garantide hisseder. Böyle bir çalışma olabilir. Bu konuda tarım komisyonunda daha güzel fikirler doğabilir. Bu konuda bir çalışma yapsak, memnun olurum.”

Editör: HİKMET BAŞAR