Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding’in sürdürdüğü madencilik faaliyetleri, çevre ve hukuk mücadelesinin odağında yer almaya devam ediyor. Yeşil Artvin Derneği’nin 30 yılı aşkın bir süredir verdiği mücadelenin sonucunda, Rize İdare Mahkemesi tarafından Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı iptal edilmesine rağmen, maden şirketi faaliyetlerine hukuksuz bir şekilde devam ediyor. Peki, Artvin Valiliği neden bu hukuksuzluğu durdurmuyor?

Anayasa Mahkemesi’nin 2015 yılında Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine ilişkin ÇED Olumlu raporuna karşı hak ihlali kararı vermesi, Cerattepe mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıydı. Bu karar, bölgedeki madencilik faaliyetlerinin yasal dayanağını ortadan kaldırmıştı. Ancak Cengiz Holding, Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen Cerattepe’den çıkmadı.

Rize İdare Mahkemesi’nin son kararına göre, Cengiz Holding’in en geç bir ay içinde bölgeyi terk etmesi gerekiyordu. Ancak bu süre dolmasına rağmen, maden şirketinin faaliyetleri durdurulmadı. Yeşil Artvin Derneği, Artvin Valiliği başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara mahkeme kararını içeren dilekçeler sunarak, hukukun uygulanmasını talep etti. Ancak Valilik, bu dilekçelere ve mahkeme kararına rağmen, gerekli adımları atmaktan kaçınıyor.

Valiliğin bu sessizliği ve hareketsizliği, Artvin halkı ve çevre savunucuları arasında büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor. Cerattepe gibi doğal güzellikleri ve ekolojik önemi yüksek bir bölgenin, hukuksuz madencilik faaliyetleriyle tahrip edilmesine göz yumulması, sadece Artvin’in değil, tüm ülkenin geleceğine yönelik bir tehdit oluşturuyor.

Yeşil Artvin Derneği’nin başlattığı imza kampanyası, halkın bu hukuksuzluğa karşı sesini yükseltmesi için bir fırsat sunuyor. Dernek, Valilikten bir an önce harekete geçmesini ve mahkeme kararlarını uygulamasını bekliyor. Artvin Valiliği’nin, Anayasa Mahkemesi ve Rize İdare Mahkemesi kararlarına rağmen maden şirketinin faaliyetlerini durdurmaması, hangi gerekçelere dayanıyor?

Artvin Valiliği, Cerattepe’deki hukuksuz madenciliği durdurmak için neyi bekliyor? Yargı kararlarının açıkça ihlal edildiği bu durumda, Valiliğin sessiz kalması, hukukun üstünlüğüne olan inancı zayıflatıyor ve Artvin’in doğal mirasını tehlikeye atıyor.

Ne Olmuştu?

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), 2015 yılında Artvin Cerratepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ''ÇED Olumlu'' raporuna karşı yapılan bireysel başvuruda ''hak ihlali'' kararı vermişti.

Anayasa Mahkemesi, 21 Mayıs Salı günü Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararını iptal etmişti. Anayasa Mahkemesi kararı, Cerattepe bölgesinde yapılmakta olan madenciliğin 2015 yılında alınmış olan 2009/7 genelgesi kapsamında bir ÇED olumlu kararına dayandığını ifade etmişti.

Artvin’in hemen üzerinde yer alan ve şehir merkezi yönünden büyük tehlikeler içeren bir bölgede, 2009/7 genelgesi kapsamında bir ÇED izninin verilemeyeceğini belirterek yeniden yargılama yönünde bir karar vermişti.

Son olarak Artvin’in Rize İdare Mahkemesi, AYM'nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararını iptal etti.

Ardanuç Cinayetinde Karar 15 Ekim'e Kaldı Ardanuç Cinayetinde Karar 15 Ekim'e Kaldı

Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’de 2017’den beri madencilik faaliyet yürüten Cengiz Holding’in ÇED olumlu kararını iptal etti. 25 yıldır Artvin’i korumak için mücadele eden Yeşil Artvin Derneği, Artvin Valiliği başta olmak üzere Artvin İl Özel İdare ile Artvin İl Orman Bölge Müdürlüğü, Artvin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne mahkeme kararını içeren dilekçe verdi. Dilekçede mahkemenin iptal kararı nedeniyle şirketin en geç 1 ay içinde Cerattepe’den çıkmasının sağlanması istendi.

Valiliğe yapılan başvuru metni şu şekilde;

“Bu kararla Cerattepe’de sürmekte olan madencilik faaliyetinin dayanağı olan ÇED olumlu kararı iptal edildiğinden yapılan madenciliğin yasal dayanağı kalmamıştır. Madencilik faaliyeti yasadışı bir faaliyete dönüşmüştü. Bu nedenle 1 ay içinde faaliyetin durdurularak, alanın eski haline getirilmesi ve kamu idaresine teslim edilmesi gerekiyor. 1 aylık süre faaliyetin devamı değil, maden şirketinin, iş ve makinelerinin toparlanarak alandan çıkarılması için verilen süredir. Üretim ise derhal durdurulmalıdır. Tüm bu nedenlerle 1 ay içinde tüm iş ve makinelerin alandan çıkarılması, maden alanının rehabilitasyon çalışmalarının başlamasına karar verilmesini valilik makamından bekliyor, gereğini takdirlerinize saygıyla sunuyoruz.”

Editör: ALİ ERAY ÇELİK