Yusufeli’nde dünyaya gelen Galip Yenidünya, Kuleli Askeri Lisesinden Teğmen olarak mezun olduktan sonra ordunun çeşitli kademelerinde görev yaptığını söyledi.

Ordundan ayrıldıktan sonra belli bir süre cezaevinde mahkum olarak kaldığını ve orada yaşadığı anılarını yazıya döktüğünü dile getirdi. Hapishanede yaşarken kendini mutlu etmek, akraba ve çocuklarına tanışma hikayesi amacıyla anılarını biriktirdiğini söyleyen Yenidünya, “Volta” kitabı ile anılarını bir arada topladı.

Kitap içeriğinde abartı ve süslemelerin olmadığını söyleyerek 1980’den önce Türkiye’de ki cezaevleri durumu, sağ-sol çatışması ve devrimciler ile ilgili yaşadığı ve gözlemleri kitapta birleştirdiğini ifade etti.

Yenidünya, “Volta” kitabı hakkında şu ifadelere yer verdi; “Bir hapishane hayatım oldu. Hapishane hayatımda günlerimi not tuttum o zamanlar. Şimdi bu Volta kitabım o zaman ki notlarımın kitabıdır. Ama ben o notları tutarken ilerde kitap yazacağım diye düşünmedim. Akraba ve çocuklarla bir tanışma olur diye yazdım diğer yandan da kendimi deşarj etmek için yazdım ama gün geldi bunları toparladım ve kitap haline getirdim.

Yusufeli'nde Ziyaretlerde Bulundu Yusufeli'nde Ziyaretlerde Bulundu

80’den önceki Türkiye’de ki cezaevlerin durumu, sağ-sol çatışması, devrimci çatışması ben o işin tam merkezindeyim o zamanlar. O anki yaşadıklarımı tarafsız bir göz ile yazdım, gözlemlerimi yazdım ve o anki notlar halinde olan yazıları kitap haline getirdim. Bir anılar topluluğudur, Türkiye’nin bir dönemini anlatıyor ve tamamen gerçek hayattan gerçek kişilerden yazılmıştır. Herhangi bir abartma veya okunması için bir süsleme söz konusu değildir” dedi.

Hapishane hayatının etkilerinden de bahseden Yenidünya, “Hapishanede karşında ki insanı dinlemeyi, karşındaki insan ile mesafeli olmayı öğreniyor. Nasıl cümle kurarsam rahatsız olmaz diye bunun hesabını yaparak yutkunarak konuşuruz. Uzun süre mahkum olan insanlar bunu yaparlar. Yutkunur ve az konuşurlar. Birde kanun hakimiyetinin ne anlama geldiğini çok iyi bilir” şeklinde konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER