Artvin Çoruh Üniversitesi(AÇÜ) Seyitler Yerleşkesindeki Gastronomi ve Güzel Sanatlar Atölyesinde, Türk Mutfağı haftasında Gastronomi öğrencileri memleketlerine özgü yöresel tatlılar yaparak birbirleriyle yarıştı. Yarışmada ‘Türk Mutfağına ait tatlılar’ konu başlığıyla öğrenciler tarafından 35 farklı tatlı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde üçüncüsü kutlanan Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri çerçevesinde AÇÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ev sahipliğinde “Türk Mutfağında Yöresel Tatlılar” konulu yarışma düzenlendi. 
Yarışmada Ekmek Kadayıfı Tatlısı ile İrem Çiçek birinci, Cezerye Tatlısı ile Maide Yılmaz ikinci, Peynir Helvası tatlısı ile Merthan Dereli üçüncü oldu. Dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri takdim edildi.
Yarışmada yapılan lezzetlerin bazılarının unutulmaya yüz tutmuş ürünler olduğunu, bazılarının coğrafi işaretli ve yöresel özellikli tatlılar olduğunu ifade eden Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Yener Oğan, dereceye giren öğrencileri tebrik etti. Yarışmaya katılan her bir öğrencinin büyük emek harcadığını, bu tarz yarışmaların öğrencilerin tecrübelerini arttırdığını ifade etti. 

Yarışmada Ekmek Kadayıfı Tatlısı ile birincilik elde eden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi İrem Çiçek, tatlısının klasikleşmiş sunumun dışına çıkarak yenilikçi bir mutfağa uyarladığını ifade etti. İlk defa ders kapsamında çalıştığı bir ürün olduğunu ve öğrenmek amaçlı yaptığını kaydeden Çiçek, el lezzetine ve sunumlarına her zaman güvendiğini belirtti.  

'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne Sert Eleştiri 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne Sert Eleştiri

Çiçek, yarışma sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“21 yaşındayım, Yozgatlıyım. Yöresel mutfaklar dersi kapsamında düzenlen etkinlikte Ege Bölgesinden Afyonkarahisar iline ait,Osmanlı mutfağından kaymaklı ekmek kadayıfı tatlısını yaptım. Tatlının yapımında yöresel tarifin dışına çıkmamış olmama rağmen sunumunu herhangi bir yeme içme işletmesinde görülebilmesi mümkün olan klasikleşmiş sunumun dışında tutarak yenilikçi mutfağa uyarladım. İlk defa ders kapsamında çalışacağım bir üründü öğrenmek amaçlı yaptım hazırlarken ufak tefek aksilikler yaşadım fakat başarısız olacağımı düşünmedim. El lezzetime ve sunumlarıma her zaman güvenmişimdir. Sektörde de bir kadın olarak her zaman emin adımlarla ilerleyeceğimi ve yükseleceğimi söylemek isterim.Maddi manevi her zaman destekçimiz olan Zehra Bulut ve Yener Oğan hocalarım başta olmak üzere tüm bölüm hocalarımıza bize katkıları ve verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyorum.”

Yarışmada Cezerye Tatlısı ile ikincilik elde eden Maide Yılmaz, mutlu ve gururlu olduğunu ifade ederek, “Tatlı yarışmada Mersin’e ait havuç cezerye tatlısı yaptım. Havucu, pekmezi, şekeri, nişastayı, unu ve fındığı birleştirerek buzlukta beklettim. Hindistan cevizine buladıktan sonra servis yaptım. Pastanelerde de satılan bir tatlı olan havuç cezerye tatlısı, misafirliklere giderken de ikram olarak götürülmektedir. Liseden beri Gastronomiye isteğim vardı. Çalıştım ve oldu.” şeklinde konuştu.

Yarışmada Peynir Helvası ile üçüncülük elde eden Merthan Dereli, yarışma sonrası yaptığı açıklamada tatlısını daha fazla insanla buluşturmak için çeşitli etkinlikler ve festivallere katılmayı planladığını ifade etti. Dereli, “Bugün yöresel yemekler kapsamında süt helvası yaptım. Jüri tarafından tadımlar yapıldıktan sonra üçüncülüğe layık görüldü. İleride süt helvamı daha fazla insanla buluşturmak için çeşitli etkinlikler ve festivallere katılmayı planlıyorum. Ayrıca bu lezzeti daha da geliştirmek ve belki de farklı tatlar denemek için çalışmalarıma devam edeceğim.” dedi.

yöresel yemekler

Editör: AYLA ALKAN