Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü himayesinde gerçekleştirilen Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Yasin Esirgenç'in sunduğu "Dünyayı Tadıyorum" Programı kent merkezinin yöresel lezzetleri ile buluştu.

Hopa, Şavşat, Ardanuç ve Yusufeli çekimlerinin ardından Merkez ilçeye gelen Esirgenç, yöre mutfağına ait yemeklerden puçuko, lor çorbası ve hınkel nasıl yapıldığını kayıt altına aldı.

Seyitler Köyü’nde Gülfidan Erdem’in evinde çekimlerini yapan Esirgenç ve ekibi, burada yöreye has 3 yemeğin tarifini aldı.

Yöresel kıyafet ile ekranların karşısına geçen Erdem, Artvin’in yöresel lezzetlerinden hazırlamış olduğu silor, bal kabağı tatlısı, erik tatlısı, salatalık ile pancar turşusu ve incir pestili, mısır, tava ketesini tanıttı.

Çekimleri yapılan program, 17 Şubat Cumartesi günü 17.00’da Kanal 7 ekranlarında yayınlanmaya başlayacak olup 4 hafta boyunca izleyicilerine Artvin’in yöresel lezzetlerini sunacak.

“Puçuko nasıl yapılır?”

Orman Yangınlarına Karşı Farkındalık Etkinliği Orman Yangınlarına Karşı Farkındalık Etkinliği

Puçukonun nasıl yapıldığını anlatan Erdem, “Puçuko’nun yapımında kullanılan malzeme oranlar halinde artırılabilir veya azaltılabilir. Malzemeler: 1/2 su bardağı bulgur veya aşurelik buğday, 1 büyük kâse kurutulmuş taze fasulye (yaklaşık 1/2 kg.),  1 adet büyük boy kuru soğan, 1 kahve fincanı sıvıyağı, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı domates veya biber salçası, 1 tatlı kaşığı(silme) tuz. İsteğe göre: 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, sirke veya limon.

Kurutulmuş taze fasulye önce 12 saat ıslatılır daha sonra haşlanır. Haşlama suyu dökülür, büyük tencereye aktarılır. Üzerine yıkanmış bulgur veya aşurelik buğday, üzerini kapatacak kadar su ve tuz ilave edilir. Bir taşım birlikte kaynatılır (orta ısıda). Bu işlem devam ederken yemeğin terbiyesi yapılır. Soğanlar çok ince kıyılır, sıvıyağda pembeleşene kadar kavrulur, üzerine salça eklenir. Bu karışım kaynayan yemeğe eklenir, karıştırılmaz. Son olarak tereyağı, kuru nane ve pul biber(kuru nane ve pul biberler isteğe göre eklenir) kızdırılır ve yemeğe katılır. Tercihe göre servis sırasında üzerine sirke veya limon dökülerek yahut sade şekilde yenilebilir.” dedi.

Yöresel 5

“Lor çorbası nasıl yapılır?”

1 çay bardağı un, 1 kâse lor peyniri, 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı toz kırmızı biber, yeterli miktarda tuz ile yapılan lor çorbasının yapılışını anlatan Erdem, “Un kap içine koyulur ve 1 su bardağı hafif ılık su ilave edilip karıştırılarak, sulandırılır. Lor peyniri kap içinde, az su ile iyice ezilerek, yoğurt kıvamına getirilir. Çorba tenceresine 6 su bardağı su koyulup, kaynatılır. Kaynayınca, ateş kısılır. Sulandırılmış un tencereye ilave edilirken, çorba sürekli karıştırılarak, kıvam alıncaya kadar pişirilir. Ezilmiş lor peyniri ilave edilir. Pütür kalmayacak şekilde karıştırılarak, pişirmeye devam edilir. Tuzu ilave edilir. Çorba koyulaşınca, ateşten alınır. Sos tavasında tereyağı eritilir. Toz kırmızı biber ilave edilerek, köpürtülür ve çorbanın üzerine dökülerek, karıştırılır.” ifadelerini kullandı.

Yöresel 4

“Hınkel nasıl yapılır?”

Hınkel tarifi veren Erdem, “ Hamur için: 1 su bardağı ılık su, 1 yumurta, 1 çay kaşığı tuz, aldığı kadar un. İç harcı için: 200gr kıyma, 2 orta boy patates, 2 orta boy soğan, 1 çay kaşığı tuz. İsteğe göre Pulbiber, karabiber, kuru nane. Haşlamak için: 2 litre su. Açmak için: 1 kase un. Üzeri için: 1 kase sarımsaklı yoğurt, 2 çorba kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası.

Hamur için olan malzemeler yoğurulur. Sert bir hamur olmalıdır. Un yeterli gelmezse ekleyebilirsiniz. Yoğurma esnasında unu bol tutmalıyız ki hamur sert olsun çünkü dinlendikten sonra hamur kendini salar ve yumuşar. Bu hamurdan üç küçük beze çıkıyor. Bezeleri üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakıyoruz. Patatesleri soyup dilimlere bölüp haşlıyoruz. Soğanları ince ince minik küpler halinde doğruyoruz. Kıymayı soğanı karıştırıp ovuyoruz ki yaparken zorluk yaşamayalım. Patates haşlanınca ezip kıymaya karıştırıyoruz. Baharatlarını da ekleyip iç harcını tamamlıyoruz. Bezeleri 1cm kadar incelikte açıyoruz. Çay bardağıyla açtığımız hamuru kesiyoruz. İç harcından bir çay kaşığı kadar alıp hamura uzunlamasına yayıyoruz. Hamurun bir ucunu içine katlayıp oluşan kulak gibi olan çıkıntıları ortada katlayarak birleştiriyoruz. Büyük bir tencerede suyu kaynatıp içine bir miktar tuz ve bir kaç damla yağ damlatıyoruz. Hıngelleri içine tek tek atıp haşlıyoruz. Haşlanan hıngelleri süzüp sarımsaklı yoğurtla karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp üzerine salça tereyağ yakıp gezdiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Ayşe ÖZDER

Yöresel 1

Editör: AYŞE ÖZDER