Artvin Merkezli Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği HAYDİKO, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin aktif olmasıyla beraber sular altında kalacak olan bölgede sayıları yaklaşık bin civarı olan sahipsiz sokak hayvanlarını yeni ilçe merkezi ve çevresine taşımak üzere çalışmalarına başladı.

Artvin'de Çoruh Nehri üzerine yapılan Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı su tutmaya hazırlanıyor. Baraj, 275 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 'çift eğrilikli ince kemer baraj tipi' kategorisinde 3'üncü en yüksek barajı olacak. Yakında su tutmaya başlayacak baraj ve 558 megavat kurulu güce sahip santral ile 2,5 milyon insanın elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Yusufeli Barajı ve HES Projesi dolayısıyla su altında kalacak ilçe merkezi ve çevre köylerin yeni yerleşim yerine taşınma süreci başladı.

İlçe merkezi, çevre köyler, işleri biten şantiyelerin içinde ve çevresinde yaşayan sahipsiz sokak hayvanlarının yeni ilçe merkezi ve çevresine taşınmasıyla ilgili Artvin Merkezli Hayvanları Doğayı İnsanları Koruma ve Yaşatma Derneği HAYDİKO harekete geçti.

Başta Yusufeli Belediyesi, Artvin Valiliği, Artvin DKMP ve DSİ bölge müdürlüğü olmak üzere birçok kamu kurumuyla işbirliği halinde sayıları bin civarı olan sahipsiz sokak hayvanlarının yeni ilçe merkezi ve çevresinde oluşturulacak barınma alanları ile düzenli beslemeleri, kısırlaştırılmaları ve aşılanmaları için çalışmalar yapan HAYDİKO Artvin, aynı zamanda yaklaşık bir buçuk senedir Sarp Sınır Kapısı yakınlarında Hopa otobanına terk edilen 60 civarı ata bakıyor.

“Kampanyamıza bağış yaparak destek olabilirsiniz”

HAYDİKO Artvin Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Yılmaz konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin aktif olmasıyla beraber sular altında kalacak olan bölgede sayılarının yaklaşık bin civarında olduğunu öngördüğümüz sahipsiz kedi ve köpeklerimizi yeni ilçe merkezi ve çevresinde beslenebilecekleri barınma alanları oluşturarak taşımaya çalışıyoruz. Bölgenin aynı zamanda yaban hayatı koruma sahalarına olan yakınlığından dolayı dikkatli olmamız gerekiyor. Bu noktada popülasyonun daha fazla artmasını engelleyebilmek amacıyla 5199 saylı kanun gereği Yusufeli ve çevresinde yoğun kısırlaştırma ve aşılama yapmak en büyük arzumuz. Dernek olarak kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliklerinin yanı sıra özel sektör ve bireysel bağışçılardan destek bekliyoruz. Hayvan Hakları hususunda hassasiyet sahibi tüm vatandaşlarımızdan destek talep ediyoruz. Instagramda @haydikoartvinofficial ve twetterda @haydikoa kullanıcı adlarıyla sosyal medya hesaplarımızdan güncel gelişmeleri paylaşarak devamlı ihtiyaç listemizi yayınlıyoruz. Valilik izinli yardım kampanyamıza bağış yaparak destek olabilirsiniz.

Öte yandan HAYDİKO Artvin ve Yusufeli Belediyesi arasında Yusufeli’deki sahipsiz hayvanların tahliyesi ile ilgili protokol imzalandı. Protokol doğrultusunda 5199 sayılı yasanın 6. Maddesinin de gereği olarak ilçe merkezindeki hayvanların yeni yerleşim yerinde barınma koşullarını oluşturmak üzere karşılıklı işbirliğinde anlaşma sağlandı.

Konu ile ilgili açıklama yayınlayan HAYDİKO Artvin şu ifadelere yer verdi: “Limak Şirketler grubu ile protokol yaptık. Derneğimizin kullanımına bir arazi aracı tahsis ettiler ve kulübe, besleme istasyonu, kısırlaştırma ve mama için kullanılmak üzere belirli bir oranda bütçe ayıracaklardır.DSİ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda hem ilçe içinde hem ilçe dışındaki yerleşim noktalarında kullanılması amacıyla kulübe desteği verecektir. Tahliye önceliği verilecek bölgeler için  DSİ ile birlikte süreç yönetilecektir. DKMP müdürlüğü ile yeni yerleşim yeri çevresinde hayvanların, besleme noktalarının ve kulübelerin koyulacağı yerlerin arazileri için saha çalışmasına başladık, yaban hayatı geliştirme sahaları dışında besleme ve barınma alanları oluşturulacak ve tahliye esnasında bir ekip olarak yanımızda olacaklardır.İl Özel İdare  ve Artvin Valiliği ile ilerlettiğimiz görüşmeler neticesinde il özel idare bütçesiyle tahliye sonrasında hayvanların kısırlaştırılması sağlanacak.Üsküdar Belediyesi teknik teçhizat, araç- gereç konusunda destek verecektir. Tahliyeler sırasında MEYAKO Rescue, Çayeli, Hopa ve Borçka’dan gönüllü arkadaşlarımız sahada bizimle olacaktır. Özel kurum ve kuruluşlardan destek talebimiz  ve görüşmelerimiz devam ediyor.Bölgemizdeki hayvanlar için çabalarken siz dostların da yanımızda olmasını bekliyoruz. Biz Yusufeli’deki akut sorunları kalıcı bir şekilde çözmeye çalışırken kendi bölgemizde sorumluluğumuzda olan hayvanlar, Yaşamköy ve Mucizeler Diyarındaki kurtarılmış hayvanlar, çöplüklerde, varyantın ıssız yollarında yaşam savaşı veren canlar için desteklerinizi esirgemeyin ki gözümüz arkada kalmasın, Yusufeli’ne tam konsantre olabilelim. Destek olan tüm kurum, kuruluşlara, bireysel destekçilerimize şimdiden teşekkür ediyoruz.”

Ayla ALKAN

Editör: TE Bilisim