Borçka Devlet Hastanesinde görev yapan Aile Sağlığı Uzmanı Dr. Zeliha Karameşe, 50 yaşın üstündeki diyabet hastalarının pnömokoka yakalanma riskinin normal insanlara göre üç kat arttığını söyledi. 

Pnömokok, vücudun farklı bölgelerinde ciddi enfeksiyon hastalıklarına neden olan bir bakteri türüdür. Pnömokoklara karşı yapılan zatürre pnömokok aşısı 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalıkları olan ( KOAH’lılar, böbrek, karaciğer ve şeker) kişilere önerilir. 

Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

Yaşam boyunca zatürre pnökokok aşısının bir kere yapılmasının yeterli olduğunu dile getiren Dr. Karameşe “Bizim çocuklarımıza bile yaptığımız zararsız bir aşı var Zatüre Pnömokok. 50 yaşının üstünde diyabet hastalarının pnömokok yakalanma riskinin normal insana göre üç kat artıyor. Bizim ülkemizde diyabetin yanında hipertansiyonu yüksek olan çok insan oluyor. Bunlar birleştiğinde bu oran kat kat artıyor. Diyabet hastalarının enfeksiyona yatkınlığı daha yüksek oluyor ve tedavileri daha zor oluyor. Basit bir pnömokok enfeksiyonu sizi hastaneye yatırabilir. Bütün vücutta enfeksiyona neden olarak yoğun bakıma ve ne yazık ki ölüme kadar giden tabloya neden olabilir. Bu yüzden pnömokok önemli, 65 yaş üstünde zatürre aşısını ücretsiz olarak sağlık ocaklarında ya da aşı polikliniği olan devlet hastanelerine yaptırabilirsiniz. 65 yaş üstünde herkese öneriyoruz ömrü hayatınız boyunca bu aşıyı bir kere yaptırmak yeterli oluyor. Bana bulaşmaz deseniz çocuğunuz vardır okuldan gelir hafif bir bronşit olursunuz o akciğerlere iner pnömokoka döner. Bu aşı bütün dünyada uygulanıyor” dedi.  

Ayla ALKAN 

Editör: AYLA ALKAN