Yusufeli taşınma süreci devam ederken mevcut ilçede son hasatlar yapılıyor. Hasadını tamamlayan vatandaşlar sular altında kalacak olan ilçede ağaçlarını üzülerek kesiyor.

Taşınma sürecinde son hasatları yaparken hem komşularının eksilmesine hem de ağaçlarının kesilmesine üzülen vatandaşlar bu yıl verimin düşük olduğunu aktarıyor.Zeytinleri değerlendirmeye çalışan vatandaşlar topladığı zeytinlerin iyi olmayanlarının yağını alarak değerlendirmeye çalışırken bir yandan da son verimlerini aldıkları ağaçlarını keserek odun yapıyor. Orman İşletme Şefliği  ve Yusufeli Belediyesi’nin yeni yerleşim yerinde dikmiş olduğu zeytin ağaçlarının bir kısmı bu yıl zeytin verdi.

Yusufeli Demirkent köyünde zeytin fabrikası olan Gürel Cezairli ise Yusufeli ilçesinin ağaçlarının kesilmesinin fabrikayı etkileyeceğini dile getirerek, “Zeytinler 5-6 ton biriktiği zaman fabrikada yağ yapımına başlıyoruz. Zeytinler biriktikçe bizlerde elimizden geldikçe hizmet vermeye devam ediyoruz. Millet zeytinini getiriyor bizde yağını çıkartıp veriyoruz. Yusufeli’nin taşınması tabi ki bizi de etkiliyor. Yusufeli’den de baya zeytin geliyordu. Bunlarda kesildiği için bizi etkileyecek. Zor şartlar tabi ki taşınmak kış ayına geldik. Zeytin dönemine geldi. Hepsi birbirini buldu bu da vatandaşları zor duruma soktu. Yeni yerleşim yerinde de zeytin üretimi olacak ama ne şekilde yapılacağını bilmiyoruz.’’ dedi.

Zeytin üreticisi Sema Eğilmez ilçede son kez hasat yapmanın hüznünü yaşadığını dile getirerek, “Zeytinlerin verimi bu sene iyi olmadı. Zeytin daneleri çok ufak ve yaralı oldu. Geçtiğimiz yıllara göre aldığımız en kötü verim olduğunu söyleyebiliriz. Zaten bu yılda son senesi artık kesiyoruz. Kimi komşumuz yen yerleşim yerine çıktı kimi de bizler gibi ağaç kesimi yapılıyor. Bu durumdan dolayı çok hüzünlüyüz. Ağaçlarımız çok büyük olmasından dolayı sökülüp yeni yerleşime taşınamayacağı için kesmek zorunda kalıyoruz. Bu sene zeytinlerimiz hem ufak oldu hem de yaralı. Zeytin yapma olasılığımız çok düşük yakında bir yerde taş değirmen varmış oraya vereceğiz.  Yine de şansımıza biraz ayıklamaya çalışıyoruz iyilerinden küçükte olsa bir zeytin elde etmek için. Bizler çok üzgünüz komşularımız birer birer gidiyor. Hasatlarımız çok kötü. Kötü hasat bir yana ağaçlarımızı kesiyor olmak komşularımızın evleri söktüler olması çok hüzün verici. Şu anda biz gitmek bile istemiyoruz. Yeni yerleşim yerini zaten hiç beğenmiyoruz. Yolları evler işyerleri henüz bitmedi. Gidenler hep sorun yaşıyor. Bunları duymak bizi daha tedirgin ediyor.” diye konuştu.

Ağaçlarını kesmek zorunda kalmalarının verdiği hüznü dile getiren  NurcanPalancı, “Zeytin daneleri bu yıl çok küçük bizde içlerinden az iyi olanları seçiyoruz. Zeytine uygun olanları zeytin yapacağız diğerlerini de yağa götüreceğiz. Taş değirmenlerinde yağa çevrilecek. Zeytinler siyahlanmaya Kasım ayının 15 inden başlıyor. Bizlerde çok geçmeden toplanmaya, çalışıyoruz. Güneş gören zeytinler daha erken oluyor. Gölgeye kalanlar daha sonraya kalıyor. Bizim bahçemiz gölgede biraz daha geç oluyor. Komşularımız da taşınma süreci olduğu için teker teker gidiyor. Buralarda bahçelerimiz varken bahçesiz eve gidecek olmak ağaçlarımızı kesiyor olmak çok acı. Yeni yerleşim yeri yapılırsa çok güzel evet ama yapılmamış edilmemiş evlere, sokaklara insanları götürüyorlar. Daha tamamlanmadığı halde insanları taşımaya çalışıyorlar. Yapılsa tam olarak gayet güzel. Bize de kendimize ait bir ev çıkmadı. Ev sahibi iken kiracı olmak çok zor geliyor. Yeni yerleşim yerinde bizleri neler bekliyor bilmiyoruz. Ama mevcut ilçeden ayrılmak çok zor olacak.” ifadelerini kullandı.

Yeni yerleşim yerinde dikilen zeytin ağaçlarının ilçenin geleneklerini devam ettirmeye yardımcı olacağına değinen belediye yetkilileri tarafındanşu açıklamalarda bulunuldu: “Yeni ilçe yerinde oluşturulmaya başlanılan meyve bahçeleri ile ilçemizin eşsiz tatları yaşamaya devam edecek. Mevcut ilçe merkezinde büyütülen fidanlardan oluşturulan meyve bahçeleri belirli ölçüler ile bölünerek vatandaşların kullanımına sunulacak. Dut, zeytin, hurma, üzüm ve nar gibi meyvelerin yetişeceği bahçelerin işletmesi Yusufeli Belediyesi’nin gözetimi altında vatandaşlar tarafından yürütülecek. Meyve bahçelerine ek olarak daha küçük bir alanda oluşturulacak olan Hobi Bahçelerinde ise vatandaşlar gündelik hayatında kendi meyve sebzesini yetiştirebilecek ve bu alanda hobi olarak zaman geçirebileceklerdir. Burada elde edilen ürünler yine Yusufeli Belediyesi tarafından yapımı devam eden Meyve Kurutma Fabrikası tarafından alınacak. Ürünleri yetiştiren vatandaşlar da bu sayede ekonomik olarak kazanç sağlamış olacaklar.”

Hatice Diler

Editör: TE Bilisim