Eski adı Hatila olan Taşlıca köyünün geçim kaynağı arıcılık ve ormancılıktır. 22 bin 500 hektarı kaplayan vadi içerisinde bin 349 bitki türü bulunan doğal ormanlarda üretilen Hatila balı her derde ilaç.  Hatila balı tamamen doğal bir ortamda üretiliyor. Hatila vadisinin en büyük özelliklerden birisi her türlü kimyasal atıklardan uzak ve sertifikasız organik tarım bölgesi olmasıdır.
300 yıldır atadan, deden beri arıcılık yaptıklarını belirten Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Yaşar, “Balımızın coğrafi işaretini aldık. Hatila Vadisi'nin koşulları coğrafi işaret almaya müsaitti. Hem milli park olması coğrafi işareti almamızı kolaylaştırdı. Üretmek yetmiyor, balımızı dünyaya tanıtmak gerekiyor” dedi.
Kooperatifin 115 üyesi olduğunu 50’ye yakın üyenin de bal üretimi yaptığını belirten Yaşar, “Ballarımızı da kooperatif olarak kendimiz yapıyoruz. Yağışlar nedeniyle bu sene çok balımız çok az oldu. Bizim geçim kaynaklarımız ormancılık ve arıcılıktır. Biz arıcılığa ağırlık vermeye başladık” ifadelerini kullandı.
Köy sınırlarına içersinde arıcılık yaptıklarını belirten Yaşar, “Buraya arı girmesi yasaktır. Kafkas ırkını korumak zorundayız. Bu vadi de Kafkas arı ırkı çalışıyor. Ballarımızı internet üzerinden 800 liraya satıyoruz, nakit olarak 700 liradan veriyoruz. Bal fiyatlarını belirlerken insanların alım gücüne kadar belirlemeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız balı alabilsin diye bu fiyatları belirledik aslında bu bal bin 500 iki bin lira arasında olması gerekiyor. Alım gücü nedeniyle fiyatları bu seviyelerde belirledik” ifadelerini kullandı. 
Hatila balına güvendiklerini belirten Yaşar, “Avrupa standartlarına henüz çıkmadık. O aşama için uğraşıyoruz. Uluslararası satış belgesine başvurduk. Önümüzdeki süreçlerde almayı planlıyoruz. Belgeyi aldıktan sonra da bütün yarışmalara katılmayı düşünüyoruz. Bilinçli ve emin bir şekilde hareket ediyoruz” dedi.
Sahte bal üreticiler ile nasıl mücadele edileceği konusunda açıklama yapan Yaşar, “Bu balın üzerinde coğrafi menşe işareti var ve coğrafi menşe işareti almayanlar bu balı kullanamaz. Bizim farkımız da bu. Sahtekarlık oluyor mu oluyor. Yasal olarak haklarında suç duyusunda bulunma hakkımız var, uyarma şansımız var, noterden protesto çekip savcılıklara suç duyurusunda bulunma hakkımız var. Sahtekarlık yapanları önce uyarıyoruz çünkü insanları mahkemelere sürüklemek istemiyoruz. Uyarımıza uymadıkları zaman noterden protesto çekip savcılıklara suç duyusunda bulunacağız” şeklinde konuştu.

CHP ve STK’lar 19 Mayıs’ı Kutladı CHP ve STK’lar 19 Mayıs’ı Kutladı

Ali Eray ÇELİK
 

Editör: Editör Masası