Başkan Orhan, bugüne kadar tamamen belediyenin kendi imkanlarıyla yaklaşık 130 sokak köpeğinin toplanarak barınağa alındığını belirtti. Borçka Belediyesi’nin köpekleri toplamadığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Orhan, “Eğer Borçka Belediyesi köpekleri toplamıyorsa, bu 120-130 köpeği nereden bulduk?” ifadelerini kullandı.

Barınakta yavrularla birlikte 130’un üzerinde köpek bulunduğunu aktaran Orhan, bu hayvanların bakım, aşılama ve veteriner hizmetlerinin düzenli olarak yapıldığını vurguladı. Borçka’daki barınağın bölgenin en iyi barınaklarından biri olduğunu söyleyen Orhan, “Bakıcılarımız ve veterinerimiz var. Hayvanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz” dedi.

Son dönemde sokaklarda yeniden köpek sayısının artmasının en önemli nedenlerinden birinin, vatandaşların il dışına çıkarken köpeklerini Borçka’ya bırakması olduğunu ifade eden Başkan Orhan, bazı hayvanların muhtarlarla ve İl Özel İdaresi ile koordinasyon sağlanmadan ilçenin kuytu noktalarına bırakıldığını söyledi.

Orhan, köylerden gelen sokak hayvanlarının sorumluluğunun Artvin İl Özel İdaresi’nde olduğunu, belediyenin ise yalnızca mücavir alan içerisindeki sokak hayvanlarını topladığını belirterek, “Biz sadece yardımcı oluyoruz. Ancak kontrolsüz şekilde bırakılan hayvanlar nedeniyle Borçka’da sokak hayvanı sayısı yeniden artıyor” dedi.

Borçka’da Gösteri ve Toplantı Yerleri Açıklandı
Borçka’da Gösteri ve Toplantı Yerleri Açıklandı
İçeriği Görüntüle

Vatandaşlara çağrıda bulunan Orhan, sahipli hayvanların mutlaka çip takılarak kayıt altına alınması gerektiğini vurguladı. İl dışına çıkmak zorunda kalan vatandaşların, hayvanlarını sahipsiz şekilde bırakmak yerine belediyeye bilgi vermesini isteyen Orhan, “Gerekirse birkaç ay barınağımızda bakarız ama bilelim ki bu hayvan sahiplidir” diye konuştu.

Sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmaların ciddi bir bütçe gerektirdiğini dile getiren Başkan Orhan, 130 köpeğin bakımının belediye bütçesi ve hayırseverlerin katkılarıyla sürdürüldüğünü belirtti. Bu yükün tek başına belediyenin altından kalkabileceği bir yük olmadığını ifade eden Orhan, karşılıklı anlayış ve dayanışma çağrısında bulundu.

Borçka Belediyesi’nin sokak hayvanlarını toplama ve barınak hizmetlerinde kullanmak üzere bir araca ihtiyacı olduğunu açıklayan Orhan, “250-300 bin liralık, eski model bir pikap tarzı araç belediyemize bağışlanırsa çalışmalarımız çok daha kolay yürür” dedi. Son olarak, valilik talimatları doğrultusunda sahipsiz sokak hayvanlarının sokakta bırakılmasına izin verilmeyeceğini vurgulayan Orhan, “Borçka sınırları içinde sahipsiz hayvan gördüğümüzde toplamaya devam edeceğiz. Yetkililer yaptığımız çalışmaları biliyor. Bu süreci ancak birlikte hareket ederek sağlıklı bir şekilde yürütebiliriz” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ümran KARA