Meteorolojinin aşırı yapış uyarısı üzerine gerekli önlemleri aldıklarını aktaran Orhan, Borçka’nın eğimli bir bölge olduğunu dolayısıyla toprak kaymalarının meydana geldiğini ifade etti.

Aşırı yağışların su birikintileri ve göletler oluşturduğunu aktaran Orhan, sabaha kadar sahada bulunarak vatandaşların yardımına koştuklarını belirtti.

Bölgede bir sürü çalışmanın yapılması gerektiğini ifade eden Orhan, “DSİ gelip burada deşarj çalışması ya da buraya uygun ne gerekiyorsa onu yapması gerekiyor. Biz de buradayız. Çok şükür herhangi bir can kaybımız yok ama maddi hasar yüksek düzeyde. Bireysel olarak insanlar epey zarar gördüler. Su bastı, evlerine heyelan girdi. Biz de şu anda sahadayız ve ilgilileri de bekleyerek gerekli koordinasyonu sağlandıktan sonra vatandaşın yardımına koşmak zorundayız.” dedi.

“Gerekli kararlar ilgili yerlerden alınıp uygulamaya geçilecektir”

Bölgedeki tahliye işlemleri ile ilgili konuşan Orhan, “AFAD’ın ya da ilgililerin özellikle tahliye etmek istediği yer şu anda yok ama bireysel olarak vatandaşın güvenemeyip kendisini tahliye ettiği evlerimiz var. Birkaç evde biz vatandaşların kalmalarını istemedik oraları tahliye ettik ama bugün görünen duruma bakıp gerekli kararlar ilgili yerlerden alınıp ona göre uygulamaya geçilecektir.  Burası feodal bağların yüksek olduğu bölgedir. Herkesin kendine göre akrabası var. İnsanlar oralara gidip kaldılar. Şu anda herhangi bir vatandaşın mağduriyeti söz konusu değil. Ama bu geçici çözümlerdir kalıcı çözümler için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Geçici çözümler fayda vermiyor”

4 yıl önce yine aynı yerde meydana gelen heyelanlar ile ilgili bir koordinasyon oluşturulup köklü çözüm alınması gerektiğini ifade eden Orhan, “Geçici çözümler görüyoruz ki bir fayda vermiyor. Unutulup gidiyor. Sonra aşırı yağmurlarda hepimiz bu sorunu beraber yaşıyoruz. O yüzden kalıcı çözümlerin yapılması gerekiyor. Bu kalıcı çözümler içinde bireysel çalışmalar ve kurumsal anlamda da bilimsel çalışmaların yapılması gerekiyor. Zemin etütleridir ya da vatandaşın orada zarar görüp görmeyeceğini tespit edecek ilgililerin hep beraber bir koordinasyon içinde çalışması lazım.” dedi.

borçka sel

“Köklü bir çözüm lazım”

Hasar tespit çalışmalarının kısmen başladığını aktaran Orhan, “Ben sabahtan beri sahadayım gerekli fotoğrafları alıyorum. Gerekli raporlarımızı tutuyoruz. Dün de akşam üzer ilgili fen işleri ve imar işlerindeki mühendis arkadaşlarımızı sahaya sürdük. Onlarda gerekli tedbirleri ve raporları aldılar ama bugün gün ışığıyla beraber sahada çalışmalarımız devam ediyor.

Gündoğdu Mahallesi aynı zamanda kaygan zeminin en çok olduğu bölgedir. O bölgede şu anda iki ev sıkıntılı durumda tabi bunu yine bilimsel verilere dayandırmamız gerekiyor. Bu bilimsel verilere göre oraların boşaltılıp ya da tahliye edilip kamulaştırılması da gerekebilir. Oraya köklü bir çözüm lazım.” şeklinde konuştu.

Orhan, Dere ıslahının faydası hakkında ise şunları söyledi:

“Ben mühendis değilim, jeolog, mimar, inşaat mühendisi değilim sadece tahminlerimi söylüyorum. Çok faydalı olduğunu söyleyemeyiz. Burada yapılan bu duvar derenin bu tarafa gelmesini engelledi ama bu bölgede oluşan göletin deşarjını sağlamadı. İyi mi kötü mü ona mühendislerimiz karar verecek.”

Mahalle Muhtarlığından 23 Nisan Etkinliği Mahalle Muhtarlığından 23 Nisan Etkinliği

Ayşe ÖZDER

Editör: AYŞE ÖZDER