Başkan Cihan, Hopa’dan Sugören Mahallesi’ne kadar uzanan uluslararası karayolunda bizzat temizlik çalışmalarına katılarak, şoförlere çöp poşeti dağıttı ve farkındalık çağrısı yaptı.
Uluslararası Karadeniz Sahil Yolu’nun Arhavi, Hopa ve Kemalpaşa gibi sahil ve sınır ilçelerinde, TIR parkı bulunmaması nedeniyle her gün yaklaşık 1.500–2.000 TIR yol kenarında park ediyor. Bekleme süreleri bazen 10 güne kadar uzarken, sürücülerin yemek ve dinlenme ihtiyaçlarını yol kenarında karşılaması nedeniyle ciddi miktarda çöp birikiyor.
Aynı zamanda Türkiye Belediyeler Birliği Kentsel Hareketlilik ve Ulaşım Komisyonu Başkalığı görevini de yürüten Utku Cihan, “Tırların park etmediği bölgelerde bu ölçekte bir kirlilik oluşmuyor. Park edilen her noktada çöpler birikiyor, çevre kirleniyor” diyerek bu yapısal sorunun altını çizdi.
Söz konusu alan Karayolları Genel Müdürlüğü’nün yetki alanında olsa da Hopa Belediyesi, yaşanan çevre kirliliğine seyirci kalmayarak temizlik faaliyetlerini üstlenmiş durumda. Başkan Cihan, “Yol bizim sorumluluğumuzda değil ama bu çöplerle karşılaşmak bizi utandırıyor. Hopa’nın herhangi bir noktasında çöp varsa, müdahale ederiz” ifadelerini kullandı.
Belediye ekipleri sabah saatlerinde Sugören’den başlayarak Hopa merkezine kadar yol boyunca çöp topladı, süpürge aracıyla temizlik yaptı ve ardından yıkama işlemlerini gerçekleştirdi. Yolun karşı şeridinde de aynı çalışmaların devam edeceği bildirildi.
Temizlik çalışmaları kapsamında, çevre bilincini artırmak amacıyla yolda bekleyen TIR şoförlerine çöp poşetleri dağıtıldı. Belediye, “çöpünüzü yere atmayın, poşetleyin” mesajıyla hem farkındalık yaratmayı hem de çevre kirliliğini önlemeyi hedefliyor.
Başkan Utku Cihan, yaşanan çevre kirliliğinin temel nedeninin TIR parkı eksikliği olduğunu vurguladı. “Uluslararası bir yolun kenarında Tırlar park edemez. Mahalle aralarında, okul önlerinde bile tırlar park ediyor. Bu kabul edilemez. Hopa’ya acil bir TIR parkı gerekiyor” dedi. Belediye olarak sürecin takipçisi olduklarını belirtti.
Başkan Cihan, tüm belediye personeline çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, “Bizim görevimiz yalnızca temizlemek değil, kirletmemeyi sağlamak. Hopa halkıyla birlikte daha temiz bir çevreye kavuşacağımıza inanıyorum” dedi.
Hopa Belediyesi