Yeniden Refah Partisi Artvin İl Başkanı Cihan Demirci, yaklaşık 130 kişiye istihdam sağlayan Turkcell Global Bilgi A.Ş.’ye ait Artvin Çağrı Merkezi’nin kapanacağı yönündeki iddialar üzerine kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir açıklama yaptı. Demirci, söz konusu çağrı merkezinin yaklaşık 14 yıldır kentte hizmet verdiğini, bu sürede çok sayıda gence iş kapısı olduğunu ve kentteki ekonomik dengede önemli bir rol oynadığını vurguladı.
İl Özel İdaresine ait Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezi’nin üst katında hizmet veren çağrı merkezinin, teşvik bölgesi değişikliği nedeniyle Artvin’den taşınarak Diyarbakır’a taşınacağı iddiası, Artvin kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İddialara göre; Artvin’in 4. bölge teşvik alanında kalması, işverenin vergisel ve mali avantajlardan yeterince faydalanamamasına neden olurken, 6. bölge teşviklerinin daha cazip bulunması nedeniyle şirketin operasyonlarını doğuya kaydırmayı planladığı konuşuluyor.
Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Cihan Demirci, söz konusu gelişmeyi sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyolojik bir kriz olarak değerlendirdi. Demirci açıklamasında şunları söyledi:
“Artvin’de istihdam olanakları zaten çok sınırlı. Gençlerimizin büyük çoğunluğu üniversite okuduktan sonra geri dönmek istemiyor çünkü burada sürdürülebilir bir yaşam kurabilecekleri iş olanakları yok. Turkcell Global Bilgi gibi ulusal çapta faaliyet gösteren bir kurumun burada faaliyet yürütüyor olması bizler için büyük bir kazanımdı. Bu kurum sadece bir işyeri değil, aynı zamanda Artvinli gençlerin şehirde kalmasını mümkün kılan nadir kurumlardan biridir. Şimdi bu kurumun kapanacağına dair söylentiler, hem çalışanlarda hem de ailelerinde büyük bir kaygıya yol açmış durumda.”
Demirci, yaşanan sürecin sadece şirket politikalarıyla açıklanamayacağını, devletin de bu tür stratejik yatırımları yerinde tutmakla sorumlu olduğunu söyledi. Demirci şöyle devam etti:
“Devletin 6. bölgeye sağladığı teşvikler, elbette bölgesel eşitsizlikleri azaltma amacı taşıyor olabilir. Ancak bu durumun, hali hazırda dezavantajlı olan Artvin gibi illeri daha da zor durumda bırakması kabul edilemez. Artvin’in 4. bölgede değil 6. bölgede olması gerekiyor. Aksi takdirde hem özel sektör hem de kamu yatırımları bu şehirleri birer birer terk edecek. Bugün çağrı merkezi gider, yarın başka bir kurum. Böyle bir kısır döngü Artvin’in yalnızca ekonomik değil, demografik çöküşünü de beraberinde getirir.”
Demirci, Yeniden Refah Partisi olarak bu süreci yakından takip edeceklerini ve çalışanların haklarını savunmak adına gerekli her türlü girişimi yapacaklarını da sözlerine ekleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Çağrı merkezinde çalışan kardeşlerimizin yanında olacağız. Yerel yöneticilerden, milletvekillerinden, valilikten bu konuyu ciddiyetle ele almalarını talep ediyoruz. Herkes şunu bilsin: Artvin halkı sahipsiz değildir. Bu şehirde bir fabrikanın, bir çağrı merkezinin, bir lokantanın ya da bir okulun kapanması sadece o kurumun kapanması değildir. O kurumlarla birlikte hayaller de kapanır, umutlar da sönmeye başlar.”
Şu ana kadar Turkcell Global Bilgi A.Ş. tarafından konuya dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Artvin kamuoyu ise çağrı merkezinin kapanmasının sadece ekonomik değil, sosyal boyutları da olan bir kriz olduğunu ifade ediyor. Yerel esnaf, servis şoförleri ve aileler, çağrı merkezinin kent ekonomisine katkısının göz ardı edilmemesi gerektiğini, şirketin yetkililerinin bu kentte 14 yıl boyunca oluşturdukları bağa sadık kalmaları gerektiğini söylüyor.
Şimdi gözler, şirket yetkililerinin yapacağı olası açıklamaya ve kamu kurumlarının bu gelişme karşısında nasıl bir tutum alacağına çevrilmiş durumda.