Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri” başlıklı 6. maddesinin (a) bendi 10 Temmuz 2019 ve 14 Ekim 2023 tarihinde değiştirildi. Bu nedenle Eğitim Sen Artvin Şubesi, Okul Öncesi Öğretmenlerinin Acil Çözüm Bekleyen Sorunları Hakkında MEB’ yazı yazdı.

“Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi” “Artvin’in Geleceği Doğa Turizmi”

Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. maddesinin (a) bendinin acilen değiştirilmesi, değişiklikte; etkinlik/ders saatlerinin 40 dakikayı aşmaması, etkinlik/ders saatleri arasındaki sürenin asgari yirmiyi dakika olması, her sekiz öğrenci için bir yardımcı personel görevlendirilmesi, öğrenci sayısı ile orantılı olarak yardımcı personel sayısının arttırılması, dersliklerde öğrenci sayısının yirmiyi aşmaması, öğrencilerin özel ihtiyaçlarına göre özel alt sınıfların oluşturulması, okul, okul bahçesi, sınıf ve ortak kullanım alanlarının öğrencilerin fiziksel gelişimleri gözetilerek donatılması biçimindeki düzenlemelere yer verilmesi gerektiğini belirten Eğitim Sen Artvin Şubesi Başkanı Köksal Gümüş,  “Okul öncesi eğitim kurumlarının çalışma ve eğitim koşullarının, önerilerimiz dikkate alınarak düzeltilmesi için gereğinin yapılıp, sonucu hakkında sendikamıza bilgi verilmesi amacıyla MEB’e yazı yazdık” dedi.

Eğitim Sen Artvin Şubesi MEB’e gönderdiği yazıda şu ifadeler yer alıyor;

“Bilindiği üzere Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin “Etkinlik, ders, etüt ve dinlenme süreleri” başlıklı 6. maddesinin (a) bendi 10 Temmuz 2019 ve 14 Ekim 2023 tarihinde değiştirilmiştir. Yönetmeliğin veya Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliklerin hazırlanması aşamasında Sendikamız da dâhil eğitim ve bilim iş kolunda örgütlü diğer sendikaların önerilerine başvurulmadığından bu kurumlarda görev yapan öğretmen ve diğer personelin sorunları çözüme kavuşturulmamış, okul öncesi eğitim kurumlarından umulan fayda sağlanamamıştır. 10 Temmuz 2019 tarihindeki değişiklik ile “a) Güne başlama, oyun, beslenme, temizlik, etkinlik, dinlenme ve günü değerlendirme zamanlarını da içerecek şekilde günde ellişer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süre ile normal eğitim yapılması esastır.” halini alan Yönetmelik maddesindeki “normal “ kelimesi, 14 Ekim 2023 değişikliğinde “tekli” kelimesi ile değiştirilmiştir. Değişiklik, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve diğer personelin çalışma şartlarını iyileştirmediği gibi bu eğitim kurullarında eğitim gören çocukların pedagojik gelişimlerini ve ihtiyaçlarını gözetmemiştir. Bu kurumlarda görev yapan üyemiz olan veya olmayan eğitimciler yaşadıkları sorunun acilen çözüme kavuşturulması hususundaki taleplerini Sendikamıza ulaştırmaktadır. Bu nedenle Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. maddesinin (a) bendinin acilen değiştirilmesi, değişiklikte; etkinlik/ders saatlerinin 40 dakikayı aşmaması, etkinlik/ders saatleri arasındaki sürenin asgari yirmiyi dakika olması, her sekiz öğrenci için bir yardımcı personel görevlendirilmesi, öğrenci sayısı ile orantılı olarak yardımcı personel sayısının arttırılması, dersliklerde öğrenci sayısının yirmiyi aşmaması, öğrencilerin özel ihtiyaçlarına göre özel alt sınıfların oluşturulması, okul, okul bahçesi, sınıf ve ortak kullanım alanlarının öğrencilerin fiziksel gelişimleri gözetilerek donatılması biçimindeki düzenlemelere yer verilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ülkemizde anadili farklı çocuklar ile son yıllarda yoğunlaşan mülteci göçleri düşünüldüğünde okul öncesi eğitimin amaçlarına ulaşabilmesi için ihtiyaca uygun anadilinde yardımcı personelin istihdam edilmesi temel bir gerekliliktir. Bu kurumlarda görev yapan öğretmenlerin üstlendikleri görevlerin zorluğu, önemi ve gün içerisinde kesintisiz görev yaptıkları gözetilerek, fiilen görev yapılan her üç yıla birer yıl eklenecek biçimde yıpranma payı verilmesi için yasal düzenleme yapılması amacıyla TBMM nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasının önemi tartışmasızdır. Yukarıda yer verilen önerilerimiz dikkate alınarak Genel Müdürlüğünüze bağlı okul öncesi eğitim kurumlarının çalışma ve eğitim koşullarının önerilerimiz de dikkate alınarak düzeltilmesi için gereğinin yapılıp, sonucu hakkında sendikamızı bilgilendirmesini umuyoruz.”

Ali Eray ÇELİK 

Editör: ALİ ERAY ÇELİK