21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü geçtiğimiz yıllara göre daha çok tanındığını belirten Rehabilitasyon Merkezi Rehberlik Öğretmeni Büşra Yılmaz down sendromlu insanların farklı olmadığını özel olduklarını söyledi. Eğitime yönelik daha fazla emek verilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, farkındalık ile ilgili yapılan çalışmaların neticesinde insanlar yapılan çalışmaları görünce merak edip iletişime geçtiğini söyledi.

Mühendislerden 6 Şubat Açıklaması Mühendislerden 6 Şubat Açıklaması

Rehabilitasyon Merkezinde Rehberlik Öğretmeni olan Büşra Yılmaz şu ifadeleri kullandı;

“Öncelere nazaran şimdi daha çok 21 Mart Down Sendromlular günü tanınıyor. İnsanlar daha çok farkındalar. Aslında bizden çok çok da farklı değiller daha çok özeller kesinlikle. Sadece bir kromozom farklı ile belki bir şeyleri daha farklı bir şekilde öğreniyorlar daha zor öğreniyorlar belki ama öğrenebiliyorlar en azından. Umarım daha fazla devlet olarak da ülke olarak da daha fazla farkında oluruz. Eğitime yönelik daha fazla emek verebiliriz. Farkındalık amaçlı yürüyüşlerde oluyor en azından diğer insanlar bunları görünce bir merak uyandırıp iletişime geçebiliyorlar.

Daha büyük yaşta Down Sendromlu olanlar zaten belli bir eğitimden geçmiş oldukları için sizi çok iyi anlayabilirler ya da en azından %50 bir dilimle kendilerini anlatabilirler. Çünkü küçüklükten verilen dil konuşmaları çocuklarımıza konuşma açısından bayağı ilerletmiş oluyor. Normal bir vatandaş, normal bir insan nasıl iletişim kurabiliyorsa onlarla da kurabilirsiniz. Küçük çocuklarda çok fazla inatçılık oluyor dikkatli bir şekilde yaklaşmak gerek. 21 Mart Down Sendromu farkındalık günün de Rehabilitasyon Merkezimiz de pano oluşturuldu ve küçük küçük hediyelerimiz oldu çocuklara diğer çocuklarımıza anlatım gerçekleştirdik. Boyama gibi etkinlikler yaptık. Down Sendromlu çocuklarda özellikle o gün buraya getirmeye çalıştık hem diğer çocuklarımız da görsün ve farkındalık olsun diye düşündük.”

Editör: Haber Masası