Doğası ile Artvin’in en önemli turistik ilçelerinden olan Şavşat’ın gezilecek yerleri ve yöreye ait yiyecekler hakkında bilgilerin yer aldığı haberi sizler için derledik.

Lavaş Gölü kısmen dondu Lavaş Gölü kısmen dondu

Şavşat doğal güzellikleri bakımından Doğu Karadeniz’in önemli alanlarından biri. Bol bol yeşillik görebileceğiniz, temiz hava soluyabileceğiniz önemli yerler içinde. Şavşat, adını ormanlarından almakta. Çevresinde bulunan 3000 metre yüksekliğindeki dağlardan ve pek çok endemik bitki türüne yer vermekte olan bir tabiata sahip. Şavşat'ın belirli bir bölümü milli park olarak ilan edilerek koruma altına alınmış. Şavşat'ın doğal güzelliklerine göz gezdirecek olursak;

Satlel Kalesi: Kale, Şavşat’ın 2 kilometre uzaklığındaki Söğütlü Köyü’nde bulunur ve kolay bir ulaşım yoluna sahiptir. Moloz taştan yapılan kale, Bagrat Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, IX. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Evliya Çelebi Seyahatname adlı kitabında bu kaleden bahsetmiştir. Günümüzde harap bir halde olmasına rağmen bizce hala görülmeye değer bir yapıdır ve sizin de gezinize mutlaka dahil olmalıdır

Şavşat Kalesi: Artvin il merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan Şavşat ilçesindeki kale, turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biridir. Ulaşımı oldukça kolaydır. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki iki derenin birleştiği vadide yer alır. Şavşat Kalesi, 1987 yılında taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiştir ve turizm açısından önemli bir noktadır. Kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Yapılan arkeoloji kazılar sonucunda X. yüzyılda Gürcü Bagratlı Krallığına ait olduğu anlaşılmıştır. Kale daha sonraki yıllarda Osmanlılar tarafından 1850’li yıllara dek Ocaklık merkezi olarak kullanılmıştır. Toplamda 12.741,93 metrekarelik bir alanı vardır. Artvin’in önemli gezi noktalarından biri olan Şavşat Kalesi, gelen her misafirine kendi tarihine yolculuğa çıkarıyor.

Tibeti Kilisesi : Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı olan Cevizli Köyü’ndeki Tibeti Kilisesi’nin tarihi 899-914 yıllarına kadar uzanmaktadır. O dönemde bölgeye hakim olan Bagratlı Prensi Aşot Koukhi döneminde inşa ettirildiği düşünülmektedir. Çatısının her yüzeyinde koç heykeli bulunmaktadır. Tibeti Kilisesi, özellikle XI. yüzyılda önemli bir dini merkez haline gelmiştir. Kilisenin içerisindeki havari figürleri dikkat çekici detaylar arasındadır. bu tarihi yapı, Artvin gezinizin bir parçası olabilir.

Karagöl Sahara Milli Parkı: Ülkemizin en değerli milli parklarından biri Karagöl Sahara Milli Parkı. 3 bin 251 hektarlık bir alana sahip olan Karagöl Sahara Milli Parkı, Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alıyor. Karagöl ve Sahara Yaylası olarak iki ayrı bölümden meydana gelen milli park, her ikisini de koruma amacıyla kurulmuş ve 1994 yılında milli park statüsüne kavuşmuş. Doğal güzelliği ile görenleri büyüleyen Karagöl Sahara Milli Parkı, Karadeniz’in en değerli varlıklarından biri aynı zamanda. Görülmeye değer güzelliklere ev sahipliği yapan Sahara Yaylası, Yalnızçam Dağları üzerinde varlığını sürdürüyor. Eğim değeri fazlasıyla yüksek olan yayla, yer yer derin vadilerle bölünüyor. 1700-1800 metre yükseklikteki düzlük yerleşim yeri, Sahara Yaylası’nın asıl kısmını oluşturuyor. Ladin ve köknar ağaçlarının yoğun bir şekilde yer aldığı Sahara Yaylası’nın alt bölgelerinde ise sarıçam ağaçları ile zenginleşmiş bir orman örtüsü mevcut. Artvin Merkez’e 92 km mesafede yer alan Karagöl Sahara Milli Parkı’na, Şavşat’ın merkezinden hareket eden köy minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz

Şavşat Karagöl: Artvin’in Şavşat ilçesinde, Veliköy’ün yukarısında, köknar ormanları arasında bulunuyor Karagöl. Görüntü itibariyle biraz İsviçre, biraz Abant… Çevresinde birçok köy bulunuyor Karagöl’ün. Köylerde bulunan evlerin hepsi de birbirine geçme kütükten yapılmuş, iki-üç katlı evler. Hatasız, muazzam bir düzen içerisinde her biri… Civar köylerin birçoğuna beton girememiş. Ülkemizde bulunan onlarca gölle aynı ismi taşıyor Karagöl. Çevresinde tüketilmesi zor yürüyüş rotaları bulunuyor. Hatta Aşağı Koyunlu Köyü’nden bir buçuk saat yürüyüşle, kayadan oyma bir Ortaçağ Manastırı ile karşılaşmanız mümkün.

Arsiyan Yaylası: Şavşat ile Posof ilçeleri arasında yer alır. Diğer yaylalardan farklı olarak yayla içinde tuz kayaları ve kömür madenleri bulunur. Yemyeşil görüntüsü ve aralardan bulunan irili ufaklı göllerle pek çok kişinin ziyaret ettiği başlıca bölgeler içinde yer alır.

Papart Vadisi: Vadi boyunca birbirinden farklı irili ufaklı pek çok bitki bulunur. Bununla beraber farklı türlerdeki birçok kuşa da ev sahipliği yapıyor. Papart Vadisi’ne Meydancık Beldesi üzerinden ulaşım sağlanır.

Sahara Yaylası: Şavşat merkezine yaklaşık olarak 17 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Bu yayla Karagöl Milli Park alanına dahil. Geniş otlakları ve sulak alanları bulunan yayla yıl içinde binlerce kişi tarafından ziyaret edilir.

Balıklı Göl: Bu gölün çevresinde geniş ormanlık alanlar ve oldukça yüksek dağlar bulunur. Rakımı yaklaşık olarak 2000 metre.

Birçok kültüre ev sahipliği yapmasından dolayı Şavşat, zengin bir mutfağa sahip. Şavşat gezinizde mutlaka yemeniz gereken bazı yemekler ve tatlılar: Kaymak kuymağı ve peynir kuymağı, Ebe Gümeci,i Kuş yemeği, Dağ pancarı, Gımı, Pazı kavurması, Yabani semizotu, Katmer, Cevizli, kıymalı, peynirli, tereyağlı börek, Silor, Erişte, Kete, Hinkal, Bişi gibi birbirinden farklı yöresel lezzetler olur. Şavşat geziniz boyunca her bir yemeğe şans vermeli ve bu lezzetlerden mahrum kalmamalısınız.

Editör: TE Bilisim