Demokrat Parti Artvin İl Teşkilat Başkanı Hakan Çil, AKP iktidarına çağrı yaparak 25 madde sıraladı.

Demokrat Parti Artvin İl Teşkilat Başkanı Hakan Çil, 6 Şubat günü Karahanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremlerden sonra iktidarın özellikle son yıllarda gösterdiği şımarıklığa son verip, aklını başına alması gerektiğini belirterek “İktidarın öncelikle kendisini yenilemesi, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla” söyleminden caz geçmelidir. Muhalefet partisi kadrolarından, özel sektör yöneticilerinden liyakat sahibi insanlar getirilmelidir, o da yoksa dışarıdan ithal edilmelidir” ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti Artvin İl Teşkilat Başkanı Hakan Çil’in yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

“6 Şubat 2023 depremi 10 ilimizi derinden etkilemiş, 13,5 milyon insanımız doğrudan büyük zarar görmüştür. Acımız büyüktür, yaşanan acıları iliklerimize kadar hissettik. Hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

06 Şubat 2023 depremi, 13 Şubat 1939 Erzincan depreminden sonraki son yüzyılın en büyük 2. Depremidir. Acılarımız da, kayıplarımız çok ama çok büyüktür. Allah yar ve yardımcımız olsun.

İktidarın özellikle son yıllarda gösterdiği şımarıklığa son verip, aklını başına alması, aşağıdaki hususları ciddiyetle değerlendirmesi şarttır.

İşinin ehli olmayan, milletimizin dertleri ile dertlenmeyen, siyaseti zenginleşme aracı gören, rant peşinde koşan,  proje üretemeyen “Evet efendimci “ beceriksizlerle yürünemez.

1-Depremden etkilenmiş olan 10 ilimizin nüfüsu ülke nüfusumuzun % 16 sıdır. Ekonomik olarak Ülke ekonomimizin %20 sidir, sanayi gücü olarak ülke sanayimizin % 25 ‘idir. Tekstil sektörü olarak ülke  kapasitesinin %55’idir.

2- Gerek bölge insanımızın gerekse ülke insanımızın tamamının moral gücü, umudu, psikolojisi, üretime bağlılığı olarak büyük olumsuzluklar içindedir. Yaşananlardan dolayı yorgun ve umutsuzdur.

3-Depremden zarar gören 10 ilimizin yeniden kurulması şarttır.

CHP’nin yeni kalesi Hopa oldu CHP’nin yeni kalesi Hopa oldu

4-Halkımızdan ve dışarıdan gelen yardım ve destekler elbette takdire şayandır, ancak esas olan Devlet’in bu yardım ve destekleri bir plan içinde herkese eşit ve adaletli yaklaşım içinde ve şeffaflık yasası doğrultusunda yapılmasıdır. Bütün yardım ve destekler banka hesapları üzerinden yapılmalıdır ve milletimize açıklanmalıdır. Haksızlıklar giderilmelidir.

5-10 ilimizle ilgili olarak yapılacak yenilenme ve  inşaa işlemlerindeki ihaleler  açık, net, arka planda caydırıcı kurallar koymadan yapılmalı ve mutlaka bağımsız denetime açık olmalıdır.

6-İktidar bu günkü kadrosu ile devam etmemeli mutlaka yenilenme  yoluna gitmeli en azından Bakanlık ve üst düzey yönetim için muhalefet parti kadrolarından yararlanmalıdır.

7-İktidarın özellikle son yıllarda kayırmacı uygulamaları ile adı sanı bilinmeyen, ter dökmemiş, yerden bitme çok büyük zenginler oluşturduğu  çok açık olarak bilinmektedir. Bu kişi ve kurumların ciddi olarak vergilendirilmeli ve fedakarlıkta bulunmaları sağlanmalıdır.

8-Özellikle depremden büyük ölçüde etkilenmiş olan 10 ildeki sanayi kuruluşları  öncelikle desteklenmeli, gerçekçi yatırımlar yapılması yeniden üretime katılması sağlanmalıdır.

9-Devlet kesinlikle yeni bir vergilendirme sistemi kurmalı, dövize endeksli vadeli mevduat hesaplarına acilen son verilmelidir.

10-Serbest piyasaya parmak sallamaktan, sopa göstermekten vaz geçilmeli, üretim mümkün olan en yüksek perdeden desteklenmelidir. Yasaklar kaldırılmalıdır.

11-Halkımızdan, yurt dışından, uluslararası kuruluşlardan gelen yardım ve destekler tek hesapta birleştirilmeli, dağıtımda çok hassas davranılmalı ve her kuruş kayıt altında alınmalı , her ay açıklanmalıdır. Dünya Bankası’nın vermeyi vaat ettiği 1,8 milyar doların tahsili için uygun ve verimli projeler geliştirilmelidir.

12-Bütçede 2023 yılı cari açık her ne kadar 650 milyar olarak açıklanmış ise de bu tutarın 1 trilyonu çok aşacağı açıktır. Meydana gelecek olan bu yüksek cari açığın, yüksek enflasyona neden olacağı da ortadadır. Bunun için şimdiden çareler aranmalı alt yapı hazırlanmalı, düşük faizli borç bulma hazırlıkları yapılmalıdır.

13-Ocak 2023 dönemi cari açık 32,5 milyar olarak açıklanmıştır. Bu tutar yanıltıcı bir bilgidir. Her yılın ilk 3 ayı içinde bütçe açıkları normalden düşük çıkar çünkü bir çok ödemeler henüz serbest bırakılmamıştır. İlk 3aydan sonra bu tutarın katlanarak artacağı açıktır.

14- İmar planlarının, gelenek oluşturması için bölgelere, illere göre kalıcı çözümler getirecek yepyeni bir sistem kurulmalıdır.

15-Yolsuzluklar, yasaklar, yokluklar ve yalanlara son verilmelidir.

16-Siyaset meydanı zenginleşme aracı olarak kullanılmamalı, bağımsız denetime tabi tutulmalıdır.

17-Liyakat en önemli unsurdur. Her işin başına o işin ehli aranıp bulunmalı, ülkemizde bulunamıyorsa da ithal edilmelidir.

18-Tek şapka kullanma geleneği oluşturulmalı, herkes kendi işini yapmalıdır. Trajikomik uygulamalardan kaçınılmalı hem Hacivat hem de Karagöz rollerine girilmemelidir.

19-Türk milleti Ergenekon neslidir, 70 yıllık Çin esaretinden sonra (efsane bu ya ) bir boz kurt’un gösterdiği Ergenekon’dan aşmış, Anadolu’ya oradan da Endülüs’e , Yemen’e, Kenya’ya kadar yürümüş, çağ açıp çağ kapatmış, medeniyetler kurmuş, tarihe not düşmüş, kendini dünyaya kabul ettirmiş muhteşem bir tarihe sahip  milletin evladısın sen.

Yeterince deneyimin, birikimin, düşünce geleneğin, medeniyetin, diplomasi kültürün sahibisin.

20-85 milyon millet evladını bir ve eşit görecek, etnik yapısına, mezhebine, inancına, düşünce tarzına, rengine, diline bakarak ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, “SİZ-BİZ” demeden adaletten ayrılmadan, hak ve eşitlikten sapmadan, şeffaflıktan ayrılmadan, denetimden vaz geçmeden sevgide bütünleşmek şarttır. O zaman biz olacağız.

21-Partilerde görev alacak insanlar dışında vatandaşları partilere üye yapmaktan vaz geçmek gerekir. Bunun için kanun koymak şarttır. Hiç kimse bağnaz bir partili olmamalı, vatanımız, milletimiz için en çok faydalı olacak partiye destek verilmesi sağlanmalıdır. Bütün vatandaşlar her partinin doğal üyesi sayılmalıdır.

22- Sosyal yardımlar il ve ilçelerde oluşturulacak bir komisyon tarafından yapılmalı ve kayıt altına alınmalı, şeffaf olunmalı, bağımsız denetime açık olmalıdır.

23- Odaların ticari işletmeler kurması yasaklanmalı, var olanlar tasfiye edilerek ilgili oda üyelerine eşit şekilde paylaştırılmalıdır. Bütün çalışmalar banka hesapları üzerinden yapılmalı, istismara meydan verilmemelidir.

24-Her sektör kendine has özelliklerine göre , üretime dönük desteklenmeli, ülkeye katkısı değerlendirilmelidir. Finans sektörü ve bankalar yasaklara boğulmamalı, serbest davranmaları sağlanmalıdır. İhale alan firmaların kamu bankalarından kredi kullanmaları yasaklanmalıdır.

25-Bütün bunlar ve dahası için ilk yapılacak şey, İktidarın öncelikle kendisini yenilemesi, “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla” söyleminden caz geçmelidir. Muhalefet partisi kadrolarından, özel sektör yöneticilerinden liyakat sahibi insanlar getirilmelidir, o da yoksa dışarıdan ithal edilmelidir”

Ayla ALKAN

Editör: TE Bilisim