Şavşat Belediyesi’nde geçtiğimiz dönemde işten çıkartılan işçiler, açtıkları davaları kazanarak işe iade hakkı elde etmelerine rağmen hâlâ görevlerine başlatılmadıkları gerekçesiyle tepkilerini sürdürüyor. İşçiler, Şavşat pazarında ve 2. Şavşat Kültür ve Sanat Festivali’nde bildiri dağıtarak hukuki kararın uygulanmasını talep etti.
İşçiler tarafından dağıtılan bildirilerde, “Amasız, fakatsız, lakinsiz hakkımız olan işimizi, geleceğimizi geri istiyoruz” ifadeleri yer aldı. Bildirilerde, mahkemenin feshin geçersizliğine ve işe iade kararına vurgu yapılarak, “Hukuk ve kanunlar bizlerin haklı olduğunu tescil etti. Şimdi sıra seçilmiş belediye başkanı ve yönetiminde” denildi.
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ve EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’ın da konuyu, 2. Şavşat Kültür ve Sanat Festivali sırasında Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın’a yönelttiği öğrenildi. Ancak iddialara göre, Aydın soruları geçiştirerek net bir yanıt vermedi.
Öte yandan, yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, davaların sonuçlanmasının ardından belediye yönetiminin işten çıkarılan işçiler yerine farklı kişileri işe aldığı iddia ediliyor. İşçiler, bu durumun hem hukuki hem de vicdani açıdan kabul edilemez olduğunu belirterek, “Bizler emeğimizle ekmeğimizi kazanmak ve Şavşat halkına hizmet etmek istiyoruz. Hukuki mücadelemizi kazandık, belediye yönetimini mahkeme kararını uygulamaya çağırıyoruz” mesajını verdi.
Belediye-İş Sendikası Rize-Artvin Şubesi Başkanı Yaşar Kaspar konuyla ilgili Gündem Artvin gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Mahkeme açık bir şekilde işçilerin haksız yere işten çıkarıldığını tescillemiştir. Bu karar, yalnızca işten çıkarılan arkadaşlarımızın değil, Şavşat’ta emek veren tüm belediye çalışanlarının onurunu koruyan bir karardır. Biz bu davayı sadece hukuki değil, aynı zamanda ahlaki bir mücadele olarak da görüyoruz. Hukukun üstünlüğüne inanan herkesin bu karara saygı duyması gerekir. Belediyenin görevi, mahkeme kararını vakit kaybetmeden uygulamak, arkadaşlarımızı işlerine iade etmek ve mağduriyetlerini gidermektir. Ne yazık ki bugüne kadar bu yönde bir adım atılmadı. Aksine, iddialara göre başka alımlar yapılarak, işe dönmesi gereken işçilerin yerine yeni isimler göreve getirildi. Bu, hukuka meydan okumaktır. Biz Belediye-İş Sendikası olarak, işçilerimizin sonuna kadar yanında olacağız. Bu hak teslim edilene kadar ne hukuki ne de demokratik mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Çünkü burada mesele sadece birkaç kişinin işine dönmesi değil, emeğe, hukuka ve alın terine sahip çıkma meselesidir.”